Санкция до 20 млн. евро грози НАП …

Автор: Няма коментари Сподели:

Венцислав КараджовИзточник: БГНЕС

Регламентът предвижда много високи санкции за такъв тип нарушение – до 20 млн. евро. Налагането веднага, преди да се изяснят съответните факти и обстоятелства, на санкция би отнело средства от самия администратор, които той трябва да вложи в момента, за да подобри системите си.

Това заяви Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни пред bTV във връзка с хакерската атака и изтичането на данни от НАП.

 “Платформите, на които са изградени тези системи, са вече остарели. Те не отговарят на съвременните изисквания. Софтуерът се развива страшно бързо и се създава тази възможност за пробив в системата”, допълни Венцислав Караджов.

 По думите му, НАП има срок от 72 часа, за да провери и уведоми надзорника си – Комисията за защита на личните данни, какво точно е атакувано и изтекло от масивите им. Следват препоръки как да се предотврати подобен теч и санкции.

Откъдето данните са изтекли, оттам трябва и да уведомят гражданите, че са жертва, смята Александър Кашъмов от Програма “Достъп до информация”.

 Той разясни, че ако данни на човек, които се съдържат в документите в НАП, изтекат в публичното пространство, и това доведе до определени коментари, на факти и обстоятелства, свързани с този човек, тогава той би могъл да претендира и за неимуществени вреди. 

Европейската комисия може да изпрати експерти в България, ако има нужда. 

Припомняме, че на 15 юли в няколко редакции бе получен мейл за реализирана хакерска атака. Докато специализираните органи проверяваха, журналисти бяха открили свои данни в хакнатата база данни на националната агенция по приходите (НАП).

https://frognews.bg/novini/sanktsiia-20-mln-evro-grozi-nap-zaradi-techa-danni.html

Предишна статия

Парадоксално!…

Следваща статия

И сега кой ще глоби НАП?

Други интересни