Уволниха дисциплинарно спец по кактуси от Ботаническата градина в Балчик…

Автор: Няма коментари Сподели:

Галин Радков

„Уволниха ме! Аз съм глухоням по инвалидност. Всъщност, оказа се, че могат да ме уволнят, въпреки закона, който им го забранява. И то дисциплинарно. Защото те са над закона”, това сподели тази вечер в социалната мрежа Галин Радков. Днес той е уволнен дисциплинарно от Ботаническата градина в Балчик със заповед на ректора на Софийския университет „Св. Кл. Охридски”.

В Балчик, а и не само там, познават Галин. Той работи в Ботаническата градина от 1997 г. и е добавил 1500 вида кактуси от цял свят лично, чрез труд и контакти. Тепърва се надига недоволството на хората в града, споделиха балчиклии, които са възмутени от случилото се с Галин. 

„Справедливост ли? Със заповед от ректора на СУ. Искам да го попитам този човек дали изобщо е прочел под какво се подписва, дали изобщо ме познава, дали знае за качествата ми. Толкова години всеотдайност и труд. А, аз обичам всяко едно цвете от Ботаническа градина Балчик, сектор “Кактуси и сукуленти”, защото във всяко едно живее част от моята душа. Заслужих ли това отношение от нашата мила Родина? Толкова труд. Аз обичам това място и отдадох половината си живот на него. Кой ще ме защити мен.. от тях? Освен, че е тъжно, но и страшно, защото всевластниците вече не се плашат от нищо и нямат грам човечност. Е да, аз съм глухонямо момче отдало сърцето си на Ботаническата градина в Балчик, а вече съм безработно глухонямо момче!”, написа Галин. 

„Познавам Галин от дете. Той няма друг живот, освен кактусите. Това е неговата любов, това е неговата страст, това е неговият живот, това е неговото хоби, това е работата, която може да върши, сигурен съм, че с това, с което се занимава, е по-добър от научните работници, които се водят на щат в Ботаническата градина в Балчик. Едно глухонямо момче да знае латинските имена на всички растения в Ботаническата градина, да осъществява ползотворни контакти с ботанически градини в световен мащаб, това е огромен труд”, коментира балчиклия пред Pro News Dobrich. 

Според друга жителка на града, тези, които уволниха глухонемия млад мъж, откъснаха последното цвете от т.н. Ботаническа градина. „Защото кактусите са емблемата на ботаническата градина, а човекът, който с душа и сърце ги отглеждаше и обичаше е Галин. Знам, че те боли и страдаш, защото ти отнеха правото да създаваш красота. Но, не могат да ти отнемат любовта и таланта да го правиш най-добре от всички”, посочи тя. Балчиклии напомнят, че за приноса си за колекцията от кактуси и сукуленти, с които Ботаническата градина се гордее, Галин беше награден от предишния ректор на Софийския университет.

 Преди време стартира електронна петиция в негова защита. До момента тя е подписана от 2122 души, които са се обявили в защита на Галин Радков от униженията на работното място.

 В нея се посочва, че Галин е глухоням по рождение и работи от дълги години в Ботаническата градина-Балчик. Благодарение на любовта му към кактусите, той обогатява градината с нови видове и лично записва всеки вид, намира дарители, прави списък с имената им. Този добър и почтен човек изкарва хляба си с тази работа и тя е неговият смисъл за живот. 

След като до скоро работещата с него като помощник Радева, не става негов началник. Той не е съгласен с грешките при отглеждането на кактусите и сукулентите, защото има реална заплаха да се изгубят някои от тези растения. Става неудобен. Започва системен тормоз, изолиран е от любимата си работа. Галин вече не може да се грижи за растенията си, а е принуден да чисти и да извършва всякакви други дейности , но не и да се грижи за това, което цени и обича, както е било преди. Формално е назначен на длъжност градинар… Галин е известен с познанията си за кактуси и сукуленти не само у нас, а и по света. 

И така започват наказанията, подписани от Ректора на Софийският университет за отказ да изпълнява задачи, в по-голямата си част задачи, водещи до увреда на растенията. Естествено възникват въпроси относно цялостното административно управление на този сектор. Зададени са въпроси към Ректора през Комисия по жалбите към Народното събрание, но отговорите са незадоволителни. Всички мълчат и оставят да бъде унижавана една личност, която е безрезервно отдадена на това, което прави. С петицията се настоява да се направи обстойна проверка на методите на управление в Ботаническа градина – Балчик, защото този случай не е изолиран. Въпреки настояването, Галин да бъде върнат на предишното си работно място, за да бъде спокоен и отдаден на отглеждането и развъждането на кактусите, от  днес той вече е дисциплинарно уволнен.

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/feisbuk-garmi-uvolniha-gluhoniam-spets-kaktusi-botanicheskata-gradina-balchik.html

Предишна статия

Елена Йончева: Делото срещу мен е по сигнал на Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров

Следваща статия

ПРОКУРАТУРАТА КАТО „ШПИЦ КОМАНДА“: КОЙТО НЕ Е С БОКО И ПЕЕВСКИ, НА ПАНГАРА! ПОГНАХА И АТАНАС СЕМОВ!

Други интересни