Бивш служебен министър сметна как държавата ни взема половината от всичко – за какво?

Автор: Няма коментари Сподели:

България е магнит за инвестиции заради ниските данъци – тази мантра отдавна бива повтаряна изключително често от българския премиер Бойко Борисов, който не забравя да подчертава нивото на корпоративния данък и че то е най-ниското в Европа (10%).

Всъщност ефективният корпоративен данък в България дори е по-нисък – 9,5%, сочи доклад от данъчния експерт Петер Янски от Карловия университет в Прага, изготвен по поръчка на политическото семейство на „Зелените“ в Европейския парламент.

Само че според същия доклад това е една от най-малките положителни разлики от проучените държави – защото например в Люксембург официалният корпоративен данък е 29%, но компаниите плащат средно 2,2% от печалбата си. В Холандия официално корпоративният данък е 25%, но се плаща малко над 10%, в Унгария ефективната ставка е 9%. И все пак България изглежда напред, но ниски ли са българските данъци? Ако смятате ефективен данък от 47,8% за нисък, то тогава да, ниски са, пише в своя публикация във Facebook бившият служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Той заемаше поста по времето на служебния кабинет на Марин Райков, който управляваше България веднага след първата оставка на Бойко Борисов. Василев прави и „една проста и нагледна сметка“, с която показва как данъчното бреме в България всъщност наистина отговаря на определението за думичката „бреме“. Той приема за база максималния осигурителен доход, който вече е 3000 лева. Работодател може да си позволи да плаща за работно място от 3 570 лева (и 60 стотинки). Данъци, които плаща работодателят, са:

1. Обществено осигуряване: 327.60 лева

2. Здравно осигуряване: 144 лева

3. Задължително пенсионно осигуряване: 84 лева

4. Трудова злополука и професионална болест: 15 лева Общо данъци платени от работодателя: 570.60 лева. За работника остава „брутна“ заплата 3,000 лева. Данъци, които плаща работникът:

5. Обществено осигуряване: 251.40 лева

6. Здравно осигуряване: 96 лева

7. Задължително пенсионно осигуряване: 66 лева

8. Данък Общ Доход (10%): 258.66 лева За работника остава „нетна“ заплата: 2,327.94 лева. Или с други думи, работодателят наема работника и отделя за това 3 570.60 лева, но работникът получава чисто 2 327.94 лева. Държавата взема 1 242.66 лева или 34.8% от парите, които работодателят е готов да плати на работника, като това са „директни данъци“. Следват обаче косвените:

9. Работникът, след като си получи нетната заплата, плаща 20% ДДС на всички стоки и услуги, т.е. дава на бюджета още 465.58 лева под формата на ДДС.

10. Отделно са акцизи върху цигарите, бензина и алкохола, мита, местни данъци и такси и т.н. Накратко – работодателят плаща 3 570.60 лева за един работник. Служителят получава 1 862.96 лева, след като са платени всички директни данъци от него и работодателя му. Държавата взема 1 708,24 лева. Ефективният данък на всяка брутна заплата до 3 000 лева в България е 47.8% – без да броим акцизи, мита, местни данъци и такси.

За финал Василев пита: „Хайде сега да се замислим какво получаваме срещу 50% от парите, които изработваме… работещи болници? добри училища и детски градини? нормални тротоари? качествени пътища? чисти паркове? сигурност и защита? достойни пенсии?… или може би една голяма кражба, гарнирана с некадърност и некомпетентност…“

                                     Редактор: Ивайло Ачев              www.actualno.com     https://vihrogon.bg

Предишна статия

Кеворк Кеворкян: Апартаментите са параван за всичко останало

Следваща статия

Един огромен среден пръст, гордо насочен в лицето на приличието…

Други интересни