СЛЕД ПОБЕДАТА НА БСП В ОБЩИНА ХИСАРЯ – РАЗГОВОР С ЕДИН ПОЛИТОЛОГ

Автор: Няма коментари Сподели:

   Идва момент, в който човек трябва да заеме позиция, която нито е безопасна, нито популярна, но той трябва да я заеме, защото съвестта му казва, че така е правилно. Ето затова се обърнах към общинския съветник Гатьо Султанов, защото е време да го чуем. Необходимо е не само затова, че той познава нравите на социалистите, а и затова, че сега победиха в изборите за европейски парламент. А един политолог трябва да умее да прави анализи.

 • Защо г-н Султанов от 2 733 действителни гласове 1 123 се оказаха за БСП?

 • В това няма нищо странно. Община Хисаря винаги е била червена община при всички видове избори, без местните избори, където  ситуацията е много по-различна.

 • В политиката глупостта не е недъг. Тогава защо народът отново се оказа не на висота, разпиля по различни новосъздадени партии 250 гласа и като прибавим гласовете за Валери Симеонов, на Воля, на  Демократична България, които са 210,  и още 100 за независимите кандидати, какво става? Че българинът  в община Хисаря търси нещо различно и не го намира.

 • Не само в община Хисаря е така. Хората показаха с избирателната си активност, а и с вота си, че искат промяна в политическата система и в изпълнителите в тази система. Това беше наказателен  вот за всички политически  представители. Хората искат промяна, търсят нови лица, нови политики, нови партии. И след като не ги намират – просто не ходят да гласуват. А и изборите за представители в Европейския парламент са възприемани от българите като несериозни. Почти 20 години след приемането на България в ЕС продължаваме да бъдем най-бедната нация в Европа, с най-корумпираните политици. Виждате какви процеси текат и в останалите страни в ЕС, който все повече приближава към разпад. Но това е така, заради преобразуването му от икономически в политически съюз, в който бюрокрацията взема връх.

 •  Аз много се страхувам, че се е върнало времето на Карл Маркс, който някога написа: „На потиснатите се позволява на всеки няколко години да решават кои точно представители на потисническата класа да ги представляват и потискат.” Не ли това опасно за европейска България?

 • Ние сме безгласна буква в Европейския съюз. Можем да имаме влияние тогава, когато ЕС се преобразува и започне да функционира на кооперативен принцип – една държава – един глас. Това се осъзнава от българите и затова е тази ниска избирателна активност.

 • От къде идваше самочувствието на БСП, че ще смъкне ГЕРБ на изборите от върха, а това ще доведе до падане на правителството?

 • Може би от дългогодишната история на партията. За втори път БСП беше на гребена на вълната и изпусна победата. Това е показателно, че нещо не е наред. БСП разчиташе на скандала сред управляващите, но пренави пружината. Със скандал може да спечелиш временен успех. Както се казва – всяко чудо за три дни, но не и да направиш цяла предизборна кампания на тази база. Не се говореше за европейски политики, а и кандидатите не бяха подходящи и не бяха подготвени правилно.

 • Най- голямото наказание на това да решиш да управляваш, е да започне да те управлява някой по – нисш от теб. Не идва ли това време , когато на 27 октомври ще избираме кмет на община, кметове по села и общински съветници?  Няма ли  пак да се объркаме?

 • Избирателите не се объркват никога. Те са достатъчно разумни. Въпросът е дали можем да разчитаме посланията, които те изпращат към политиците и на тази база да се изготвят съответните политики. Когато има разрив между послания и управленска програма, резултатът е ниска избирателна активност  –  т.е. никаква легитимност и представителност.

 • Чува се, че БСП вярва, че ще спечели кметския стол, макар да има и при тях вътрешни разногласия кой да бъде кандидатът. Как изглеждат нещата от позицията ви на политолог, който е бил в редиците на БСП?

 • БСП не може да спечели кметския стол, докато се е капсулирала и се е съсредоточила само в най-твърдото си ядро. Има и нещо друго. Когато твои съюзници в общината са СДС и ГЕРБ,  мисията става невъзможна.

 • Вие къде ще стоите – отстрани, за да анализирате, или в политиката, за да я градите, но, надявам се, не като политика без принципи?

