ДРАСТИЧНИ РАЗЛИКИ В ЦЕНАТА НА ПЪТИЩАТА: 2010 Г. – 3 МЛН.ЛВ. ЗА КИЛОМЕТЪР, 2018 – 11 МЛН.ЛВ! ОТКЪДЕ ИДВАТ РАЗЛИКИТЕ И КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ!

Автор: Няма коментари Сподели:

Ако през 2010 г. изграждането на участък от магистрала Тракия е струвал малко над 3 милиона за километър, през 2018 година стойността за километър от магистрала Струма надвишава 11 милиона.  11 милиона мили, родни левчета!

Общо в България има 41 387 км пътна мрежа. От тази мрежа само 741 км са магистрали.

На всеки пътуващ човек му се иска магистралите да са повече и да пътува по-леко, спокойно и бързо от т. А до т. Б. И пътуващите се интересуват кога ще е завършена магистрала „Хемус“, кога ще може да се стига по-бързо до Гърция, кога ще може да пътува спокойно от Велико Търново до Русе по нормален път без да се притеснява, че минава по „отсечката на смъртта“, както е известен този участък.  И кога ще може да ходи на пазар в Пирот, без да се мотае излишно по стария път през Драгоман. Малко отклонение – от цялата отсечка по маршрута Париж – Калкута, май само този участък и още един участък в Сърбия, все още не са магистрали. И всеки иска това да стане възможно най-скоро.

Като нормален човек, пътуващ редовно из страната, седнах и се поразрових по станалата напоследък модерна тема за цените на пътното строителство. След около час и половина ровене в интернет в търсене на информация за цената на магистралите, ми се изправи косата от това, което открих.

Оставям настрана меренето на километрите между различните кабинети и споровете кой колко километра е построил, и кой колко лентички е срязал.

По-интересното е друго – разликите на цените в пъти. 

Ако през 2010г. изграждането на участък от магистрала Тракия е струвал малко над 3 милиона за километър, през 2018 година стойността за километър от магистрала Струма надвишава 11 милиона.  11 милиона мили, родни левчета!

Колкото и сложен да е участъкът, колкото и да са разликите в цените на материалите, колкото и да е поскъпнал трудът (а всички усещаме по заплатите си, че не е поскъпнал особено), това е почти 4 пъти по-висока цена!

Но не са само магистралите.

Последният по-голям търг за пътно строителство – отсечката от Сливница до границата със Сърбия, където не говорим за магистрала, а за скоростен път, т.е. двулентов път в двете посоки, отново ни изненадва с цени в пъти надвишаващи цената на Тракия отпреди 8 години.

Двата участъка от двулентов път ще се изграждат съответно за по над 9 милиона лв. за км (над  3 пъти повече от магистралата) и почти 6 милиона за км (почти два пъти по-скъпо от Тракия). Без да претендирам, че съм вещ по темата, ще спомена, че теренът между Сливница и Калотина, не се различава кой знае колко от терена на Тракия. Освен това, някъде мернах, че съществуващият път ще се използва – т.е. няма да се строи изцяло нов път.

Добре де, откъде идват  тези разлики? И коя е реалната цена за км магистрала? Не съм чул тези, дето са строили за по 3 млн. на км да са фалирали или да са стачкували. Кое налага неколкократното нарастване на цената за толкова къс период от време?

Една проста табличка с данни за цените на строителството за километър магистрала:

ТРАКИЯ, участък Н. Загора-Ямбол – 3 127 572 лв/км

СТРУМА, участък Благоевград – Крупник – 11 086 244лв/км

СТРУМА, участък Кресна – Сандански – 9 910 388 лв/км

СКОРОСТЕН ПЪТ Сивница – Калотина 15км – 9 442 252 лв/км

СКОРОСТЕН ПЪТ Сливница – Калотина 17 км – 5 769 929 лв/км

Ако за двулентов път между Сливница и Калотина цената е 9,5 млн за км, страх ме е да помисля какви суми ще се обявят за строителството на магистрала през Кресненското дефиле, която трябваше да бъде готова преди 10-на години…

                                             Андрей Драгомиров                            http://afera.bg

Предишна статия

Една тълпа зле образовани, лошо възпитани, твърде некомпетентни и страшно арогантни хора се набутаха или бяха спуснати къде ли не.

Следваща статия

Идва студ, който светът не помни: Сателит на НАСА с шокиращи данни…

Други интересни