КАК МОЖЕШЕ ДА СЕ ПРЕДОТВРАТИ ЧУМАТА

Автор: Няма коментари Сподели:

Уважаеми сънародници,

През последните 8 години се налага за четвърти пореден път, поради връхлетялата ни чума, да умъртвяваме десетки хиляди дребно преживни животни, а и не само тях. Да убиваме поминъка на все още малко останалите наши сънародници от Странджанско-Сакарския край. Освен стотиците милиони лева загуби, които понася страната ни, сме на път окончателно да обезлюдим този прекрасен кът на родината ни. Това безсилие още един път потвърждава отдавнашното ни твърдение, че страната ни се управлява безхаберно и престъпно, на принципа „Над нас е Господ, след нас потоп!”.

През 2015 г. съвместно с Васил Василев, председател на общобългарския комитет „Васил Левски”, направихме проектопредложение до правителството и лично до Бойко Борисов за предимствата при построяването на оградата на границата ни с Турция по монолитен начин. При изброяването на редицата предимства, които ще споделя по-долу, написахме и това, че по мнение на специалистите основните преносители на зарази са дребните животни като лисици, чакали и таралежи, и че построена по този начин оградата ще спре окончателно предвижването на тези животни и пренасянето на зарази от тях, включително и случаите на контрабандно пренасяне на животни. На практика, успоредно с преградата за бежанците, щеше да се реши и този национален проблем, който ни струва във времето милиарди левове. Както и във всички останали случаи отново не получихме отговор.

Ето и по същество как изглеждаше част от въпросното проектопредложение:

Уважаеми г-н Министър-председател,

Представяме Ви проектопредложение с подробна обосновка за предимствата и конкретна калкулация за костващата цена при построяване на предстоящата ограда на българо-турската граница по монолитен начин или с 50 см основа, 4,5 м височина, плюс телена надстройка, костващата цена е 500 лв. на линеен метър, (което ще рече, че само оттук се касае за 100 млн. лв. икономически ефект). Надеждността на съоръжението, построено по този начин, е несравнима с телената ограда. Несравним, несъпоставим е и гаранционният срок на съоръжението – далеч над 100 години ще изпълнява функциите си.

Освен фундаменталния въпрос с преградата срещу евентуалното пренасяне на зарази от животните, написахме и предимствата като тези, че в този случай 100% от стойността, отделена за оградата, ще остане в страната ни и ще съживи икономиката и малките фирми по пограничните райони, а именно десетките пясъчни и каменни кариери, арматурни дворове, бетонови възли, кранове, техника и редица изпълнители. Тъй като се работи на широк фронт, могат да работят и стотици отделни групи хора. Написахме и това, че още през 59-та, 60-та година служих на заставата, на която се направи първото заграждение или т.нар. „Кльон”. Още при тогавашната техника беше прокарана инсталация, която сигнализираше в заставата кой участък от съоръжението е атакуван и своевременно се прекратяваха нарушенията. По този начин със сегашната техника ще се освободи потреблението на жива сила и средства.

Не за първи път твърдя, че с европейските фондове се злоупотребява повече, отколкото с бюджетните средства. По-голямата част от средствата се връщат под формата на телени огради, плочки за обновяване на площади и улици и други материали, голяма част се присвояват неправомерно. На практика те не се влагат в дълготрайни активи, за да се отварят работни места, а гледат по най-бързия начин да бъдат усвоени и присвоени. Ето и категоричният пример, побързахме да построим телената ограда, която внесохме от Унгария, на практика ни коства двойно, 1000 лв./м, за краткото време на експлоатация многократно се доказа, че тя е неефективна, не представлява преграда за нарушителите и при всяка промяна на времето падат цели километри, и си гласувахме закон, че при възстановяване на оградата няма да се извършват обществени поръчки, чрез което си отворихме поредната касичка, кран за безконтролно източване на милиони лева обществени средства.

Уважаеми сънародници,

Основателна е тревогата на обществото ни за връхлетялата ни поредна чума по животните. Не е ли време да се запитаме коя беше тази чума, която от 10 млн. овце, които страната ни е отглеждала по всяко време от своето съществувание, то днес сме останали с 1 млн. 300 хил. овце? Същата е пропорцията и при останалите животни дребен и едър добитък, което е отглеждало нашето родно стопанство. Същата чума унищожи цялостно селското ни стопанство, поливната система, която осигуряваше вода на 12 млн. дка земя, унищожи военно-промишления ни комплекс, наряза хиляди танкове и стотици самолети, ракетите, които ни осигуряваха сигурността и суверенитета, за които българският народ е отделил милиард и половина лева. Какви бяха причините, когато и Гърция, и Турция, и Кипър, и редица други страни закупиха най-модерните руски ракети? На практика, съвсем умишлено, целенасочено беше унищожена цялата ни промишленост, и беше лишен от препитание народа ни. Защо не се запитаме от къде дойде заразата на чумата, която унищожи 2 млн. българи? Каква е тази чума, която принуди през последните 29 години 35 хил. българи, които невиждайки никакво прозорче, никаква светлина, да сложат край на живота си?  Защо оглавихме всичко негативни световни класации като най-бедна, най-болна и бързоизчезваща нация? Все  въпроси, които трябва да ни навеждат на мисълта през лятната ваканция като своегорода ден за размисъл преди изборите, през есента до края на годината, българският народ не се ли осъзнае и въстане да възстанови конституционните си права и измете на бунището т.нар. от себе си „политически елит”, не се ли издигне върховенството на закона и справедливостта в обществото, страната ни окончателно е обречена! Ще повторя отново и отново, та нима не виждаме, че пред очите на всички ни обществото ни се разпада, майка България си отива! Крайно време е нашият авангард, нашите духовни водачи да поемат съдбата на собствения си народ.

P.S. Може да се спори, кой е по-големият бич за обществото ни, дали корупцията или нецелсъобразното изразходване на средствата. В следващия материал ще представя обосновано, отново с факти, нецелесъобразното изразходване на 3-те млрд. лв. за санирането и съответно предложение как може с тези средства да се даде началото на един национален проект, на една кауза.

Игнат Раденков

гр. Варна                                                              http://afera.bg

Предишна статия

УЖ БОСИЯ ГЛАДУВАЛ ЗА НЯКАКВИ КНИЖКИ?…

Следваща статия

ВИНАГИ, КОГАТО ГЪРМИ СИ ПРЕДСТАВЯМ СОФИЯ ПРЕДИ ФАНДЪКОВОТО НАШЕСТВИЕ…

Други интересни