 • За нас винаги водещи принципи са били честта и достойнството и затова гледаме хората в очите и най- вече спим спокойно. Не лъжем, не присвояваме незаконно земи, не сме се облагодетелствали от властта по никакъв начин, присъстваме редовно на заседанията на Общинския съвет и защитаваме интересите на хисарските жители и на тези от селата. Нямаме необходимото мнозинство, за да променим общината във вида, в който всички искат да я виждат, но след местните избори октомври месец това ще се промени.

 • Какъв вкус  изпитахте като чухте за оставката на председателя на Националния съвет на БСП – Корнелия Нинова, която  заяви, че на  конгреса на БСП на 15 юни 2019 година  отново ще се кандидатира? Съжаление или горчилка?

 • Отговорността не може да се носи само от лидера. Да – един лидер е толкова добър, колкото е добър екипа му, но все пак не лидерът прави избори във всички 265 общини в България. Има си партийни секретари, общински председатели, областни председатели и т.н. , които също би трябвало да понесат отговорност. Корнелия Нинова си отвори много вътрешни фронтове, подцени опонентите си , забави се с реформите вътре в партията, сгреши и със съветниците си и затова понесе тази загуба. Не съм член на БСП и какво се случва там не може да породи у мен някакви чувства.

 • Според Махатма Ганди има няколко смъртни гряха.Те са: Богатство без труд. Удоволствие без съзнание. Наука без човечност. Знание без характер, Търговия без морал и т. н. Кой от тези грехове бихте избрали, за да ползвате факти като оръжие срещу опонентите си, ако бъдете кандидат за кмет?

 • Ще съсредоточим кампанията си върху това какво бихме променили, за да подобрим живота на жителите на община Хисаря.  Аз вярвам, че рано или късно всеки носи отговорност за действията или бездействията си!

 • Да се върнем на БСП! Защо винаги тази партия е била с голямо самочувствие, което не винаги има покритие?

 • Както вече казах, заради дългогодишната си история и заради голямата си членска маса, която както виждаме, много бързо се топи. Когато ,обаче, системно се разминават обещания и действия, стартират необратими негативни процеси. На БСП все повече започва да и личи липсата на експертен потенциал, липсата на чуваемост на електората, липсата на коалиционна политика. Ако сумираме и премахнем от БСП гласовете, подадени за гражданската квота, ще видим, че се приближават до тези на ДПС, което значи , че скоро БСП ще загуби даже и второто си място.

 • Един политолог след европейските избори каза, че БСП никога повече няма да бъде на власт. Отнася ли се това и за община Хисаря?

 • Да. В този си вид БСП няма шанс да спечели каквито и да било избори. Електоратът се е свил до твърдото си ядро и липсва каквато и да е периферия. БСП се нуждае от незабавни структурни реформи, привличане на специалисти и връщане към принципите си. Нуждае се от нова визия, привличане на партньори със свежи и градивни идеи. И в крайна сметка – много работа на терен – не от клуба, не от централата ,или от кораба- майка.

 • А сега да погледнем към партиите, които са във властта на общината! ГЕРБ са спокойни. СДС този път ги спаси Александър Йорданов. НФСБ пропаднаха. Партия на зелените събра  14 гласа.”Защита” никава я няма. БСП са наперени с победата си. Вие къде сте като представител на „Промяна”?

 • Няма как да сравняваме едните с другите избори. Най – малко избирателната активност за местните избори е двойно по-висока от тези за Европейски парламент. Не е важно ние къде сме, а къде искат избирателите да бъдем след изборите октомври месец. Ако успеем да достигнем до хората с посланията, които ще излъчим, те ще ни се доверят. В крайна сметка всеки народ си заслужава управниците.

 • Благодаря ви г-н Султанов! В момента войната за кметския стол все още не е започнала. Ако искате да влизате в нея, помнете, че не е достатъчно да я спечелите. По- важно е да организирате мира.

                                      ТРАКИЙСКИ СВЯТ                                               ИРИНА КИРИЛОВА

Предишна статия

ДА НАВЕДЕМ ГЛАВИ ПРЕД ХРИСТО БОТЕВ! Ирина Кирилова

Следваща статия

Музыка для Очищения

Други интересни