арх. Даниела Сивкова. Няколко въпросчета…като между другото ще се усвоят и едни средства по програмата на FAO и OIE, както и на ЕС, на гърба на Странджа…

Автор: Няма коментари Сподели:

За Странджа!

Това е инфо от 10.10.2017г. за програмата на FAO и OIE (бюджет 996 млн. долара) и прилагането й в ЕС https://ec.europa.eu/europeaid/news-and-events/eu-joins-fao-and-oie-battle-eradicate-peste-des-petits-ruminants_en

Към нея има подробен план за прилагането й.

http://www.oie.int/wahis_2/public/wahid.php/Reviewreport/Review?reportid=27029

Този доклад е на Дамян Илиев към OIE за Воден, където са изтребени близо 1400 животни. Същата цифра е посочена и в инфо на ЕС. Виж таблицата в следващия линк –   Воден 1408 животни, а в доклада до OIE – 539+1 починала.  Докладите дотук са 3- за 5 села.

https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/animals/docs/reg-com_ahw_20180712_pres_pdpf_bul.pdf

табл. на стр.10 –   напр.  Воден 1408 животни.

Разминаването!

На място се изтребват животните в целите села (като огнища(outbreaks) по заповед), а докладват към OIE само тези, в които има положителни проби, т.е. отделните ферми, какъвто е регламента по плана на OIE, но като крайна мярка. Преди това – ваксинация, обаче ЕС не позволява ваксинациите за PPR.

Няколко въпросчета:

1. Защо докладвания брой на убитите животни към OIE и към ЕС се разминава?

2. Защо ЕК усилено прави опити да оправдае действията на БАБХ, но хората не им вярват?

3. Пита се още, как така една лаборатория за агрокултури е сертифицирана, като референтна към програмата? CIRAD се казва френската лаборатория.

4. Защо още в началото от БАБХ не се взеха мерките и не се действаше, съгласно тяхното практическо ръководство, излязло със заповед в края на януари 2018г. http://www.babh.government.bg/userfiles/files/ZJ/CP/09%20Operation%20manuel%20PPR_2018.pdf

5. Защо в линка на БАБХ, през тези дни беше хаос в раздела им с лабораторните изследвания. Българските ги качиха едва онзи ден, след посещението на министъра в Болярово. Защо все още не са качени всички изследвания от българската лаборатория и някога ще ги качат ли изобщо???

6. Защо, според протоколите, първите две изследвания- за Воден и за Кости са направени за ден-два, а това за Болярово- за 23 дни?? Внесено е на 26.06., заедно с пробите от Кости, но техните резултати излизат същия ден, а за Болярово е посочено, че са започали да ги изследват на 05.07. та чааак до 18.07.

Ако се разгледат внимателно линковете по-горе, може да се предположи и откъде се взеха 16-те кози в протокола, даден на Ани. Дано да е случайно съвпадение…

http://www.babh.government.bg/bg/Page/ppr2/index/ppr2/%D0%A7%D1%83%D0%BC%D0%B0%20%D0%BF%D0%BE%20%D0%B4%D1%80%D0%B5

7. Не на последно място, даже на първо: Срокът на програмата е 15 години (до 2030) и дали този „филм“ ще се повтаря ежегодно в България, като граничеща с Турция страна, като между другото  ще се усвоят и едни средства по програмата на FAO и OIE, както и на ЕС, на гърба на Странджа…?

                                             арх. Даниела Сивкова

                                                                         Ямбол                       http://afera.bg

Предишна статия

…ВЪЗМЕЗДИЕТО ЩЕ ВИ ЗАСТИГНЕ ОТ ГОРЕ, ТАМ, КЪДЕТО НАЙ ВИ БОЛИ!

Следваща статия

Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски…

Други интересни