Евгений Дайнов: Ако ГЕРБ загуби София, ще се разпадне и всеки ще иска да им тегли по един шут

Автор: Няма коментари Сподели:

За пръв път от доста време всички хора в България надушват, че този път ГЕРБ може да бъде пробит на много места, но най-емблематично в София. Ако ГЕРБ бъде пробит в София, се променя моментално политическата конфигурация в цялата страна, твърди политологът

ГЕРБ ще ги заболи като видят резултатите от местния вот, както в момента в Русия хората на Путин се правят, че нищо не е станало, но от тези загуби ги заболя, заяви политологът Евгений Дайнов в интервю за Радио „Фокус“, цитиран от offnews.bg

Дайнов коментира и ареста на бившия главен редактор на вестник „Дума“ и активен русофил Юрий Борисов във връзка с разследване за шпионаж в полза на Кремъл.

„Знаем няколко неща – първо, че управляващата върхушка в България не действа нито принципно, нито законно. Те винаги търсят някакъв интерес – партиен или финансов. Затова всичките тези неща с арести и гръмки дела – те се провалят и са политически игри. А Гешев, който провежда тази операция, в много по-голяма степен е склонен да играе политически игри, а не да следва правосъдието, отколкото дори Цацаров. Събираме тези две неща заедно и си казваме следното – в ситуация, в която е почти очевидно, че ГЕРБ ще загуби София, емблемата й – там, откъдето тръгнаха, се правят някакви политически игри да не бъде тази загуба много болезнена или да не се случи изобщо“, каза Дайнов.

Според него обаче трябва да се изчака да се види какво ще се случи – дали на Юрий Борисов ще му бъде повдигнато обвинение.

„Ако не бъде повдигнато, ще знаем, че това е опит за мобилизиране на т.нар. градски десен глас в София. Да си кажат – а бе, Бойко Борисов може да е всякакъв, може да прави всякакви зулуми, обаче поне не е комунист – което градските хора в София често са склонни да си мислят, забравяйки, че той е бил 13 години член на БКП“, добави политологът.

Според Дайнов за пръв път от доста време всички хора в България надушват, че този път ГЕРБ може да бъде пробит на много места, но най-емблематично в София.

„Ако ГЕРБ бъде пробит в София, се променя моментално политическата конфигурация в цялата страна. А дори на обикновените хора, които не се занимават с политика, много им е писнало от ГЕРБ. Особено от местни такива сатрапи, феодали, гаулайтери, изнудвачи – те стигат до всяко магазинче и до всяка работилничка тези хора в своите изнудвания и на гласоподавателя му писна, и затова всички гледат София. Първо, битката е в София, която е столица; второ, оттам тръгна ГЕРБ и всички се надяват там да стане нещо, което да прекърши ГЕРБ“, смята той.

Евгений Дайнов коментира и публикуваният компромат от сайта ПИК срещу кандидата на „Демократична България“ за кмет на София.

„Има нещо много странно в отношението на властовата върхушка към „Демократична България“ и хората, които са около нея. Хем не би трябвало да ги е страх, защото виждаме, че „Демократична България“ няма силите да сформира правителство или нещо подобно, хем това е може би единствената сила, която говори за политически неща, тоест за политики, за принципи, за ценности, и някак си управляващата върхушка я е страх от това нещо – че някак си се излага тя – върхушката, тя отдавна не говори такива неща, защото не вярва в принципи и ценности. Докато някой стърчи и ти вика – ама чакай сега, политиката е това да работиш за общото благо, а не да превземаш на хората фирмите – това очевидно много ги ядосва. И отговорът е хем, че им се подмазва по някакъв начин, например нотата на МВнР към Кремъл за тази изложба беше чисто подмазване на градския електорат в София – да им се покаже – а бе ние тук всъщност сме едни прогресивни десни евроатлантически хора. Та това е парадоксът. И понеже ги е страх, ненужно засега, ако гледаме само местните избори, но ги е страх много от хора, говорещи принципни и ценностни неща, те затова се опитаха да ударят именно този кандидат, а не някакъв друг“, каза политологът.

Дайнов е убеден и че „ако се завърти кампанията и се види, че Манолова излиза на втори тур евентуално срещу Фандъкова, там някъде и нея ще я попилеят с нещо не по-малко грозно“. Според него авторите на компромата срещу Борислав Игнатов (ДБ) са си сбъркали си „таргет групата“.

„Този компромат би сработил в някаква много задънена патриархална провинция. Но точно в София дава обратен ефект, естествено. Ако ти искаш да привлечеш или да неутрализираш по някакъв начин десния градски електорат, ти не ползваш такъв компромат, ти ползваш някакъв друг компромат. Което отново издава тази неувереност във върхушката по отношение на „Демократична България“, издава незнание със ситуацията и как да се справят с нея, и в крайна сметка окуражава всички тези хора в България, на които им е омръзнало да гледат самодоволните физиономии на местните гербаджии“, категоричен е професорът.

Според него, ако ГЕРБ загуби София, това е пълна катастрофа за тях, защото тогава всички ще им скочат на главата.

„Всички ще видят, че ГЕРБ са побеждаеми, а тъй като стотици хиляди, милиони хора в България имат да си връщат на ГЕРБ за нещо, ГЕРБ свършват, тоест започнат да се разпадат в момента, в който загубят София. Не защото сами ще се разпаднат, а защото всички ще започнат да ги ритат. То е ясно, че са се спънали, полетели са да падат, и всички ще гледат да им теглят по един шут, за да им забързат падането“, категоричен е Дайнов.

Дайнов прогнозира още, че ако на първия тур Фандъкова е втора и има балотаж, това моментално ще доведе до домино ефект в онези градове, където ще има балотаж между ГЕРБ и някой друг. „Моментално и другите градове почват да падат като карти“, смята политологът.

                                         Източник offnews.bg                                    https://svobodnoslovo.eu

Предишна статия

Започна предизборната кампания… Сега цял месец ще живеем в Утопия…

Следваща статия

Именити гости, ексклузивни кинопремиери и празнични чествания на CineLibri 2019

Други интересни