БЕЗУМИЕТО С БЕТОННИТЕ ТОПКИ…

Автор: Няма коментари Сподели:

Уважаеми съграждани от Варна,

Това обръщение не се отнася за яко демонстриращите силно изразения си мощен дълбоко-провинциален манталитет.

Вие и аз сме данъкоплатци. В това си качество трябва да се интересуваме как и за какво варненските управници, а и не само те,  харчат парите ни.

Когато отворите първите два линка и започнете да четете, може и да не забележите факта, че измислячите на текстовете (вероятно журналисти, които цитират управляващите) не правят разлика между понятията „пътно платно“ и „платно за движение“ – за тях това е нормално.

https://dariknews.bg/regioni/varna/naj-novata-varnenska-veloaleq-po-shiroka-i-s-cherven-asfalt-snimki-1548243

http://www.moreto.net/novini.php?n=312474

„Бетоновите“ топки, както са назовани в единия линк, сякаш са собственост на бетона или „сферичните бетонни антипаркинг елементи“, според написаното в другия линк, които бяха монтирани през м. февруари 2016 година, не могат да бъдат забелязани из текстовете или илюстрациите на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) и свързаните с него подзаконови нормативни актове.

Около месец-месец и половина по-късно стана ясно, че монтираните върху платното за движение и по бордюрите на тротоарите „бетонови“ топки/ „сферични бетонни антипаркинг елементи“ са функционално непригодни – част от тях вече бяха изкъртени, съборени и изместени от местата си. И с просто око се вижда, а не е нужен и много акъл, за да се разбере, че топките, освен неудобства, създават и опасност за здравето и живота на някои от участници в движението.     

Следващите снимки показват кратката история на тези топки, бетонни (значи, че са направени от бетон)  топки, за които е платено с нашите пари.

ГЕРБ ПОРТНИХ

ГЕРБ ПОРТНИХГЕРБ ПОРТНИХГЕРБ ПОРТНИХГЕРБ ПОРТНИХГЕРБ ПОРТНИХГЕРБ ПОРТНИХГЕРБ ПОРТНИХГЕРБ ПОРТНИХГЕРБ ПОРТНИХГЕРБ ПОРТНИХ ГЕРБ ПОРТНИХГЕРБ ПОРТНИХ През юни 2016 година кметът заяви, че „Ще продължим борбата с вандалските прояви по ул. „Сан Стефано“. Според мен това го правят не шофьори на автомобили. Някои хора ги трошат и с крак, нарочно и тенденциозно.“ и завърши със заканата: „Те ще ги събарят, ние пак ще ги поставяме, докато всички не се научат, че ред трябва да има. Това е!“.

От снимките в линка и следващите се вижда, че „антипаркинг топките“ са съборени предимно от ГЕРБ ПОРТНИХГЕРБ ПОРТНИХГЕРБ ПОРТНИХавтомобили: черните белези по тях са от автомобилни гуми; невъзможно е с крак да бъдат строшени бетонни топки; човешка сила е недостатъчна за огъването на крепящите ги тръби.

http://www.chernomore.bg/varna/2016-06-24/kmetat-prodalzhavame-borbata-s-vandalskite-proyavi-na-ul-san-stefano

Вижте какво остана от „антипаркинг топките“ след и въпреки заканата на кмета:

ГЕРБ ПОРТНИХГЕРБ ПОРТНИХ

ГЕРБ ПОРТНИХГЕРБ ПОРТНИХГЕРБ ПОРТНИХГЕРБ ПОРТНИХОт снимките не става ясно кой е производителят на „бетоновите“ топки, колко пари е получи за изработването им и дали е в близки отношения с някого от управляващите.

Мина месец март 2018 година  и малкото останали бетонни топки по платното за движение вече бяха демонтирани въпреки заканата на кмета „Те ще ги събарят, ние пак ще ги поставяме“ и отново с нашите пари на тяхно място през април същата година бяха монтирани пластмасови съоръжения, които някой умняга (умен симпатяга) ги е нарекъл антипаркинг колчета.

Като предполагам, уверихте се, че линковете не съдържат фалшиви новини и снимки, но съдържат фалшиви понятия – поредните са в следващия линк.

http://www.chernomore.bg/varna/2018-04-11/novi-antiparking-kolcheta-shte-pazyat-veloaleyata-na-ul-preslav

Не знам дали сте обърнали специално внимание на написаното, че „Съоръжението (?) ще пази от недобросъвестни шофьори, които често пренебрегват маркировката и навлизат в платното за колоездачи“. Питайте журналиста, измислил текста, какво значи „платно за колоездачи“.

