Фискален съвет ще дебне парите на данъкоплатеца

Автор: Няма коментари Сподели:

Осем кандидати са издигнати за петчленния Фискален съвет, който Народното събрание ще трябва да избере след предизборната ваканция.

Фискалният съвет ще е независим орган, като основната му задача ще е да наблюдава спазването на фискалните правила в бюджета. Съветът ще има ключова роля при съгласуването и внасянето на държавния, здравния и социалния бюджет и ще може да излиза с препоръки.

Фискалният съвет се състои от петима члена, от които един е председател. Избирането на членовете му със сигурност ще се случи след процедурата по внасянето на бюджета за 2016 г. В петък финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че бюджетната рамка за следващата година ще стане ясна до края на октомври, каквото е изискването.

Четирима депутати от ГЕРБ, начело с председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, са номинирали своя бивш колега от 41-то Народно събрание Борис Грозданов. Като народен представител Грозданов стана популярен през есента на 2012 г., когато скандализира обществеността като предложи пенсиите да бъдат облагани с данък общ доход.

Депутатите от Реформаторския блок са се разцепили и са издигнали две кандидатури. 

Съпредседателят на РБ Радан Кънев и още девет народни представители са издигнали кандидатурата на икономиста и представител на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев.

Другият съпредседател на РБ Найден Зеленогорски и други девет депутата са издигнали Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите в кабинетите на Сакскобургготски и Станишев.

Дацов е финансист, разработвал бюджетите на страната ни от 1992 година до 2009 година. Той започва работа във финансовото министерство след студентската скамейка и е първият въвел програмното бюджетиране у нас.

Председателят на НФСБ Валери Симеонов пък е номинирал проф. Григорий Вазов, който бе кандидатурата на Патриотичния фронт за управител на БНБ. Вазов е ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

Председателят на “БСП лява България” Михаил Миков е номинирал живеещият във Великобритания икономист Димитър Иванов.

Лидерът на ДПС е номинирал Юнал Тасим, който беше заместник-министър на икономиката в кабинета на Орешарски.

Номинацията на трима депутати от БДЦ за член на Фискалния съвет е Дора Андреева, която е била главен данъчен инспектор при правителството на Костов, а по-късно работи като одитор в българските представителства на чужди компании.

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров е номинирал Маргарита Николова, която е бивш депутат от националистическата партия и бивш общински съветник. Николова е заемала длъжността финансист в редица държавни дружества.

Преди кандидатурите да бъдат гласувани с обикновено мнозинство в пленарната зала, кандидатите за членове на Фискалния съвет трябва да бъдат изслушани на открито заседание на Комисията по бюджет и финанси.

Източник: Dnes.bg

Предишна статия

Електронните плащания ограничават сделките “на тъмно”

Следваща статия

Лилии.

Други интересни