„Обичам ви, прекрасни, свободни български медии!“

Автор: Няма коментари Сподели:

                                                                           Слави Т. Трифонов

Не знам дали сте разбрали от медиите, че вчера имаше масови протести в цялата страна. Ако сте гледали новините, сигурно сте разбрали – протестите бяха отразени в новините на големите телевизии. Друг е въпросът – как. По принцип съм забелязал, че когато репортерите отразяват по празниците, така нареченото от тях – „Голямо прибиране“, влагат повече апломб. Вчера ми се сториха някак обрани. Забелязах и още нещо – когато телевизиите показват прибиращите се българи от Гърция, винаги включват на живо репортер от Кулата, който да покаже колоната от автомобили. Вчера обаче, когато протестиращи затвориха с часове Кулата, там нямаше нито един репортер. Бяха на километри от Кулата. Бяха на километри и от Благоевград. Само ни информираха, че и там нещо се случва и че има жандармерия. Казаха, че камион се е врязал в група протестиращи. На БНТ, например, това им беше една от водещите новини. Викам си – ако се е врязал камион в протестиращи, това ще е нещо страшно. Пострадали не видяхме. Какво точно се е случило – не видяхме. Репортери на мястото на събитието – не видяхме.
Вчера през деня пък търсех из каналите дали някоя телевизия предава протестите на живо. Тръгнах да търся ТВ 7 – не можах да я открия. Викам, чакай да цъкна „BiT“ – те пускаха такива работи. Цъкнах – нищо на живо, никакви новини, цял ден повторения на стари предавания. В 8 часа вечерта вървеше точно такова предаване с водещ Венета Райкова. Горе-долу като свърши, си казах: „Чакай да цъкна на bTV“. Цъкнах и там почна предаване с водещ… Венета Райкова. 
И неделната сутрин ми беше интересна. Викам: „Ще пусна Нова телевизия, може Ани Цолова да каже нещо за организираните протести по повод високите цени на горивата, за новите данъци, за „Бонус-малус“. 
Пуснах, Ани Цолова я нямаше, имаше някаква умърлушена водеща, която интервюираше… разбира се – професор Михаил Константинов. 
Бях се затъжил за него, отдавна не го бях виждал по телевизиите, има – няма от един-два дена. Той беше поканен именно по темата, по която и аз очаквах, ама още с първото си изречение професорът зави другаде. Изнесената информация от Михаил Константинов – професорът по математика, но по душа – професор по всичко, много ме притесни, даже си я записах, за да алармирам от негово име. И така, внимание, цитирам проф. Константинов: „Зимата ще бъде неприятна и по друга причина, за която все още малко се говори. Очертава се изключително сушава зима. В момента нивото на високопланинските езера за първи път спада с около метър – в Рила и в Пирин. Хората не помнят такова нещо. Ако водата силно намалее, това ще удари реколтата и тогава вече може да говорим за повишаване на цените на храната.“ Алармирах. Точка. 
И тази сутрин се събудих с Нова телевизия, и по-точно с предаването „На кафе с Гала“. Та, в днешното предаване водещата Гала попита своите гости как са си изкарали през почивните дни. Пръв отговори Юлиан Константинов, оперен певец, по-известен като брат на Пламен Константинов. Софиянецът Юлиан разказа как се е прибирал вкъщи. Цитирам: „От центъра до нас, което по принцип са 10 минути, станаха 45. Имаше някакви протестиии…голям майтап!“ Край на цитата.
После се обади и другият гост – Илиян Любомиров – поет. Той каза следното: „Аз забелязвам покрай тия протести, че има един нов феномен – „протестиращи кифли“. Това са хора, които ходят, снимат се за 5 минути или пускат лайв видео от протестите и се прибират…“ 
И аз така – пуснах си 5 минути от Гала и после спрях телевизора, ама за да изляза. 
Сега да видим как днешните вестници отразиха вчерашните протести.
На първата си страница вестник „Труд“ излиза с позиция за протестите. Труд-позицията е озаглавена: „Миш-маш протест“. В нея пише: „Ще им се на някои да запеят „Пожарът на бунта гори…“ Какво гори? Нещо като тюрлюгювеч, забравен в горещата фурна на българския преход.“ 
Това ми е предостатъчно. Сега да ви попитам: Да си спомняте кой използва думата „тюрлюгювеч“ по повод на едни протести, искащи една оставка? Да, използва я Валери Симеонов. И сега, вижте колко интересно и колко изненадващо – вестник „Труд“ ползва стилистиката на Валери Симеонов, т.е. използва стилистиката на управляващите, за да се подиграе на граждански протести.
Всъщност, вестник „Труд“ отделя по-малко от страничка на вчерашните протести. Повече място във вестника получава обаче новина от страница 7. Там с големи букви е новината: „Пуснаха веян паламуд по 12 лева на килограм“.
Какво мога да добавя? „Труд“ явно се хвърлят като Матросов на амбразурата. Но, слабичко. Сигурен съм, че „Труд“ могат да са още по-всеотдайни и ще им дам съвет да побързат – че току-виж и те станали седмичник като вестник „Стандарт“. 
Отиваме към вестник „Телеграф“ – На 5-та страница във вестника пише „Протести затапиха големите градове“. Хубаво, така е. Но толкоз. Вестникът е отделил само половин страница на протестите. Половин страница – толкова в днешния брой е получила и момичето на броя… Мая, по цици, на 26 г., от Плевен. Браво, дъ ге!
Всъщност, най-всеотдаен е моята любов Недялко. Аз затова го обичам. Щото е всеотдаен. Вчера неговият сайт написа: „Незаконен метеж блокира София“. А днес пусна следното бомбастично заглавие:„Извънредно в ПИК! Ето ги лицата на метежа – рокери, ултраси и мутри с джипове блокираха България!“
Обичам те, Недялко!
Всъщност, като казвам: „Обичам те, Недялко“, аз искам да кажа: „Обичам ви, прекрасни, свободни български медии.“

Image title

https://web.facebook.com/STTrifonov/posts/1923833191258192

Предишна статия

Костадинов пред Фрог: Кошмарът на политическия ни елит е, че изтърва юздите на народа

Следваща статия

Новите протести – в черно, кои и накъде?

Други интересни