ЩО Е ДИПЛОМАЦИЯ И ИМА ЛИ Я У НАС?

Автор: Няма коментари Сподели:

Преди малко спорихме с приятели дали Президентът във вчерашната си реч е трябвало да оспори позицията на Министерство на външните работи за „руските репресии“. За разлика от нас, които можем свободно да коментираме, Президентът носи отговорност като човек, представляващ държавата. За всяка своя дума и действие, той знае, че е заложен авторитета на България.

Не е допустимо незабавно след официална позиция на българската държава /защото за съжаление тази на Захариева е такава/, Президентът да каже нещо различно. Излагацията на БЪЛГАРИЯ пред света ще стане още по-голяма. Дипломацията изисква да се намери точното време и място за всяко едно нещо.

И тези, които го упрекват, нека да си припомнят разделението на властите. В Народното събрание не се определя външната политика, това е приоритет на правителството. Народното събрание не отговаря за действията на външния министър, а изпълнителната власт. Хайде, присмиваме се на Номинирания Гешев, че не харесва разделението на властите и не го знае, а се опитваме да правим същото.

Народното събрание е ЗАКОНОДАТЕЛНА власт. Правителството е ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА власт. Президентът многократно е заявявал своята позиция към Освобождението, ролята на Русия, към това, какви трябва да са отношенията ни. Но не може да опонира на официална позиция на държавата, защото това ще означава намеса.

Не се съмнявам, че съвсем скоро ще изрази позицията си по случая. Когато и както е удачно и необходимо. Дипломацията е сложно изкуство. Особено когато държавата се раздира от противоречия. Нека да покажем уважение към професионализма и да не изискваме и той да се включи в циркът, който правят за пред света управляващите.

                                                     Елена Гунчева                         https://svobodnoslovo.eu

Предишна статия

ПРЕВЪРНАХА СИНЬОТО ЛЪВЧЕ В КАЛНА ХИЕНА…

Следваща статия

ЗНАЕ ЛИ ТАЗИ РУСОФОБКА…

Други интересни