По искане на водещи журналисти: Възстановяват радио „Свободна Европа” в България

Автор: Няма коментари Сподели:

Българската секция на радио „Свободна Европа“ ще бъде възстановена. Това означава, че радиото ще се завърне обратно в България и Румъния, където излъчваше до преди години. Програмата прекрати дейността си у нас през 2004-та, а в Румъния през 2008-ма година.

По инициатива на гражданско сдружение „БОЕЦ“ до американския конгрес бе изпратено писмо от седем водещи български журналисти, сред които и Огнян Стефанов. В него се настояваше за възстановяването на редакцията.

 „През последните десетилетия гражданите на България живеят в условията на фасадна демокрация.  Разделението на властите е условно. Парламентът  е със скандално ниски нива на обществено доверие. Той функционира все по–видимо под диктата на управляващата партия ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов.  В ролята на премиер и глава на изпълнителната власт той успя – явно или не – да си присвои  множество правомощия и контролни функции, в това число и над службите за сигурност. В ход е отслабване на институциите и установяване на едноличен авторитарен режим. Този процес на ликвидация на демокрацията е съпътстван от опити за политико–олигархична окупация на съдебната система и драстична злоупотреба с безконтролната прокуратура, изградена по сталинистки модел.

 Неависими медии на практика не съществуват. Непримиримите граждани, свободните журналисти и честните и независими магистрати са подложени на репресии и натиск. Над тях се извършват нападения, побои, покушения и съдебни преследвания заради смелостта им да се борят срещу властта на мафията и куража им да казват Истината. Прокуратурата, начело с главният прокурор  Сотир Цацаров, е превърната в бухалка за поръчкови саморазправи, а обществените медии и институции по принуда се държат като нейни слуги”, написаха тогава до Конгреса журналистите.

 Те се аргументират още, че страната ни е на 111 място по свобода на словото – последна сред всички държави в Европа. За сравнение, през 2006 г. същата организация поставяше страната на 36 място.

 „Фактически, не може да се говори изобщо за съществуване на свободни медии у нас – с много малко изключения те са части от корпортивно-политически структури и собствениците им ги ползват като оръжия един срещу друг, обединявайки се единствено в усилията си да задушат всеки опит за изразяване на свободно мнение”, написаха журналистите.

 “Надяваме се по-специално, че нашите репортажи, осъществени от местни журналисти, ще помогнат за израстването на свободните медии, ще промотират демократичните ценности и институции и ще поддържат дискусията за членството в НАТО, ЕС и западните организации. Чакаме с нетърпение да си партнираме с независими местни медии и с гражданското общество”, коментира пък президентът на медията Томас Кент.

https://frognews.bg/novini/iskane-vodeshti-jurnalisti-vazstanoviavat-radio-svobodna-evropa-balgariia.html 

Предишна статия

Кеворк Кеворкян коментира

Следваща статия

НИКАКВО НАВЕЖДАНЕ, ПРИЯТЕЛИ. ВАДЕТЕ СТАРИТЕ МАРАТОНКИ И ДА ЗАПОЧВАМЕ. ДА СИ ДОВЪРШИМ РАБОТАТА.

Други интересни