Ще абдикира ли президентът от избора на главен прокурор…

Автор: Няма коментари Сподели:

„Обществото трябва да получи гаранции за успешния ход по избора на следващия главен прокурор – ясни критерии, прозрачна процедура и достатъчна и добра аргументираност на номинациите за поста.”

Думите са на президента Румен Радев и са от откриването на кръгла маса под негов патронаж на тема „Предстоящ избор на главен прокурор – критерии и обществени очаквания”.

„Главният прокурор е натоварен с високи обществени очаквания, предстоят му тежки задачи, затова е важно още на старта на своята дейност той да се ползва с високо обществено доверие“, добави Румен Радев.

Действието се развива в средата на месец юни. Коментарът на президента е предшестван от негови срещи с главния прокурор Сотир Цацаров, председателите на ВКС и на ВАС – Лозан Панов и Георги Чолаков, с министъра на правосъдието Данаил Кирилов, с главния инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

Силно начало

От всичко това може спокойно да се направи изводът, че президентът Радев показа силен интерес към процедурата по избор на главен прокурор. Демонстрира и желание да бъде своеобразен гарант за провеждането на прозрачна публична процедура с номиниране на обществено приемливи авторитетни кандидати. Инициативата на Радев видимо раздразни главния прокурор Сотир Цацаров, който се появи за среща в президенството по-кисел от всякога, а на излизане от разговора с президента го посъветва да не се бърка в избора.  Това вкара Радев в обяснителен режим:

„Във всички консултации, които проведох, се водя от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегвам моето задължение, тъй като в края на процеса подписвам указа за назначението”, каза президентът. Той посочи, че целта на консултациите е да насочат фокуса към процедурата и затова е важно и мнението на неправителствения сектор.

Но цялата инициативност на президента Радев буквално изчезна след номинацията на заместник-главния прокурор Иван Гешев. Сякаш някой буквално отстрани Радев от темата. Вместо това много активен медийно стана един от членовете на Правния съвет към президента – Борислав Цеков. В серия интервюта Цеков преобърна изцяло посланията, които идваха от президентството. Най-общо тезата на президентския съветник звучи така: „Оставете прокурорите да си изберат шеф. Два файтона хора създават напрежение“.

Цеков на микрофона

Всичко започна от интервю пред БНР: „Цялата идея на разделянето на колегии на Висшия съдебен съвет  – прокурорска и съдийска – беше свързана с мантрата „съдии да избират съдии и прокурори да избират прокурори“. Ето сега, когато прокуратурата се консолидира около свой колега, предлага го…други фактори, съдии, адвокатура и така нататък, започват да им се бъркат, да им дават оценки и така нататък. Според мен, независимо че това е част от демократичната дискусия в обществото, такъв тип натиск, оценка, обругаване, ако щете, каквото виждаме тук и там, включително персонално към кандидата господин Гешев, са неприемливи“.

Последва цялостна кампания на Цеков все в медии, които са с подчертано проправителствена линия. И всичките пряка собственост, или подчинени редакционно на ДПС депутата Делян Пеевски.

Всичко това идва на фона на пълно мълчание от Президенството. Тази игра обаче няма как да продължава дълго. На Радев ще му се наложи да обяви дали изявите на неговия съветник и тезите, които Цеков развива, са и позиция на президентската институция. Ако не са и Цеков действа на своя глава, то какви ще бъдат последствията за него. По точно казано, кога ще бъде отстранен от Правния съвет.

Ако ли пък думите на Цеков съвпадат с позицията на Президентството и практически изразяват тази позиция, Радев ще дължи отговор на въпрос кога и защо е сменил мнението си. Защото последното, което може да се каже за номинацията на Гешев е, че това е прозрачна процедура на безспорна фигура и авторитет.

Правомощията на президента

Подобно на предшествениците си Румен Радев често говори за малките правомощия, които има президентската институция. В повечето случаи тези „оплаквания“ са основателни. Но не и в случая с избора на главен прокурор. Конституцията съвсем ясно дава правомощия на държавния глава да откаже да подпише указ за назначаване на избран от Висшия съдебен съвет главен прокурор. Това ще означава започване на нова процедура от самото й начало.

И Румен Радев дължи на обществото подобно нещо. Защото това ще бъде пряко и безпрекословно изпълнение на конституционните му права, но и задължения.

Защото президентът е единствената институция, която е избирана мажоритарно от гласоподавателите. И той е пряко отговорен пред тях. И когато в едно завладяно от мафията общество институциите не са защитници на обществения интерес, а са проводници на мафиотски интереси, остава само звено, което е пряко отговорно. Това е Президенството. С всичките му орязани правомощия.

Ако Радев отстъпи от заявените си позиции в началото на процедурата по избор на главен прокурор, това ще е абдикация. За съжаление, сегашното поведение на президента дава повече сигнали именно за такова очакване.

                                                                          http://www.transmedia.bg

Предишна статия

КМЕТЪТ ЩЕ СЪБИРА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ

Следваща статия

Българи на три морета. И трите – чужди

Други интересни