ПО СЛЕДИТЕ НА ГРЪЦКИЯ ОСТРОВ НА БОЙКО БОРИСОВ…

Автор: Няма коментари Сподели:

Препечатваме публикацията на сайта www.transmedia.bg “По следите на гръцкия остров на Бойко Борисов“, като АФЕРА допълва, че точно около този остров Фидониси обикаля с „лодката“ си, разбирай яхта, транспортният „бос“ Мирослав Столарски, возейки Цветан Цветанов. 

Какво да се прави, АФЕРА освен брилянтни източници има и брилянтни очевидци.

По следите на гръцкия остров на Бойко Борисов

„Гръмнали гръцките медии, че съм купил остров в Гърция. Просто нещастни, долни лъжци жълти! Мръсници! 100 души да му повярват на това! Има в гръцка преса, а ни остров, ни гявол… лъжа! Лъжа след лъжа!

Жалки, нещастни, долни лъжци мръсни!“

Думите са на премиера Бойко Борисов, цитиран от „Офнюз“ и са произнесени в неделя  в Брюксел пред български журналисти, по време на срещата на европейските лидери за миграцията. Борисов изговаря канонадата с обида към медии без изобщо да бъде питан от нищо неподозиращите придружаващи го в Брюксел журналисти.

Какво предизвика такава реакция у премиера?

На 19 юни слабо известният сайт informiran.net публикува новина със заглавие „ИЗВЪНРЕДНО! Борисов си купил Остров в Гърция – избухнаха гръцките медии“.

Според публикацията, която уж се позовава на неназован вестник в Атина, гръцки остров, който се намира на около 100 км от България, е купен от премиера на България Бойко Борисов. Островът се нарича Фидониси и е необитаем. Той се намира в източната част на страната, в залива на Неа Ираклица близо до Кавала.

Обявата за продажба преди време била качена и в сайта на българска агенция, специализирана в предлагането на имоти в Гърция.

Според публикацията на informiran.net  българската агенция не е участвала в сделката, а островът е купен с помощта на турска агенция за недвижими имоти, като клиентът трябвало да остане конфиденциална тайна. От турската агенция за недвижими имоти коментирали с продавачите, че българският премиер имал големи инвестиционни намерения, но като за начало искал да построи пътища на острова.

За разлика от други скандални текстове тази публикация не е подета масово от жълтите издания и постепенно замира. И така до неделя, когато премиерът Борисов решава да я съживи с изявлението си от Брюксел.

„Офнюз“ отбелязва, че видеото с изказването на Борисов е излъчено в централната емисия на БНТ, без да бъде коментирано от журналистите. По-късно тази част от изявлението му пред медиите в Брюксел е изрязана от записа, публикуван в официалния профил на премиера във Фейсбук.

Без да са публикували „новината“, думите на Борисов с опровергаването й са широко отразени от повечето онлайн издания.

Какво е „купил“ Борисов?

Островът Фидониси е на площ от 165 декара. Според първоначалната публикация на informiran.net   цената, за която е закупен, е 3 млн. евро. Разположен е на 2 км от брега, на 100 км от ГКПП Илинден – Ексохи. Разстоянието от острова до някои гръцки и български по-големи градове също не е голямо – до Драма са едва 50 км, до Солун са 150 км, а българската столица София е на 300 км.

Най-високата му точка е на 85 м над морското равнище. Обрасъл е с характерна средиземноморска растителност – няколкостотин диви маслинови дръвчета и около 20 плодови, предимно с бадеми, смокини и сливи. Той е частично проходим, тъй като имало пътеки.

От него се разкрива панорамна гледка към целия залив на курорта. Крайбрежието му е леснодостъпно и предимно скалисто. От източната и северната страна има 3-4 малки плажа с плитки води.

Скалистият участък на брега е осеян с пещери на нивото на водата, но там морето е сравнително дълбоко. По дъното имало интересни образувания, мястото било подходящо за гмуркане с шнорхел или за любителски риболов. На брега има и малко естествено пристанище, което понякога се използвало от местните рибари.

Островът е на пазара поне от зимата на 2016 г. Тогава публикация на близкия до премиера Борисов сайт „24 часа“ разказва за острова и дава подробности за него. Изданието също съобщава, че имотът се продава от неназована българска агенция. За изваждането на острова за продажба пише и българското онлайн издание profit.bg.

Публикация в социалната мрежа LinkedIn показва, че островът е бил продаван от гръцката агенция за недвижими имоти Seretis & Co., както и от базираната в Лондон компания Alpha Luxury Homes.

Обявата за продажбата все още стои на сайта на британската агенция.

Защо е важна историята?

В историята с отрова всъщност не е толкова важно дали сделка има. Необяснима обаче е реакцията на премиера Борисов. Не се случва жълти издания с незнайни собственици да пишат небивалици за български публични личности. Такива случаи е имало и преди за самия Борисов. Както в България, така и в чужбина.

През 2016 г. например над 50 руски издания публикуваха сходни текстове как премиерът Борисов е бил мотивиран с 50 млн. долара за да осигури придобиването на Българската телекомуникационна компания (БТК) от руската ВТБ банк чрез номиналните изпълнители в лицето на Спас Русев и Милен Велчев.

Текстове по този случай имаше и в няколко от сериозните български издания („Трансмедия“ също отрази случая). Тогава премиерът Борисов запази стоическо мълчание. Единственият коментар по темата дойде от пресцентъра на Министерски съвет, които, попитани от работещата тогава телевизия BiT, отговориха, че това са измислици.

Тирадата, която премиерът сега изсипа, говори, че в случая с острова Борисов вижда по-голяма заплаха за себе си. Има само два варианта. Или новината е истинска, а разпространяването й е вбесило Борисов. Или пък премиерът има голям проблем в оценката на фалшивите новини. И двата варианта са доста страшни.

                                                               www.transmedia.bg

                     afera.bg                                                 http://afera.bg

Предишна статия

ДОКАЗАХ НЕЗАКОННА И ОПАСНА СГРАДА НА ГЕРБАДЖИЙСКА ФИРМА. РЕЗУЛТАТ: ЦЕЦКА ЦАЧЕВА МЕ УВОЛНИ, ОБРАЗУВАХА МИ ДОСЪДЕБНО, А РЕАКЦИЯТА ОТ СИГНАЛИТЕ МИ ЗА ОПАСЕН СТРОЕЖ ДО ИНСТИТУЦИИТЕ – НИЩО И ПОЛОВИНА!

Следваща статия

Как умират народите?

Други интересни