ХАРИЗАХА РИБАРСКО СЕЛИЩЕ ТРАКАТА – ЗЛАТЕН МОРСКИ БРЯГ В РЪЦЕТЕ НА БИЗНЕСМЕН. ГЕРБ ВИСШЕСТОЯЩИ И СЯНКАТА НА ВИЦЕПРЕМИЕР ЗАД АФЕРАТА

Автор: Няма коментари Сподели:

Към сайта АФЕРА се обърна великолепната актриса Виолета Донева, която ни удиви с непримиримия си дух и рядко срещаща се ярка гражданска позиция сред интелектуалния елит на държавата ни. Дали защото някога Виолета Донева завършва журналистика преди да се отдаде на актьорската професия, но битката и срещу корупцията и безобразията в държавата ни буди искрен респект.

Виолета Донева не е единствената потърпевша от безобразната афера с рибарското селище на Траката във Варна, но при масовото безличие и пречупен гръбнак на т.нар. ни интелектуалци, характерът, поведението и позицията и трябва да бъдат акламирани.

Хронологията – как с помощта на ГЕРБ държавата затри рибарското селище Траката във Варна

От 1990 година съпругът на Виолета Донева – Атанас Костадинов Грънчаров е член на рибарска кооперация „Траката“, ситуирана от 1936 година в местността „Долна Трака“ /Старите лозя/ във Варна. Според устава си, напълно законно, ръководството на кооперацията, която е законово юридическо лице, му посочва място за малко бунгало.

През изминалите 27 години те, заедно с останалите рибари, отводняват терена, укрепват го, посаждат дървета и декоративни храсти, прокарват ток и вода, построяват параклис, облагородяват пустеещата земя, като запазват чара, духа и прелестта на този прекрасен къс от северното Черноморие. От 1998 година плащат данък за бунгалото и терена, който ползват, взимайки и разрешения от Община – Варна.

Докато се стига до 2 юни 2017 година, когато част от морския бряг с площ 2429 кв.м., доскорошна публична държавна собственост, част от терен, който обитават 8 души, също членове на Рибарската кооперация „Траката“, е продаден на лицето Радостин Стефанов Добрев, който е член на УС на кооперацията и собственик на ресторант „Немо“, заведение, което е разположено от няколко години върху тетраподите на буна „Траката“, които пък са изключителна държавна собственост. Как и защо върху тетраподите – изключителна държавна собственост – се е пръкнало заведението, в което може да бъде засечен често ГЕРБ кмета Иван Портних, е отделен въпрос.

Как бизнесменът Радостин Добрев става собственик на златното парче от северното Черноморие

Радостин Добрев закупува златното парче от морския бряг от Жулиета Кирчева Назяран. Жулиета Назарян първоначално  притежава, като дарение от родителите си, 600 кв.м. идеални части от него, находящи се далеч НАД бреговата ивица.

Семейството и – семейство Ганеви придобива този имот по силата на параграф 4 от ПЗР на ЗСПЗЗ, без да са установени обстоятелствата, че им е предоставено право на ползване именно върху този имот, без да са налице и доказателства, че в имота има изградена сграда до 1991 година, каквито са изискванията на закона, тоест без да е поискано или издадено разрешение за строеж, без да има изградена и узаконена постройка, без партиди за ток и вода – абсолютно необходими условия за бъде признат от ползвател за собственик. Според членовете на рибарската кооперация, през последните 25 години никой не е виждал семейство Назарян или техни близки да стопанисват или ползват имота, нито някой от семейството им е имал нещо общо с рибарското сдружение.

Покупката на 1829 кв.м. от брега, доскоро публична държавна собственост, е предложена за закупуване на семейство Назарян от областния управител на Варненска област Стоян Пасев, издигнат като такъв от ГЕРБ, за което е съставен и договор за продажба на имот от 3 февруари 2017 година.

За да се стигне обаче до тази продажба е съставен акт за частна държавна собственост № 9198 от 27.10.2016 г., в който Жулиета Кирчева Назарян е обявена за съсобственик на държавата – за имот с идентификатор №101352566.6517. Според наличните документи обаче истината за тази собственост е съмнителна.

В съставения акт за същия терен от 14.04.2010 г. под №7546, тогава публична държавна собственост, Назарян не фигурира като съсобственик.

В две години по-късно съставен  акт № 8259 от 16.05.2012 г. за вече частна държавна собственост тя отново не фигурира като съсобственик.

Превръщането на имота от публична държавна собственост в частна държавна собственост, според действащия закон, може да стане единствено и само с изрично решение или разпореждане на Министерски съвет. Такова решение или наредба не са издавани.

Превръщането на терена от публична държавна собственост в публична частна държавна собственост е извършено през  2011-2012  г., когато тогавашния областен управител  на Варна, пак от ГЕРБ, е Данчо Симеонов. На всичкото отгоре – документа е подписан не от областния управител Данчо Симеонов, а от … заместник – областния управител тогава Славчо Славов!

