Интервю на Кеворк Кеворкян пред Агенция Блиц

Автор: Няма коментари Сподели:

Интервю на Кеворк Кеворкян пред Агенция Блиц:

-Г-н Кеворкян, гледахте ли военния парад на Гергьовден? 

– Хвърлих едно око – и пак ми стана тягостно. Писал съм и друг път за тия пъчения – на гол тумбак чифте пищови. Военните са длъжни някак да се отчетат, да покажат, че още ги има, макар че сигурно изпитват неудобство. Но Народът – знае ли някой, какво изобщо си мисли той, докато гледа как демонстрираме военната си „мощ“ с техника отпреди десетилетия. 

Този парад е подвижен музей на остаряло оръжие – съвсем подходящ за една „армия“, която скоро ще я има повече на книга, отколкото в действителност. 

Наскоро Началникът на отбраната съобщи, че незаетите места в армията са над пет хиляди, или около 20% от личния състав. Е, вдигнаха три МиГ-29 във въздуха, колкото да се сетим, че бивш военен министър, поради желанието си да мине за най-големия натовец в Космоса, е подсъдим за техните ремонти. 

Този парад трябва да се промени радикално, защото само подсеща Народа докъде сме я докарали, откакто членуваме в най-могъщия военен алианс НАТО.

Хората сигурно си спомнят, поне по-честните от тях, за парадите и въоръженията, докато членувахме във Варшавския договор. И със сигурност се питат, защо сега изглеждаме като прошляци – лъжат ни с храни-боклуци, обаче „европейски“, а пък ние правим паради с въоръжение от времето на соца. Красива симетрия, вън от съмнение. 

Глухарчетата на демокрацията най-много се плашат от спомена за Миналото – а не се сещат да отменят този парад. Той трябва радикално да се промени…

– Как?

– Например, може да се превърне в Парад на бойните ни знамена. Знаменосците дефилират, а диктор съобщава на публиката, доколкото я има, историята на всяко знаме. При всяко положение ще бъде по-честно, а и по-безопасно, отколкото над главите ни да се щурат самолети с демотивирани пилоти, които преди няколко месеца бяха достатъчно доблестни и си позволиха дори да стачкуват. А пък и водачът на тройката МиГ29 изрази опасенията си, че авиацията ни е на път да остане без пилоти.     

Може да направят и друго. 6 май е Ден на Храбростта. И кой е синоним на храбростта днес – Народът, разбира се. Голяма част от него трудно оцелява, едва крета и, все пак, засега някак печели Войната за Живота си.     

Тия хора нека да дефилират, а не пушкала от Варшавския договор, които неизбежно днес изглеждат като черешовото топче на Боримечката, съседите ни сигурно са примрели от страх.     

Известно е, че сме майстори на „правилното“ говорене, заради това и ни търпят. Иначе е ясно, че сме фиктивен партньор на НАТО. От години не се превъоръжаваме, около всяка сделка се развихрят войни на комисионерите. Самите сделки пък са не друго, а проверка за нашата политическа надеждност – ако не купим американски изтребител, значи сме несигурен партньор. Станали сме за смях с тия неща. Купете най-после един Ф16, сложете Соломон Паси за негов пилот – и готово. Спечелили сте Третата световна война. И след всички тия смехории, пак ни търпят…

– Защо?

– Защото нямаме никакво значение за общата сигурност. Ние се имаме за питбулите на южната ни граница, макар че, ако ни напънат, може да се окажем и кресливи булонки. Никой не разчита сериозно на нас. Ако руснаците хвърлят само един десантен военновъздушен полк насам, веднага ще запеем „Интернационала“. Тъй че, по-добре да заровят „оръжията“, преди съвсем да се разкапят – и да направят Парад на Храбростта на Народа.      

Верчето Деянова от Би Ти Ви беше намерила един любопитен събеседник, който ходеше накичен с всевъзможни стари военни аксесоари, включително и един противогаз-антика. Да дадат на управниците ни по един такъв противогаз – и да дефилират на 6 май, така съвсем ще ни убедят, че сме най-славните войни… 

При целият този разпад, не ни остава друго, освен да се залъгваме със спомени от миналото, за ужас на новите дървеници. Тъжна работа.     Добре, че има други паради, които ни вдъхват някаква надежда…

– Какво имате предвид?

– Срещнах една знаменита снимка – ако я имате, сложете я като илюстрация към този разговор.

– Коя снимка визирате?

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ– Тази, която показва Цветан Цветанов като Абсолютният Повелител на Чевермето. Той има неприкрита слабост към народностното, в смисъл че упорито употребява носии, калпаци и прочее атрибути, също и чевермета. Човек дори може да предположи, че в него дреме жаждата да бъде схващан като Човек от Народа – като онзи, другият – Живков. Обаче късно узрелият му антикомунизъм изключва това сравнение. Добре, хайде нека да не е Човек от Народа, но ролята на Манекен на Народностното той я играе с видимо удоволствие.

– Защо казвате, че снимката с чевермето е знаменита?

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ– Ами, вижте само, каква тържественост се излъчва от нея, колко важно пристъпва самият Цветанов, с пълно съзнание за приноса му към себеопознаването на Народа. Това е една процесия, която влачи някакво месище, и то с очевиден респект – сякаш носят нечий ковчег. Размерите на клетото очевермено животно са впечатляващи. Те говорят за завиден апетит, което си е малко неприлично.

 Цветанов вероятно си дава сметка, че у нас тук-там има и полугладни хора, някъде към 2 милиона – и поради това той вероятно вижда процесията с говедото по друг начин, като повик към Народа, че нещата вървят към добро. Говедо след говедо, Народът ще бъде нахранен някой ден. Така, сред пушеците на чеверметата узрява Българското Бъдеще.

– Какво мислите за войната между ГЕРБ и президента Радев?

– Мисля, че Радев здраво ще се охарчи. Той не трябва да се сърди на ония, които го пощипват, особено на Цветанов, а щедро да ги възнагради заради безплатния пи ар, който му правят. Зорлем му увеличават акциите. Но когато си зает с чевермета, не ти остава време да проумееш някои прости неща.     

Сещам се още нещо за военния парад – в него участва и една рота от Македония. Какво означава това? След като онзи неблагодарник Зоран Заев, каза, че у нас имало македонци, да не би да ни окупират вече? Защо се подлагаме толкова на тия крадци-рецидивисти на Българска История? 

А пък военен министър е уж войводата Каракачанов – не се ли сеща той, че Истинските Български Войводи от Миналото биха му се изплюли в лицето?

                                                                           afera.bg               http://afera.bg

Предишна статия

КАК ИЗТРЪПНАХМЕ ТОЛКОВА? МАЙ ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНЕМ, ЩОТО СМЕ НЕЧОВЕЦИ

Следваща статия

Roger Waters – Us + Them Tour Qudos Bank Arena 2018

Други интересни