Решението е взето – новият завод на VW ще бъде в Турция…

Автор: Няма коментари Сподели:

  Решението за изграждането на нов завод на Фолксваген в Турция вече е взето, съобщи авторитетният вестник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (ФАЦ), цитиран от още по-авторитетната Ройтерс. Както се и очакваше, Надзорният съвет на концерна вече е одобрил инвестицията, като решението може да влезе в сила всеки момент, а договорите могат да бъдат подписани още идната седмица, предаде Дойче веле. Очаква се формализацията да стане още идната седмица. Припомняме, че още през лятото от групата заявиха, че мястото е конкретизирано. А босът й неколкократно беше забелязан при комшиите.

ФАЦ се позовава на вътрешни източници в концерна и пише, че остава да се уточнят някои последни подробности от договора, включително някои данъчни въпроси. За тези подробности наскоро разговаряха шефът на концерна Херберт Дийс и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Източникът на вестника казва:

“Намираме се на последната права, сега само остава да доизгладим договора”.

Очаква се Надзорният съвет на Фолксваген да обсъди темата и на заседанието си в петък (27 септември), но след като контрольорите на концерна вече са потвърдили решението, идната седмица вероятно ще бъдат изпълнени последните необходими условия и договорът ще бъде сключен, пише ФАЦ.

Според изданието и турската страна е сигурна, че договорът ще бъде подписан съвсем скоро.

“От икономическа гледна точка тази инвестиция е 100% сигурна”, казва Алпер Канджа, шеф на турската Асоциация на автодоставчиците Тайсад, предаде Дир.бг.

Той уточнява, че от другите кандидати за инвестицията накрая е останала само България, но в крайна сметка Турция е успяла. Канджа очаква инвестиция от порядъка на 1,2 до 1,5 милиарда евро.
Едва ли е случайно, че премиерът Борисов в Корея използва също 1,5 млрд.евро, като обясни, че от Хюндай искаме над тази сума инвестиция. Което изглежда доста интересно, особено след откриването на завод на корейците в Хърватия, от която ни делят няма и 6 часа с автомобил.

Напомняме също, че както 19 минути писа и от самата Южна Корея, заради търговската си война с Япония, страната бележи стагнация към спад и едва ли моментът за обмисляне на рискови инвестиции е подходящ. Което би трябвало външнополитическите съветници в правителството, ако има такива, и в ресорното министерство и управляваното от него посолство да са изяснили на първия ни партиен и държавен ръководител.

Строителната площадка край Маниса, на 40 километра от Измир, докъдето неколкократно летя през последните 3 месаца босът на групата VWще бъде разположена на площ от два квадратни километра. Според Канджа, сега се решавал последният открит въпрос: изкупуването на парцелите от техните собственици, включително няколко общини и един индустриален парк. Лобистът признава, че можело да се наложат и принудителни отнемания на парцели.

През 2018 година Фолксваген беше най-продаваният автомобил в Турция, където бяха закупени 67 000 броя, плюс 21 000 шкоди. Досега Турция внасяше тези автомобили.

Алпер Канджа твърди, че когато Фолксваген започне да произвежда в самата Турция, това ще бъде и ясен политически сигнал:

“Това решение ще нормализира икономическите отношения между двете страни и ще им донесе двустранни изгоди.”
Населението на Турция е над 10 пъти по-голямо от българското, а пазарът е още по-крупен от бутиковия наш.

https://19min.bg/news/8/119100.html

Предишна статия

Раздават безплатно мляко, кашкавал и ябълки пред МС и МЗХГ

Следваща статия

СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ „БЪЛГАРСКИ ПЪТ” ЩЕ БЪДЕ НА ИЗБОРИТЕ С НОМЕР 25

Други интересни