След всички тези, меко казано, съмнителни „упражнения“, идва ред пирона на безобразието да бъде забит от сегашния областен управител, пак от ГЕРБ, Стоян Пасев, който предлага на Жулиета Назарян да купи терена на твърде ниската цена от 128 000 лв., което става на 7 юли 2017 година.

След което Жулиета Назарян продава закупения имот от държавата, заедно със своите 600 кв.м., на бизнесмена Радостин Добрев за .. 375 000 евро!

Според правилника за прилагане на закона за държавната собственост, в чл. 42. (1) е написано, че: „Продажбата на имоти – частна държавна собственост, чиято данъчна оценка е до 500 000 лв., се извършва от областния управител след провеждане на търг.“

Такъв търг не е направен! А ако същата земя, както е редно, бе предложена от Областния управител на рибарите, които я обитават повече от 30 години и са направили толкова подобрения по нея, сумата получена от държавата, щеше да бъде поне пет пъти по-висока.

По този начин държавата е финансово ощетена, а 8 души, членове на законно съществуващата  Рибарска кооперация “Траката“, живеещи на този терен, са изхвърлени от него. За съдбата им не се интересува никой.

Преплетки и натиск от върховете на ГЕРБ властта

През лятото на 2017 година избухва протест и недоволство, инициирано от членовете на Рибарската кооперация Траката, чийто председател е инж. Иван Копчев. Копчев и Валентин Костадинов се срещат с областния управител Стоян Пасев, за да разберат от него като представител на държавата, още повече, че е и юрист – по силата на кой закон и възоснова на какво решение на компетентен орган публичната държавна собственост е превърната в частна държавна собственост и защо Жулиета Назарян е вписана като съсобственик на държавния имот.

В писмото си до АФЕРА Виолета Донева твърди, че областният управител Стоян Пасев им е съобщил, че разбира абсурдността на ситуацията, но е твърдял, че сделката е направена под натиск. А натискът идвал  от страна на зам-министър председателя Томислав Дончев. Освен това единият от собствениците – продавачи на имота, Назар Назарян също е оповестил, че лично Томислав Дончев е уредил продажбата на земята от страна на Областната управа, при това на много ниска цена. Пак според думите на Назарян, дъщеря му, Рая Назарян, която е адвокат и работи в кантората на адвокат Менко Менков, е разпределена да обслужва правно Томислав Дончев.

Не съм присъствала на разговорите, но ако това е наистина така, смятам, че колкото и Дончев да е разположен към семейство Назарян, даже той не би трябвало да си позволи да раздава държавна земя по симпатии и безнаказано.“, пише Виолета Донева.

Разбира се, никой и не очаква както областният управител, така и висшестоящите лица, преплетени в тази сага, да потвърдят за натиск или съпричастност към така развилата се ситуация с рибарското селище Траката, но действията, документите и в крайна сметка придобиването на терена говорят, че нищо случайно няма.

Виолета Донева също успява след мъчителни опити да проведе среща с областния управител Стоян Пасев. Той и заявява, че бил назначил независима комисия, която да проучи извършеното … от него деяние. Виолета Донева му предлага, че може още веднага да му съобщи резултата от работата на назначената от него въпросна „независима“ комисия. И прогнозата и се сбъдва. Ако някой си мисли, че има нещо незаконно, което да е свършено от ГЕРБ представителя на държавата във Варна, значи се е объркал.

Областният управител на Варна Стоян Пасев през 2017 година в интервю за в. Труд отрича и рибарското селище изобщо да е било законно.

Пасев, както и назначената от него комисия, очевадно или не са запознати, или се правят, че не виждат умишлено два документа, които оспорват категорично тезата му, че рибарското селище е незаконно.

А това са следните документи, които се отнасят за рибарските сдружения във Варна:

-Заповед № 895 от 16.05.1980 г. от ИК на Окръжен съвет – Варна, подписана от Димитър Попов.

-Заповед № 521 от 2.04.1987 г. на Изпълкома на ОКС, подписана от Страхил Христов.

Виолeта Донева пита: „Непознаването на тези документи води до две неща: или Пасев е законово неосведомен юрист, или ако е запознат с тях, извършва закононарушение, тоест – той е подкупен областен управител. А може би и двете? Питам срещу какво?

Мъката – вместо някой да разследва аферата, всяка инстанция връща отговор – областният управител „сам себе си да проверява“

Виолета Донева пише до всички институции, които може да се сетите, а съпругът Атанас Грънчаров прави изложение и до ДАНС. Многобройните писма, които праща до Министерски съвет, се връщат с отговор до Виолета Донева, че са … препратени до областния управител Стоян Пасев, а той си назначава комисия да го … проверява.

От президенството – отговора също е препратен към … областния управител Стоян Пасев. От ДАНС – отговори не дават, те са „тихата стъпка“ на нищонеправенето.

Виолета Донева алармира, че „в нотариален акт №1 том Втори рег.№2741, нотариално дело № 154 от 2 юни 2017 г., с който 2429 кв.м. от брега са продадени на Радостин Добрев, има три неверни пункта, чиято несъстоятелност можем да докажем“.

