Парадоксално!…

Автор: Няма коментари Сподели:

Киберсигурността ни е гарантирана от хората на снимките

Със сигурност е парадоксално, но хората се зарадваха на новината, че неизвестни засега хакери, вероятно руски, са „думнали“ без грам затруднения информационните масиви на НАП. Приповдигнатото настроение може да се улови от постовете, които заливат в момента социалните мрежи.

И това не е защото народът е прост и не си дава сметка за тежките последствия от подобно посегателство върху националната ни сигурност. А защото на хората им писна от чудовищният непукизъм на властта, която кавито и гадости да ни сполетят, все ни уверява, че всичко си ни е наред.  У нас вече стана закон -представителите от върхушката, какъвто и гейт да ги помете, винаги остават „на сухо“. Най-много да си го преместят от единия в другия крачол.  Раните от някои инфарктни моменти са още пресни, пресни. 

Всички от „Апартаментгейт“ са невинни, похвалиха се наскоро от КПКОНПИ. Народът слуша, търка невярващо очи и цъка с език. Тези с къщите за гости също минаха по „тънката лайсна“, като го отнесоха само неколцина, сигурно не дотам долюбвани от това или онова величие. Делян Пеевски е чист като момина сълза, отсече преди година главният „компир“ Пламен Георгиев, повлечен също от аферата с апартаментите. Панаирът с партийните субсидии до такава степен изнерви българите, че обезкуражи и най-върлите оптимисти. 

Оказа се, че никой от министерство на финансите не е виновен, за това , че народната пара е отивала незаконно в партийните каси. Прокуратура, ДАНС, МВР, НАП, КЗК, КФН, ДНСК , ВСС, свинските медии/списъкът клони към безкрайност/, действат като единен организъм, но само срещу неудобните на управляващите. Оказа се, че в България няма корупция по високите етажи на властта. Ако съдим по акциите на спецпрокуратурата, може да решим, че тя стига до ниво кмет. Но не е много сигурно, защото както обичайно става, набедените излизат от съда с гордо вдигната глава на победители. А народът плаща, ли плаща за обезщетения. 

Всенародната радост, провокирана от НАПлийкас, не е защото има пробив в институция от стратегическо значение. А защото хакери са успели да покажат по „нестандартен“ начин на властта, че държавата, която управляват, е прогнила и не става. Че не винаги номерът, да се измъкват по терлици от всяка ситуация, ще минава безнаказано. Народът се кефи, защото някой е извикал, че „царят е гол“, но този път „величията“ няма как да си запушат ушите за истината, както обичайно, и да ни пробутат мантрата, че „всичко у нас си ни е наред“ и “няма виновни”.

Медията ни събра мненията на известни хора за НАПлиийк, изразени във Фейсбук:

 Анна Заркова

Не че нещо, ама да попитам: Мария Габриел дали ни донесе вече суперкомпютъра? 
Понеже едни хакери не са чули за него и са ни извадили (с личните ни данни) от НАП на показ така, както и майките ни не са ни виждали в банята. И като нямат честта да познават г-жа Габриел, са ни оставили послание: “Правителството ви е бавноразвиващо се, а киберсигурността ви е пародийна”. 

Христо Комарницки

Сега е моментът Цацаров да блесне с добрите си връзки в Русия. Заедно с Чайка, рамо до рамо, могат да хванат хакера! 

Стоян Тончев

Какво значение има дали хакерите са руски, американски или български? Данни на 5 милиона граждани са източени от НАП и Министерство на финансите – това са фактите! Оправданията и алабализмите на управляващите са несъстоятелни. 
При тези обстоятелства се подават оставки, прокуратурата се самосезира и образува досъдебно производство за безстопанственост срещу длъжностни лица – така се прави в демократичните държави, не се блее по телевизорите за “руски хакери”! 

