НОВ ПРОЕКТ В ОБЩИНАТА. ДОГОВОРЪТ Е ПОДПИСАН

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title

     Кметът на община Хисаря – инж. Пенка Дойкова беше в София в Министерството на околната среда и водите, където с министър Нено Димов подписаха договор за изграждане на компостираща инсталация. По проекта ще се построи съоръжение за преработка на разделно събрани зелени и  биoразградими отпадъци, образувани на територията на общината.

„Това ще ни спести много пари – каза заместник- кметът на общината Тони Илиева, защото плащаме, за да извозим отпадъците на хората от зеленчуковите им градини в Карлово.

Освен това ще се преработват в тази инсталация всички отпадъци от стотиците декари паркове. Готовият компост ще се използва за наторяване на това, с което най- много се гордеем – паркове и градини.”

Тони Илиева допълни,че ще има конкурс по Закона за обществените поръчки за изпълнител, така че работата няма да стане бързо. Компостиращата инсталация ще бъде разположена на около десет декара площ, там, където беше бившото сметище  на град Хисаря.  Тя е с капацитет близо 3000 тона годишно разделно събрани градински отпадъци от домакинства и зелен отпадък от поддръжката на общински площи. Съоръжението ще обслужва над 10 000 жители. Предвижда се изграждане на съпътстваща инфраструктура и доставка на мобилно оборудване.

    Общият размер на инвестицията е близо 3 милиона и 400 хил. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 2 милиона и 500 хил. лв.лн.  Срокът за изпълнение на проекта е деветнадесет месеца. Договорът ще бъде изпратен от Министерството на околната среда и водите и тогава ще научим повече подробности.

                                                                                                    Тракийски Cвят

Предишна статия

Предметы, приносящие счастье и удачу в дом

Следваща статия

Крепостен във феодална държава

Други интересни