От Министерски съвет пеят баналната песен, че е уведомен областния управител Пасев, на което Виолета Донева отговаря на писмото на Божикова от МС /№828/17  от 25.05.2018 г., така: „Пиша ви, че има подаряване на съсобственост от страна на областния управител, т.е. държавата, на Ж. Назарян. Пасев се изгаври със съдбата на 8 семейства от рибарското селище Траката. Пасев продава 1829 кв.м. от морския бряг на Ж. Назарян, място на което повече от 80 години се намира най-старото в България рибарско селище рибарска кооперация Траката. През 2012 г. Данчо Симеонов е превърнал терена от публична в държавна частна собственост, грубо нарушавайки законодателството, според което подобен акт може да се извърши единствено и само с конкретна наредба на МС, а такава никога не е издавана.

Пасев прави решителната крачка. Без да обяви търг, в който да участват обитаващите мястото повече от 30 години рибари, членове на юридически законната кооперация, продава тази част от брега на Ж. Назарян, собственичка на 600 кв.м. земя, далеч от въпросната брегова ивица, без тази жена или неин близък някога да са имали нещо общо с рибарското селище.

Малко след покупката тя го продава на шест пъти по-висока цена от тази, която е платила на държавата, на Радостин Добрев,  и той започва бързото физическо унищожение на рибарското селище. Пасев заявява, че е продал под натиск. Божикова, сигурна съм, че в МС има квалифицирани юристи, които ако бяха поискали документи от мен, щяха да установя това, но не пожелахте… Опитвате се да превърнете Пасев в решението на казуса, а той всъщност е проблема.“

Нарушенията.

Из закона за държавната собственост:

Глава първа.

Чл.5

2) Имоти – публична държавна собственост, които са придобили качество на имоти – частна държавна собственост, се обявяват за такива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Министърът изготвя предложението въз основа на мотивиран доклад на ръководителя на ведомството, управляващо имота, и на становище на областния управител.

Чл. 42. (1) (Изм. – ДВ, бр. 61 от 2011 г.) Продажбата на имоти – частна държавна собственост, чиято данъчна оценка е до 10 000 лв., се извършва от областния управител след провеждане на търг.

Чл. 42. (1) Продажбата на имоти – частна държавна собственост, чиято данъчна оценка е до 500 000 лв., се извършва от областния управител след провеждане на търг.

Как така заместник – областен управител, а не даже самият областен управител превръща публична държавна собственост в частна държавна собственост?! В случая – зам-областен управител Славчо Славов на областен управител Данчо Симеонов.

Как така на сегашният областен управител Стоян Пасев, който е юрист, това никак, ама никак не му прави впечатление и без търг продава на Жулиета Назарян златното парче от морския бряг на ниска цена?

На 22 март 2012 година Жулиета Назарян подава молба за деактуване на имота и в Областна управа – Варна:

рибарско селище траката

На 25 февруари 2013 и отговаря тогавашният заместник областен управител на Варна Мерткан Ибрямов и и отказва – забележете с какви аргументи!:

рибарско селище траката

Ето и актуването от публична държавна собственост в частна държавна собственост от … зам-областния управител Славчо Славов, там съсобсствник на държавата в лицето на Назарян – няма!:

рибарско селище траката

рибарско селище траката

Ето и как ГЕРБ областният управител Стоян Пасев актува терена в държавна частна собственост!:

рибарско селище траката

Ето и отговор от Министерски съвет, който е скандален с разкритието си, че НЯМА ИНФОРМАЦИЯ В МАСИВИТЕ да има документ – решение или наредба на МС  за превръщане на държавна публична в държавна частна собственост на терена!:

рибарско селище траката

рибарско селище траката

Продажбата – от областният управител към Жулиета Назарян!:

рибарско селище траката

Сигналът до ДАНС! Глас в пустиня…

рибарско селище траката

рибарско селище траката

рибарско селище тракатаРезултатът. Рибарското селище – затрито. На брега ще цъфне поредното бизнес „чудо“

На практика рибарското селище е затрито, а на брега ще цъфне поредното бизнес „чудо“, сътворено от новия собственик, притежаващ ресторант „Немо“.

Прокуратурата е сляпа. Министерски съвет е глух. ДАНС е няма. Като трите маймунки. Конпири, спецгешевци и цялата им компания търчат да търсят „златни съкровища“ и да учат децата от детската градина на „антикорупционно поведение“.

Наистина няма такава държава. Държава – кочина.

                                                Afera.bg                             http://afera.bg

Предишна статия

ВСЯКО ЧЕТВЪРТО БЪЛГАРСКО ДЕТЕ ГЛАДУВА, ГЛАДУВА И ВСЕКИ ВТОРИ ВЪЗРАСТЕН БЪЛГАРИН

Следваща статия

ЕКОЛОГИЧНАТА КАТАСТРОФА С ЧЕРНОМОРЕЦ…

Други интересни