Съветът на ЕС гласува румънката Лаура Кьовеши да бъде главен прокурор на Съюза

Автор: Няма коментари Сподели:

Кандидатурата на Лура Кьовеши е събрала достатъчно мнозинство по време на заседание на Комитета на постоянните представители в ЕС на страните членки, казва пред журналисти говорителят на финландското председателство Марко Руотала.

Следват преговори с Европарламента, след което кандидатурата на Кьовеши да бъде окончателно потвърдена от Съвета.

България подкрепи кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за поста европейски главен прокурор. Кьовеши е бивш ръководител на румънската антикорупционна агенция. Неин конкурент за поста беше французинът Жан-Франсоа Бонер.

Европейската прокуратура би трябвало да започне работа преди края на годината, но затова е необходимо да има титулярен ръководител, който да подбере националните прокурори в отделните страни членки. Службата на европейския прокурор ще разследва престъпления, свързани с усвояването на еврофондове, измами с ДДС и пране на пари, засягащи повече от една европейски държави.

Кандидатурата на Кьовеши беше посрещната добре в Брюксел главно заради резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта по времето, в което тя оглавяваше местната дирекция за борба с корупцията DNA. Социалдемократическото правителство на Румъния я освободи за превишаването на правата й и положи огромни усилия в ЕС да блокира избирането й начело на европейската прокуратура, което съвпадна с румънското председателство на Съвета на ЕС.

.                                                                  https://frognews.bg                           https://svobodnoslovo.eu

Предишна статия

За предстоящия концерт на неотразимата пианистка Лола Астанова у нас на 10 ноември в Зала 1 на НДК

Следваща статия

Но дори и да не ви питат – говорете!

Други интересни