МНОГО СМЕШНО, НО ФАКТ!

Автор: Няма коментари Сподели:

     Консултативният съвет по туризъм, създаден, за да работи така, че туризмът в общината да се развива, туристите да стават повече, а приходите в община Хисаря да се увеличават, пак се събра и пак не стигна до разбирателство. Този Консултативен съвет има правилник за работата си,  направен така, че да бъде съобразен с интересите на хотелите, ресторантите и общината на основата на Закона за туризма и Закона за местните данъци и такси. В него влизат търговският пълномощник на хотел „Аугуста” – Иван Минков, Николай Крушовски – представител на хотел „Хисар”, Виктория Караджова от Сана Спа хотел, Боянка Иванова – представител на ресторантьорите. Председател на Консултативния съвет по туризъм е кметът на общината – инж. Пенка Дойкова, заместник- председател  е заместник- кметът  Тони Илиева, от общината в него са и главният финансист – Диляна Антонова и инж. Цонка Войводинова.  Доцент д-р Митко Маджаров представлява Археологическия музей, Мая Апостолова е  от Туристическия информационен център, Стоян Чолаков е председател на Туристическо дружество „Орела”, а Костадин Узунов ръководи Туристическо дружество „Бунтовна”.

    Тези дванадесет  човека не са на едно и също мнение по един важен за общината въпрос – колко да бъде туристическият  данък. Всички, които идват в Хисаря, се разхождат по хисарските улици, възхищават се на 700 дка парк в обявения за най- зелен град на България курорт, вечер  улиците са осветени, нощно време им пеят славеите – нещо, което никъде го няма, минералната вода е под земята на града, отпадъчните води отиват в хисарската пречиствателна станция и т.н., а хотелиерите се правят, че техните гости живеят извън правилата, създадени за гражданите на тази община. Това пусто левче, което иска кметът за туристически данък им бърка сякаш в собствените джобове. А това левче го дава гостът на хотела. Към цената за нощувка, приета за всеки хотел, просто инж. Дойкова иска едно левче от всеки турист, за да може да се поддържа инфраструктурата, парковете, осветлението,  да има реклама, указателни табели за качеството на минералната вода,  да е чисто, зелено, приятно и красиво в този уникален град. И като рекоха хотелиерите, че няма да стане, предложиха увеличение на туристическия данък с 4 стотинки и половина. А той сега е 45 стотинки. Никъде няма такова нещо в България. В съседния курорт – град Баня, община Карлово туристическият данък е три /3 /лв. Все сме недоволни, че не можем да се мерим с другите европейски страни. А там туристическия данък си го плащаш още преди да ти дадат ключа на апартамента и той е най- малко  две, три, четири евро.

    Разговаряхме с гости на Хисаря. Те изразяват мнение, че един лев за тях е нищо, щом  като дават над сто лева за нощувка. Тогава защо хотелиерите са се заинатили и не искат да помогнат на общината, на чиято територия са построени хотелите им? Ами защото ги поддържат общинските съветници. Винаги, когато се стигне до въпрос за туристическия  данък , все става така, че има мнозинство, което не желае данъкът да бъде увеличен на един лев. Като имаме предвид, че общинските съветници  инж. Бойко Гавраилов, инж. Атанас Куковски, Стоян Найденов имат хотели, че председателката на Общинския съвет Ива Вълчева работи в един от големите хотели и  предположим, че на тях им е изгодна ниската цена, питаме защо друга част от тях гласуват против.

Помните ли как преди три години тези съветници се заклеха, че ще работят за интересите на общината? Как работят по въпроса за туристическия данък? С главите си ли мислят, когато гласуват, това преценете вие.

    А предложението на хотелиерите е записано в протокола: туристически данък 50 стотинки, 70 стотинки за втора категория и 90 стотинки за трета и четвърта категория хотели. Ех, този лев! Сякаш е „Еверест”, та не може да се прескочи. А имаше време, когато туристическият  дънък беше един лев. Напомням, че в общината има деветнадесет  хотели, две почивни станции, дванадесет  къщи за гости, шестнадесет бунгала, тридесет и четири стаи за гости, седемдесет и три апартамента за гости. Може и да са се увеличи за последната половин година. През 2017  нощувките бяха 311 хиляди. Сами направете сметка за туристическия данък, ако беше един лев, колко би спечелила общината. А ако беше като в град  Баня?

                          ИРИНА КИРИЛОВА                                  ТРАКИЙСКИ СВЯТ    

Предишна статия

Време е боклука да бъде изхвърлен…

Следваща статия

ИГНАТ РАДЕНКОВ: ОЩЕ ПРЕЗ 2014 ГОДИНА БИХМЕ КАМБАНАТА ЗА ПРЕСТЪПНАТА СХЕМА С БЪЛГАРСКИТЕ ПАСПОРТИ! ГЛАС В ПУСТИНЯ!

Други интересни