Едра корупция за стотици милиони (продължение)

Автор: Няма коментари Сподели:

Едра корупция за стотици милиони

Изброените по-горе консултантски фирми изготвят и напасват офертите за „Джи Пи“, като разполагат с вътрешна документация от АОП за търговете, включително и Плик 3 с офертите на конкуренцията, което е грубо погазване на конкурсните принципи.

Освен това консултантите на „Джи Пи“ се изявяват като независими експерти, участват в комисии по ЗОП и помагат за отстраняване на конкуренцията.

Така например Лиляна Михайлова Зортева участва в комисията за оценяване на офертите за третия лъч на софийското метро през 2015 г.. Един от печелившите е консорциум между „Джи пи груп“ и „Станилов“ за участък на стойност 93.89 млн. лв. без ДДС. Зортева, в качеството си на сертифициран експерт по обществени поръчки, дава правни и фактически аргументи за отстраняването на конкурент на „Джи Пи“. При това тя е подписала декларация, че няма свързаност с участниците в конкурса.

Декларация на Зортева, че няма свързаност с участниците в проекта
Мнение на Зортева за отстраняване на участник

Примерът с метрото не е изключение, а по-скоро правило. Самите Лили, Петър и Таня рядко се изявяват като „независими експерти“, а вместо тях в комисиите се включват свързани с групата юристи и строителни експерти като Гергана Цанкова Вълкова, Иван Сергеев Дойнов, Добри Тодоров Кондов, Светослав Георгиев Павлов и други.

Гергана Цанкова Вълкова е дежурен експерт в много проекти, обикновено придружавана от Добри Тодоров Кондов. Тя е придобила през 2014 г. от Симона Дачева фирмата „Радио Релокс“, първоначално регистрирана отново в централата на Черни Връх 59А.

Иван Сергеев Дойнов управлява сдружението „Аква Консулт“ с участието на „Рила Консулт“. Добри Тодоров Кондов е бил управител на Сдружение „Топлина и Възможност“, в което Делибашева присъства чрез брат си и съдружниците си, както беше описано по-горе.

А Светослав Георгиев Павлов също е свързан с това сдружение, както и със сдружението „Венетица“.

При наличието на такива връзки всички конкурси по ЗОП с участието на някой от тези експерти и фирми, свързани с Таня, Лили, Петър и Ко са сериозно опорочени. Но свързаността по правило не се декларира, а и няма #КОЙ да проверява.

Клик за увеличение: Добри Кондов председателства комисия по ЗОП, която определя за победител фирма на свързаното лице Татяна Делибашева

Пример: Добри Тодоров Кондов е председател на комисия в община Мадан по обществена поръчка за обследване и технически паспорт на предвидени за саниране блокове. Участва и печели „Ес-Енерджи проект“ на Делибашева. Сумата не е голяма, само 54 500 лв. но следва и голяма поръчка с рамково споразумение за други услуги в община Мадан за 496 000 лв.

А сега накъде?

Логичният отговор е – към прокуратурата. В изложеното дотук има данни за разнообразни съставомерни деяния, които са проследими, проверими и доказуеми. Припомняме, че при неотдавнашната акция срещу групата на хотелиера Ветко Арабаджиев, прокуратурата оповести като доказателство… екселска таблица.

„Едно от намерените неща е екселска таблица от 2008 г. до момента, в която в табличен вид са описани невнесените данъци само от захарния комбинат в Пловдив от 2008 г. до настоящия момент, съответно и фирмите, през които е станало това. Тази сума според тази таблица е десетки милиони левове, може да станат и над 100 милиона“ – заяви пред медиите прокурор Иван Гешев.

В настоящата публикация Биволъ само леко открехва прозореца към зловещия таен бункер на всевластната корупция, заразила тежко всички сфери и етажи на властта в България. Това обаче би трябвало да даде достатъчни основания за радикални реакции от страна на отговорните институции, ако въобще в тях е останало нещо здраво, което да работи в интерес на закона и обществото.

Разкриването на цялата картина ще бъде шокиращо и скандалът би надхвърлил границите на страната. То изисква огромна физическа работа и време, но ние сме твърдо решени да стигнем до край! Във файловете, с които разполага нашата медия се съдържат не само екселски таблици, но и копия от хиляди страници документация от обществени поръчки. Документите неопровержимо сочат, че конкурсите за обществени поръчки са били опорочени или манипулирани чрез нераглемнтирано разкриване на документи и внедряване на експерти в комисиите по одобряване /поставяне/ на кандидатите. Систематизирането на данните за всички спечелени поръчки и анализът на КСС за надписване и кражби са трудоемка задача. По предварителни данни става дума за зашеметяващи суми от стотици милиони лева. Интересуваме се и коя е „Теди“, разнасяща милиони в брой, както и ролята на други лица, споменати поименно в класьора с комисионните.

Изходният материал, ще бъде изпратен и до OLAF. Оттам българската прокуратура може да го „усвои“, ако въобще благоволи да се самосезира по публикации в „електронен сайт“. С тази метонимия ни удостои самият главен прокурор Сотир Цацаров, за когото споменаването на Биволъ събужда поредица от неприятни спомени.

Следва…

Разследването е част от проекта “Exposing fraud in EU-funded projects in Romania and Bulgaria” на Биволъ и Rise Romania финансиран от фонда IJ4EU на Европейската комисия и Европейския център за медийна свобода European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF).

                          https://bivol.bg/gp1.html                                                     Следва… 

Предишна статия

СЕПТЕМВРИЙСКА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ В ХИСАРЯ

Следваща статия

ДжиПиГейт: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми

Други интересни