НА 17 СЕПТЕМВРИ – СЕСИЯ В ХИСАРЯ

Автор: Няма коментари Сподели:

    На това събиране на съветниците кметът на общината внася докладна за изпълнението на решенията на Общинския съвет от общинската администрация. Двадесетина реда . Взети от Общинския съвет 135 решения. Изпълнени 129. За едно няма отворена програма. Друго не е изпълнено. Четири са в процес на изпълнение. И една благодарност за добрата съвместна работа. Това пък звучи като сбогуване. Оставаше само да им се връчи грамота и да  им се каже, че тази добра четиригодишна работа е резултат от бойната работа на партията. Ами нямаше ли поне три решения, които да имат стратегическо значение за развитието на общината и да се напише за тях какво са допринесли за развитието и?  Да беше  пожелала да не се вземат повече решения, с които да се дават стотици хиляди левове на Местна инициативна група, която щеше да внесе в общината 7 милиона лева. Можеше да напише  на съветниците да посъветват управителя на Общинския медицински център да не иска повече заем от общината, с които да си разплаща дълговете. Върна ли парите до края на юни?  Добре би било да поиска от следващите съветници да имат по – голяма отговорност към общинските обекти, защото Красновски бани не само потънаха в саморасла гора, ами вътре станаха за ремонт, а как ще се стопанисват по – нататък, някой знае ли?

     „ВАЛХАЛА” ЕООД има разрешително за ползване на минерална вода до 16 юли 2028 година за 0.91 л/сек. от извор Красново. Сега  фирмата иска да им се намали водата и да ползват 0.673 л./сек. Ами така е като връщаме инвеститори. Тогава кметът на Красново дойде с 30 коли, за да скандират, че не си дават водата. На кого е водата, че тя е изключително държавна собственост и е дадена на община Хисаря за управление и стопанисване. Щеше да се построи хотел, щеше да има работни места, щеше да има работа и за строителни фирми на територията на общината. Сега красновци да стоят и да чакат да им текне чешмата в центъра на селото. Кога ще е, не се знае. Защото каналът с тръбите трябва да мине през държавна земя, а сега срещу изборите кой ще хукне да урежда въпроса във фон „Земеделие”?

„СЕНИД” ЕООД пък за кой ли път внасят искане за трасе за преминаване на минерален водопровод от водоем с помпена станция до Автосвещи. Те имат разрешително за минерална вода от 22 ноември 2018 година, имат и съгласие от Експертния съвет при общината.

     Има една точка за приемане на Наредба за управление и учредяване на ограничени вещни права върху спортни обекти – собственост на община Хисаря.

    В Старо Железаре искат да направят в центъра на селото детска площадка. По този случай  чакат от съветниците  разрешение за обособяване на зона за преместваем обект.  Там колко деца има?

     Няколко човека от Хисаря искат да се образува нова улица – тупик и Общинският съвет трябва да одобри Подробен устройствен план.

     Най- интересно е искането  в докладната на кмета да се поеме дългосрочен дълг от Фонд за устойчиви градове за реализиране на проект: „Античният  град  Диоклецианополис – перлата на провинция „Тракия” на балнеосанаториумите в римската империя”. С дълга ще се финансират разходите, които съгласно насоките, следва да се поемат от крайния потребител на туристическата услуга, която ще се реализира след изпълнението на проекта. С приходите от туристическия продукт ще се изплащат вноските по кредита. Срокът за изпъленние е 180 месеца. Става въпрос за   1 550 000 / един милион, 550 хиляди лева/. И следват лихви, такси, пак такси и т. н. Да му мисли новият кмет!

     И други неща ще чуете на сесията, ако отидете в залата на общинската администрация във вторник в 13 часа в деня на Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка София. Можете  да видите някои съветници за последен път, защото след изборите може там да седят други хора.  Какво дадоха съветниците от себе си през изминалите четири години, всеки от тях да си отговори пред съвестта.  А може би вие ще ги попитате? Вратите на залата са отворени.

                                  Ирина Кирилова                                Тракийски Cвят

   

Предишна статия

Nadya Toncheva All-Time Jazz Masters – Emil Vojnikov JazzFM

Следваща статия

Луди ли сме всички или сме тъпи и глупави по рождение ?

Други интересни