НА ТРИФОН ЗАРЕЗАН В МЪТЕНИЦА

Автор: Няма коментари Сподели:

                       В  село  Мътеница жителите с нетърпение очакват утрешния ден. Открай време на  14 февруари се зарязват лозята и тази година  обичаят няма да бъде отминат. 1 173  дка лозя се отглеждат в Мътеница, а който е опитал виното, все се е възхитил. Да пиеш „Каберне” или „Мискет, произведено от лозята на Мътеница, значи да опиташ елексир.

    В 11 часа ще започне стародавният обичай по зарязването на лозята. Фолклорната група от Паничери ще гостува на жителите, за да попее и да върне присътващите в красивото ни минало. Оркестър „Брестовица” ще свири, за да развесели всички от Мътеница и гостите, поканени да присъстват на празника. Най- очакван е часа, в който ще започне конкурсът за най- хубаво вино, произведено от собствените лозя на стопаните. 

А от стари времена се знае, че всеки в Мътеница се старае неговото вино да е от хубаво, по- хубаво. Наградите ще са от парите, предвидени за празника в културния календар на Хисаря, и от спомоществователи, които всяка година помагат, за да са живи традициите днес и докато го има селото.

                                                                  ТРАКИЙСКИ СВЯТ 

Предишна статия

ВИНАРСТВОТО И ЛОЗАРСТВОТО СА В КРЪВТА НА ТРАКИЯ

Следваща статия

Passports-for-bribes in Bulgaria: The authorities are hiding the truth

Други интересни