Радев иска възмездие и “затвор за прегрешилите”!

Автор: Няма коментари Сподели:

Диалогът ми с изпълнителната власт е труден и това е поради безконтролното управление и безнаказаната корупция. 
Това каза пред журналисти в Асеновград президентът Румен Радев. Той се обяви за възмездие и затвор за прегрешилите. 

Президентът бе в Асеновград за празника на града и отговори на всички въпроси на медиите, свързани с отношенията му с изпълнителната власт, “Апартаментгейт”, изказването на турския посланик вчера в Кърджали и др.

Радев каза, че има и примери за диалог с премиера Борисов и посочи възстановяването на военновъздушното училище в Долна Митрополия. Но веднага отбеляза, че „това нямало да бъде цената на неговото мълчание“. 

За „Апартаментгейт“ трябват разкрития, присъди, конфискация и връщане на пари, бе категоричен Румен Радев. Според него „Апартаментгейт“ е само началото и вододел на къде ще вървим. 

„Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата по старому – да се вихри безнаказаност и беззаконие. Аз напълно съзнавам, че премиерът е в много трудна ситуация и не си мислете, че искам България да затъва в корупционни скандали, да бъде синоним на корупция. На това нещо трябва да се сложи край, но този край няма да стане с мълчание, със спиране на говорене по тези теми, а с разнищване и прочистване. Виждате, че премиерът всяка седмица събира пряко подчинените му служби и компетентни органи и както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица. Иначе, ако и сега бъдат изпреварени от медиите, няма да могат да мотивират своето бездействие. И според мен проблемът на министър-председателя не е в липсата на домашни визити у негови министри и партийци. Не е дори и във факта, че назначеният от управляващите антикорпуционен орган не хваща необяснимото богатство на някои политици. Дори и да го правеше той щеше да констатира само крайната фаза на корупционния акт и малка част от откраднатото. Истинският проблем на премиера е, че безконтролният стил на управление генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и оставки. За това трябват две важни неща – въвеждане на прозрачен и отговорен стил на управление с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци. Това е, което аз виждам като една необходимост, която да се извърши и разбира се затвор за прегрешилите“, каза Румен Радев. 
Държавният глава посочи, че възстановяването на държавността минава през възмездието. 

Радев допълни, че има важни теми, по които съгласието е наложително, и като пример посочи привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроенето. 

„Специално за завода на „Фолксваген“ поканих германския президент, имах много ползотворни разговори с него и водената от него делегация. Изрично по мое настояване посетихме водещо немско предприятие и то в района на Пловдив, за да може чрез немските медии да стигне до широката немска общественост посланието, че нашият модел на икономическо сътрудничество е успешен, че България е надеждна и перспективна дестинация. Преди два дни получих много ласкаво и обнадеждаващо писмо от президента Щайнмайер и всичко това е изцяло в подкрепа на българското правителство. Ще бъда първият, който ще поздрави кабинета, когато сключи договор със стратегически инвеститор”, каза държавният глава. 
Той обърна внимание, че премиерът е поел личен ангажимент към него за възстановяване на Висшето военновъздушно училище. Президентът отчете, че министър-председателят го е изпълнил в срок и му благодари. “Такива неща трябва да стават по убеждение на самото правителство, а не в резултат на моя намеса. Но дори и безвъзвратно закъсняла тази стъпка е много важна и тя трябва да бъде подкрепяна. Така че има и диалог, има и взаимодействие по стратегически важни теми, но разкриването на Висшето военновъздушно училище не може да бъде цената на моето мълчание“, допълни президентът.  

Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си, трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно, каза Румен Радев във връзка с изказването на турския посланик Хасан Улусой за изучаване на турски език в училище. На въпрос как ще коментира изказването на турския посланик и дали ще вземе отношение по него, държавният глава посочи, че вече е взел. “Вчера докато мнозина дебатираха кой какво е казал и какво е искал да каже, с подкрепата на президентската институция сдружението на моята съпруга проведе финалната част на състезанието „Пазим езика си“ – говорим за българския език. В него взеха участие хиляди български деца от всички етноси”, каза още Румен Радев.  

На празника на Асеновград Румен Радев прие строя на почетните роти на Четвърти артилерийски полк и поздрави асеновградчани с празника на града им. 

“Благодаря за поканата и възможността да споделя вашия празник. И мога да ви кажа, че винаги с огромно удоволствие посещавам асеновградския край, който се е превърнал в символ на древна история и славни традиции. На животворна природа и незабравимо вино”, каза президентът Румен Радев в приветственото си слово към жителите на Асеновград. 

Държавният глава отбеляза историческите и природни дадености на града, които по думите му “ни връщат в епохата на траките, на славата на цар Иван Асен Втори, на Съединението”. 

“И в днешния ден вашият роден край има какво да предложи на своите многобройни гости и приятели, и с какво да се гордее”, каза още Радев. По думите му Асеновград се превръща във все по-притегателен център за инвестиции и за развитие на индустрия, лека промишленост, винарство и туризъм. Почти всеки българин, който планира сватба, се сеща първо за Асеновград и това се дължи на всички вас, на вашето трудолюбие, предприемчивост и упоритост, добави президентът Радев. 

Кметът на общината Емил Караиванов в словото си подчерта, че днес Асеновград празнува шанса, късмета и орисията да живеем заедно на това място. Празнуваме с емоции, с красотата на таланти, почитта към историята, с богатството на спомени и сантименти, добави кметът. Той изброи всички асеновградчани, които с таланта и уменията си са прославили града и региона. 

Празникът в Асеновград започна със Света литургия в църквата “Св. Николай Чудотворец”, след което на пл. “Акад. Николай Хайтов” президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие строя на почетните роти на Четвърти артилерийски полк; с тържествен ритуал бе издигнато националното знаме. Пред паметника на цар Иван Асен Втори бяха положени цветя. 

http://epicenter.bg/article/Radev–Dialogat-mi-s-vlastta-e-truden–Bezkontrolniyat-nachin-na-upravlenie-generira-ogromna-koruptsiya-/182654/2/0

Предишна статия

Радев с тежка критика към Борисов: Безконтролният му стил на управление генерира огромна корупция

Следваща статия

Президентът поиска съд, конфискация и затвор за властимащите с корупционни сделки

Други интересни