ПОСРЕЩНЕТЕ ПЪРВА ПРОЛЕТ В ЧИТАЛИЩЕТО!

Автор: Няма коментари Сподели:

     Илиана Червенакова е д-р по музикознание и музикално изкуство. Завършва през 1987 година  Академията за музикално и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев“ град Пловдив. Още същата година постъпва като асистент в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски“. Сета е главен асистент в катедра „ Музика“.  През 2013 година защитава дисертация. Преподавател е по музикален инструмент и солфеж. Автор на редица статии в областта „Теория и педагогика на музиката”. Съавтор е на методични пособия за обучение на студенти.  Наградена е с диплом от Трети международен конкурс „ Акордеонна пролет“ 2003 година като „ Преподавател с най- висока комплексна оценка“, с грамоти от Министерство на културата за принос в развитието на читалищното дело в България 2004 и 2014 година. Нейни ученици са лауреати на национални и международни конкурси. Член е и на жури в Национални конкурси.

    Вече 32 години тя преподава в Детската музикална школа в читалище „Иван Вазов” в Хисаря. Учи децата да свирят на пиано и акордеон. През школата до сега са минали десетки  деца. Голяма част от тях са учавствали в редица национални и международни конкурси. Едни от най- изявените ученици, преминали през детската музикална школа са Димо Пищялов, Боряна Бончева, Мария Мушевска, Герда Рокол, Милен Илевски, Тодор Мутовски, Румяна Дишкелова, Диляна Гичева, Петя Вълчева, Ива Кукувска, Моника Гечевска, Йоан Симеонов, Деница и Валентина Златарови, Катерина Пискова, Меги Вършилова и още много други.

 В класа по пиано и акордеон свирят сега десет деца. Те се подготвят да представят най- доброто от наученото до момента пред родители и гости на града.

  • Д-р  Червенакова, какво е най- важното, на което учите децата, когато седнат на пианото и хванат акордеона?

  • Винаги съм се стремяла да вдъхна у всички деца любов към това необятно музикално изкуство, превъплатило в  ноти и мелодии всички човешки трепети и преживявания. От стародавни времена признак на добро и изискано възпитание е свиренето на музикален инструмент, но малко родители от съвременното поколение осъзнават този факт. Изучаването на музикалното изкуство е пряко свързано с развитието на интелекта на човека и това е научно доказано. Редица добри лекари, математици и видни интелектуалци са свирили на музикален инструмент.

  • Имате ли ученици, постъпили в музикално училище?

  • Да, разбира се. Едни от тях са : Димо Пищялов, който завърши СМУ в Пловдив, а след това Консерватория в град  Берн- Швейцария. Сега е инструменталист във филхармонията в Катар. Други ученици, учили в музикални училища са Йонка Бойновска, Боряна Бончева, Мария Мушевска, Румяна Дишкелова, а Йоан Симеонов в момента е студент в специалноста  „Джаз и поп изпълнителско изкуство” в ПУ „Паисий Хилендарски“.

  • Разкажете как ще премине тържеството?

  • Концертът е посветен на настъпващите пролетни празници- баба Марта, 8 март, Първа пролет. Децата ще завържат на всички гости мартенички и ще отправят своя музикален благослов към присъстващите. Ще прозвучат и много пролетни стихотворения.

  • Каква музика ще звучи и всички ли ваши ученици ще се изявят на сцената?

  • При мен е практика да участват всички деца, които посещават музикалната школа. Винаги съм се стремяла да вдъхна увереност и самочувствие у всяко свирещо дете. Те трябва да знаят, че могат, че имат сили и талант, че са достойни да се изявят пред публика. По този начин се учат на добри обноски и сценично поведение. Ще прозвучат произведения от Моцарт, Шуман, Чайковски, Куалу, Александър  Райчев и други.

  • Как съумявате да  приобщите децата към музиката на Моцарт, на Бах, на Шопен….?

  • Още от най-ранна детска възраст децата започват да изпълняват малки пиески от тези световно известни композитори. Запознават се с творчеството и характерните особености на стила им. Ако до едно дете стои един вещ педагог, то много лесно може да навлезе в този необятен музикален свят, който ще остави отпечатък върху бъдещето му творческо развитие.

  • Дава ли ви някой рамо – имам предвид ръководството на читалището, на общината?

  • Като цяло тези концерти и участия в конкурси се подготвят лично от мен, сценариите също. Що се касае до техническата организация- подготовка на залата- винаги съм срещала подкрепа от страна на читалищното ръководство. Като препоръка бих отправила апел  за по- голяма реклама на школата от властите. Изявите действително  са много, наградите също, но малко се популяризира това сложно изкуство. Инструменталист не се става изведнъж. Тези деца получават музикална грамотност с години, т.е. те научават своеобразен „ чужд“ език. Не е същото да запееш една песен слуховоподражателно, без нужната музикална грамотност и култура и това сам да прочетеш непознат нотен текст. При певческите изпълнения стои готово направен синбек, а децата- инструменталисти сами прочитат и изпълняват нотния текст.

  • Вашият живот е свързан с този клас към Детската музикална школа. Какво ви влече да го правите? Имате си студенти, на които преподавате, това не ви ли стига?

  • Моят живот е свързан с ДМШ от 32 години. Още от завършването на Висшето си образование аз паралелно съвместявам двете си задължения. Работя все с млади хора и това ми дава криле. Това е един полет, който няма завършек. Заниманията с музикалното изкуство е един безграничен процес. Начало има, но край – не. Човек винаги има какво да научи.

  • Любимата музика, с която си почивате?

  • Обичам всякакъв вид музика, но предпочитанията  ми са към класическата. Точно тя ми дава сили, упование, надежда и смисъл в живота.

  • Вълнувате ли се  за оня час на първи март, в който гостите ще влязат, децата ще са пременени, ще чакат да седнат на пианото, да вземат акордеона и да засвирят?

  • Всеки концерт е един своеобразен празник, който се подготвя от няколко месеца. Вълнението е обяснимо, защото има отговорност, но радостта от постигнатото ми дава стимул и сили за бъдещи  изяви. В това именно се състои и магията на музикалното изкуство.

  • Благодаря, д-р Червенакова! Остава да поканим хората на 1 март 2019 година в 17 часа и 30 минути да бъдат в малката зала на читалище „Иван Вазов” – Хисаря, за да се потопят в красотата на музиката.

  •                                                                              Ирина Кирилова

  •                         Тракийски Cвят

Image title

Предишна статия

СЛАГАЧЕСТВОТО ДНЕС

Следваща статия

На 4-5 март Дмитрий Медведев ще посети България с официална визита

Други интересни