Мажд Алгафари
А, някой дава ли си сметка, какво ни очаква от септември тази година. 
С влизането в сила на Наредба 18 за СУБТО, където НАП ще събира от търговците данни за всяка продажба в реално време, каква ще е гаранцията на бизнеса, че тия данни няма да отидат при някой “КОЛЕКЦИОНЕР” на данни? 
Фейсбук, зад който стоят милиони и милиарди за сигурност на данните не може да се справи, а някаква си НАП в България ще е перфектна. 
Отново настоявам тази наредба да отпадне. 

Татяна Кристи

Помислете за кибер сигурност и след това се сетете за армията от корумпирани некадърници натикани във всеки неин ъгъл. Как да се случи? А да и се сетете за армиите от български IT специалисти по сигурността, които си джуркат в Силиконовата долина и се заливат от смях…

Любо Кольовски

Друго си е да ти хакнат личните данни. Придобиваш самочувствието, че и ти имаш някакво значение на тоя свят! Руските хакери не се занимават с дребни и незначителни работи и сиви хорица, следователно и ти си важен. От друга страна съчувствам на тия очилати гениичета, защото овреме прехвърлих офшорните си сметки на Гошо Гумения, циганин от с. Осиковска Лакавица, община Правец, и сега кремълските мръсници не могат да проследят финансовите ми спекулации. Ще черпя Гумения две-три бири!

***

“Премиерът Бойко Борисов спешно събра Съвета по сигурност на Министерския съвет заради хакнатите сървъри на НАП, от които са източени данни на над 5 млн. български граждани и фирми. В заседанието на “Дондуков” 1 участват всички шефове на специални служби, финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният Младен Маринов.

Бази данни с милиони записи от сървърите на НАП бяха разпространени вчера от хакери. Тази сутрин вътрешният министър Младен Маринов потвърди, че става въпрос за хакерска атака. Подозренията са, че е организирана от Русия.”, гърмят медиите. Брифингите и пресконференциите след спешното извънредно заседание на Съвета по сигурност не дават особена яснота по случая и причината е, че в тях не участва премиерът и Мария Габриел я нямаше даже! И всичко потъва в мъглата на нашето невежество! 

Соня Колтуклиева

С акцията на спецпрокуратурата в ДФ “Земеделие” няма да отклонят вниманието от #НАПлийкс. Скандалът е огромен!

 Николай Стоянов

Ровенето във файловете на НАП открива списъци с мъртъвци, номера на коли, пароли, сигнали от партньорски служби… Засега сред малкото все още неоткрити неща са телефон на денонощен ключар и рецепта за гювеч по ловджийски. Някой? 

Ивайло Мирчев

Дигиталната катастрофа във факти дотук. Намерена информация в изтеклите бази данни на НАП:
1. Данни за милиони български граждани
2. Граждански договори
3. Сертификати за ел. подписи
4. Възнаграждения
5. Кредити на граждани
6. IP-адреси на граждани
7. Декларации на граждани
8. Пълните данни на българите, които получават пенсии в чужбина
9. Пълната органиграма на НАП с хеширани пароли
10. Пълни данни на служителите на НАП със заеманите позиции
11. Данни на българите, живеещи в чужбина, които са се отказали от здравно осигуряване в България
12. Над 1100 файла с информация

Предишните по-малки катастрофи на държавната дигитална политика:
1. Търговския регистър
2. Винетната система
3. Машинно гласуване

Решението:
1. Оставки на отговорните
2. Одит на IT сигурността във всички държавни институции
3. Промяна в начина, по който работи държавата с данните на българските граждани

Васко Мавриков

Спешно слагат Псалм 91 на фасадата на НАП! 

                                       Екип на Фрог нюз         

https://frognews.bg/novini/paradoksanlo-napliiks-zaradva-horata-zaradi-chudovishtniia-nepukizam-vlastta.html

Предишна статия

Умрелите у нас пак могат да гласуват, но не могат вече да си взимат пенсиите в чужбина

Следваща статия

Санкция до 20 млн. евро грози НАП …

Други интересни