„Да се наричаш и чувстваш българин, тук вече не е нито срамно, нито страшно”.

Автор: Няма коментари Сподели:

Радев и Вучич извършиха „десант” в Димитровград 

Президентите на България Румен Радев и на Сърбия Александър Вучич извършиха „десант” в Димитровград. Държавните глави пристигнаха с хеликоптери, които кацнаха на футболното игрище до спортната зала, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Сърбия Пламен Йотински. 

В залата Радев и Вучич седнаха лице в лице с представители на българското национално малцинство, което е безпрецедентна такава среща. В обръщението си към българите президентът Радев каза, че въпросът за българското национално малцинство и неговата съдба е от изключителна важност за връзките между нашите две страни, но и за европейската интеграция на Сърбия. 

„С президента Вучич градим отношения на откритост и честност в диалога. Тази среща е безпрецедентна. Тя показва личната ангажираност на президента на Република Сърбия и новия дух в нашите отношения”, заяви Радев. 

Българският президент подчерта, че и двамата със сръбския му колега са обезпокоени от обезлюдяването на региона – 30% през последните 15 години. Също така Радев спомена за напрежението, което се е появило между София и Белград в случаите като арестуването на двете паметни плочи в Босилеград, задържането на български медици в този град, случилото се в Сурдулица. В понеделник в Босилеград двете плочи ще бъдат върнати от властите на представителите на българското национално малцинство и ще бъде търсено решение в съответствие с разпоредбите за поставянето им.

Image title

 Двамата държавни глави са обсъдили и достъпа до медии на български език за българите в Сърбия / БГНЕС 

Двамата държавни глави са обсъдили и достъпа до медии на български език за българите в Сърбия и вчера са разгледали финансовите заявки за девет медии – в Димитровград, Босилеград, Пирот и др. 

Вучич ги е подписал при това с три пъти повече средства – 535 000 евро. Ще бъде разрешено на българките, фамилните имена да бъдат с българско окончание. 

Президентът Вучич направи сравнение с руската тенисистка Мария Шарапова и каза, че до момента не се е замислял защо тя не се казва например Мария Шарапов, а Мария Шарапова. Радев се спря и на въпроса със здравеопазването на българите в Сърбия и подчерта големите усилия и на двете страни за решаване на тези въпроси. Отбеляза също и че за първи път от 30 г. са се отпечатали учебници на български език.

 Но президентът ни се обърна към представителите на малцинството с настояването, че „Република Сърбия си има закони и те трябва да се спазват”. Той почерта необходимостта от лоялност към законите в Сърбия. 

Радев подчерта, че сръбската държава осъжда езика на омразата. „Да се наричаш и чувстваш българин, тук вече не е нито срамно, нито страшно”. 

В заключение българският президент призова представителите на малцинството ни тук да имат единство помежду си, а не разединение.

              Прочети още на:   http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4593463/

Предишна статия

Какво разбрахме покрай историята с “игрите на щастието”?

Следваща статия

ВСИЧКАТА МАРА ВТАСА, ЧЕ МУЗИКАЛНИ СТЪЛБИ ВЪВ ВАРНА! ТО СТЪЛБИ НЯМА И ВСИЧКО Е ПОРУТЕНО, СЕГА И „ТИТАНИК“ ЩЕ ИМ СВИРИ ПРИ СЛЕДВАЩИЯ ДЪЖД!

Други интересни