РАДЕНКОВ:ПРЕДЛОЖИХМЕ ОГРАДА СЪС 100 ГОДИШНА ГАРАНЦИЯ…

Автор: Няма коментари Сподели:

Наложително е Валери Симеонов да внесе проектозакон и се гласува в НС, да се спрат всякакви бури, ветрове и дъждове, иначе оправия няма.

Специалистът по всичко, с неговата желязна логика, заключава, че причината за поредното срутване на телената ограда по границата с Турция е една единствена, или проливният дъжд. По-важно е твърдението му, в което е напълно прав, че така ще бъде и занапред! С две думи, обществото ни да бъде подготвено, че 1 млн. лв., или двойно по-високата цена за построяване на 1 км ограда, е само началната стойност. С отворената вратичка, че се гласува ремонтите по въпросната ограда да бъдат извършвани без обществени поръчки, дълго време стотици милиони левове ще пълнят отново лични, партийни и корпоративни каси! Той на практика подлага на съмнение, че нашите архитекти, инженери и строители не са в състояние да изградят качествено въпросното съоръжение, което да не е подвластно на каквито и да е атмосферни условия. Всичко опира до липсващия контрол и търсене на отговорност.

През 2015 г. съвместно с Васил Василев, председател на общобългарския комитет „Васил Левски”, направихме проектопредложение до правителството и лично до Бойко Борисов за предимствата при построяването на оградата на границата ни с Турция по монолитен начин.

Проектопредложението бе придружено от подробна обосновка за предимствата, както и калкулация за костващата цена при построяване на предстоящата ограда по монолитен начин – 4,5 м височина, плюс телена надстройка ще ни коства 500лв./м (което ще рече, че само оттук се касае за 100 млн. лв. икономически ефект). Надеждността на съоръжението, построено по този начин, е несравнима с телената ограда, гаранционният срок ще бъде далеч над 100 години.

Немалко предимство е и това, че в този случай 100% от стойността, отделена за оградата, ще остане в страната ни и ще съживи икономиката и малките фирми по пограничните райони, а именно десетките пясъчни и каменни кариери, арматурни дворове, бетонови възли, кранове, техника и хиляди работни места. Още през 59-та, 60-та година, се направи първото заграждение или т.нар. „Кльон”. При тогавашната техника беше прокарана инсталация, която сигнализираше в заставата кой участък от съоръжението е атакуван и своевременно се прекратяваха нарушенията.

При изброяването на редицата предимства, засегнахме и фундаментален въпрос за страната ни или заразите по домашните животни, което ни коства в годините милиарди левове. Пресен е последният случай на избиване на десетки хиляди животни в Странджанския край. По мнение на специалистите основните преносители на заразите са лисици, чакали, таралежи и контрабандното пренасяне и търгуване с животни. Построена по този начин оградата ще спре окончателно предвижването на тези животни и пренасянето на зарази от тях, включително и случаите на контрабанда. На практика, успоредно с преградата за бежанците, щеше да се реши и този национален проблем.

Както в много други случаи, за пореден път нямаме отговор, което още един път показва, че страната ни се управлява безхаберно и престъпно, на принципа „Над нас е Господ, след нас потоп!”.

                                       Игнат Раденков                        http://afera.bg

Предишна статия

«ЗАВЕДИТЕ СЕБЕ «ИДИОТСКУЮ» ПРИВЫЧКУ РАДОВАТЬСЯ НЕУДАЧАМ»

Следваща статия

НЯМАЛО ЦЕНЗУРА?! СПРЯХА ПРЕДАВАНЕТО „ОТКРИТО С ВАЛЯ АХЧИЕВА“, ЗАРАДИ ЧАДЪРА НАД „ГЕРБ“ „ЮНИОН ИВКОНИ“!

Други интересни