А кой ще ни пази от недобросъвестни управници, които с нашите пари често пренебрегват нормативните изисквания – питайте Радио Ереван.

Така наречените антипаркинг колчетата представляват гъвкави ограничители (С21) и  разделители на движението тип „Бордюр“ (С22 б), които ще се наложи да бъдат демонтирани (пак с нашите пари), защото според нормативните изисквания те се използват за създаване на временна организация на движението при извършване на строителни и монтажни работи по пътищата и улиците. За справка – НАРЕДБА № 3 ОТ 16.08.2010 Г. ЗА ВРЕМЕННАТА ОРГАНИЗАЦИЯ И БЕЗОПАСНОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО ПРИ ИЗВЪРШВАНЕ НА СТРОИТЕЛНИ И МОНТАЖНИ РАБОТИ ПО ПЪТИЩАТА И УЛИЦИТЕ (Обн. – ДВ, бр. 74 от 21.09.2010 г.; изм., бр. 34 от 12.05.2015 г., в сила от 18.05.2015 г. Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройство).

Между другото, „антипаркинг колчета“ и техни подобия от споменатата наредба се използват и в други български големи и малки населени места: като че ли някой особено важен фактор от висшите нива на властта и управлението на страната ни много силно желае и позволява масово да бъдат нарушавани нормативни изисквания по негова преценка, демек по негови съображения, но с парите на данъкоплатците. А на обикновените граждани се внушава, че такава била обичайната практика в нашите модерни европейски и други партньори, на които се опитваме да подражаваме.

След монтирането на „антипаркинг колчетата“, които в спомената наредба са посочени с техните наименования, кодификации и предназначение, не съм забелязал да е извършван някакъв ремонт на улиците – нито на техните тротоари, нито на платната им за движение.

Лицата, платили с нашите пари за „антипаркинг колчетата“, на практика умишлено и безнаказано ни въвеждат в заблуждение, че се извършват строителни и монтажни работи за ремонт на улиците с „колчетата“. Споменатото деяние, доколкото знам, е престъпление.

Чул ли е някой за търсена отговорност от лице, имало възможност и харчило незаконосъобразно или нецелесъобразно парите на данъкоплатците?

Това е така, защото същите лица са силно опиянени от управленската си „свръх-компетентност“ и разпореждането с огромните суми пари от данъкоплатците; когато им е угодно, споменатите лица не смятат за нужно да се съобразяват с изискванията на някакви си закони, наредби и други подобни; тези лица все още не чувстват гражданския контрол, защото такъв няма; за тях няма и Прокуратура, която да провери как и за какво биват харчени нашите пари и която, при намиране на факти за извършени престъпления, да направи нужното за осъждане на виновните с опция да върнат грешно изхарчените ни пари.

Историята с топките, бетонните топки продължава – ето още няколко снимки с характерна датировка:

ГЕРБ ПОРТНИХГЕРБ ПОРТНИХ

ГЕРБ ПОРТНИХГЕРБ ПОРТНИХГЕРБ ПОРТНИХГЕРБ ПОРТНИХИма и други интересни истории за очевидно странно използване на парите ни.

Уважаеми съграждани с правилния манталитет,

Питайте какво е направила Прокуратурата срещу тия, които безотговорно са изхарчили нашите пари; питайте я ще направи ли нещо срещу виновните, за да възстановят парите ни в бюджета.

Крайно време е да искаме парите си от тези, които лекомислено са ги изхарчили.

Трябва ли нов Пламен Горанов да се жертва, за да се сетим, че имаме гражданското право да търсим сметка на управляващите, когато не одобряваме техните действия?

И накрая: ако управляващите парите ни все още не са разбрали, че не сме ги назначили насила, а сме гласували за тях, защото са ни убеждавали, че ще работят в наш интерес и ние сме повярвали на обещанията им – добре ще е да се откажат доброволно от сегашния си статут, да си отидат по къщята и там да си стоят; да четат книги или вестници; да разглеждат сайтове; да слушат радио; да гледат телевизия или да правят всичко друго, но не и да ни напомнят за себе си.

                                                Любомир Петров            http://afera.bg

Предишна статия

…НЯМАМЕ ДРУГ ИЗХОД ОСВЕН ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ

Следваща статия

АЗ СЪМ ТЪПАНАР, КОЙТО ЧЕТЕ, ГЛЕДА И СЛУША НОВИНИТЕ…

Други интересни