ОТ РЪЧНО ПЛЕТЕНИТЕ ПУЛОВЕРЧЕТА СКОЧИХА РЯЗКО ВЪВ ВИРСАЧЕТАТА, ПО ЦИГАНИ ОТ ЦИГАНИТЕ С ЛАНЦИТЕ

Автор: Няма коментари Сподели:

Днес, а и вчера и завчера, и въобще непрекъснато разсъждавам защо стигнахме до тук. Щото е важно за мен, допускам и за вас. Виждам всякакви разсъждения по темата. Много са ми близки до сърцето, много ме дразнят откровено. Не обичам никакви влюбености в държави или политики, или пък, не дай Боже, към политици. Тъй, дано ме разбрахте.

На нас, струва ми се ни изигра много лоша шега високомерието. Бяхме високомерни до глупост в целия тъй наречен преход. Първо високомерно отминахме чалгата, гледахме Слави Трифонов някак като да е, палаво дете, тъпичко, ненаиграло се… И кво стана – чалгализира народонаселението.

Иван Костов беше и е откровено високомерен човек. Може и да е бил прав, в това, което прави, но високомерието му попречи да обясни… поне да обясни. Царят си е високомерен, щото допускам, така е възпитан, те са си такива по дефолт, нали си представяте пък от друга страна как кралица Виктория е високомерничала над прабаба му …да речем. Като го визуализираме това някак е по-лесно поносимо тва неговото – Когато му дойде времето. И накрая каза ино нищо, отиде си при графовете и ни остави всякакви ала-бали и тинтири-минтири. Не, тинтири-минтири надали е имало, само презрение.

Ама пък Станишев е високомерен, да се чудиш отгоре на какво, и непрекъснато ни презираше, от сутрин до вечер, от Цв.Ризова, от Гарелов, от оня, новия Грелов, отвсякъде и навсякъде и непрекъснато. Неговото високомерие, обаче, се материализира прекрасно за него в Ивропата. Софиянски високомерно си купи самолет. Пък ся съвсем от върха на К2 ни обяснява какво е трябвало да стане и какво ще стане. Вероятно 90% е прав, защото е умен мъж. Ама изобщо не му пука за мен и за вас. Даже съвсем високомерно, той дори не се интересува дали съществуваме, гниди някаква там….

Или пък Филип Димитров…той пък високомерно много се разсърди, тъй като такива велики хора като него, като не ги разбират, се сърдят на тъпаците като нас.

Високомерието на Коцито Тренчев към работещите хора въобще пък не може да се опише. То е като диаманд сред останалите рубини, сапфири и прочие високомерия, ако ме разбирате.

ГЕРБЗа гербаристите нямам обяснение, те не са високомерни, щото дори и това не могат. Некви лигави и хлъзгави са като голи охлюви. Или като слепи кучета. По-грозно животно не мога да си представя.

Днес един стааар, стар журналист вика тук, във фейсбук, че фандъкова била най-страхотния кмет на света и въобще и изборите го доказвали и от София направила един Дюселдорф. Понеже не съм ходила в Дюселдорф, отидох да видя що за град е аджеба тоя Дюселдорф. Чуден, прекрасен, чист, старинен… бе какво да ви описвам, приказка някаква. Богат, очевидно пълната противоположност на София. Ех, викам му аз на тоя – вие сте луд. Не посмях да кажа точно това, щото, нали, напоследък всеки съди някой за нещо, пък аз имам да плащам 90 лв. за вода последния месец… Та други, по-възпитани неща му казах, ама не се дадох, не се съмнявайте в мен.

Та тоя е супер високомерен – ич не му пука, че хората живеят в София сякаш са преживели война, мангизлия е, кво да му пука.

На Теди Москов също не му пука, а уж беше много социално активен…. той ми е обобщен образ на безразличието на интелектуалците, на високомерието към Мърцо Пицайзов от Биримирци, любим мой герой, дето няма зъби, нито пари, носи скапаните си дрехи от соца и в тиквата му има само едно – как да се сдобие пари, та да прасне две-три ракии, да забрави и да заспи.

Лошото е, че тия, гореизброените /най-вероятно съм пропуснала поне още десетина важни фактори/ нямат ни най-малко чувството, че всъщност изобщо не излязоха от обувките си „Пещера“, от ръчно плетените пуловерчета и шлиферите „Рила“ и скочиха рязко във Вирсачетата. Те не осъзнават, че са по цигани от циганите с ланците, от Митьо Очите, от всички ония безименни, забравени карамански… бе тия. Едно цяло са. Но ония, циганите с ланците, караманските, поне не разделиха нацията….

Дългичко стана, дано не ви досадих. Че много досадни се появиха. Аз поне не съм високомерна, поне към вас… Иначе, вервайте ми, изпитвам огромно презрение към гореизброените и това ме спасява, щото съм гад.

                                                             Виктория Тинтерова

Колажи: Самуил Петканов и Георги Динев                           http://afera.bg

Предишна статия

ЧЕТИРИ МЕСЕЦА МВР УМИШЛЕНО БЕЗДЕЙСТВА!

Следваща статия

День Победы 9 мая 1945

Други интересни