„Българското национално радио не е спирало дори по време на войната и този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява общественото мнение“

Автор: Няма коментари Сподели:

Очевидно държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, каквато е нормалната европейска практика. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали е изискал повече информация от ДАНС и СЕМ по повод ситуацията миналата седмица в БНР. Премиерът Борисов веднага му отговори.

 Държавният глава отстоява позицията, че свободата на словото е условие на демокрацията. Това е фундаментална ценност, а очевидно в България е в криза. „Българското национално радио не е спирало дори по време на войната и този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява общественото мнение“, подчерта президентът, съобщава Сега.

Радев смята, че трябва да се сложи край на това положение. Той е на мнение, че пред обществеността както директорът на БНР, така и разследващите трябва да обяснят какви са реалните мотиви зад всички тези събитията.

„Има лъч надежда и той е в поведението и реакцията на журналистите в БНР, които проявиха солидарност, подкрепени от други медии, дадоха пример как се отстоява достойнство, свобода на словото и професионални стандарти“, отбеляза още Радев.

Той не конкретизира думите си кой е този, който управлява държавата по телефона, а подчерта, че има механизми, институции и отговорни органи, които назначават и уволняват при определени изисквания на закона. „Когато започне да се работи през глава тези институции се обезсмислят“, отсече държавният глава.

Премиерът Бойко Борисов отговора на Радев като заяви: „Ако това е неговият телефон, разбирам. Той може би знае. Това беше саботаж срещу правителството“. Премиерът заяви, че не се бърка в медиите. „Аз си излъчвам на живо във Фейсбук, който иска да ме гледа, а който не иска да не ме гледа. Давам пълна свобода“ посочи още той.

Той подчерта, че се надява прокурорите в рамките на днешния и утрешния ден да приключат казуса.

.                                                                                          https://frognews.bg             https://svobodnoslovo.eu

Предишна статия

Оказва се, че свободата на словото в България зависи от един властник…

Следваща статия

Време разделно част 4

Други интересни