Николай Цонев: Премиерът Борисов опетни и званието ”генерал”, и званието ”офицер”

Автор: Няма коментари Сподели:

Николай Цонев

Ако Бойко Борисов е сухопътен офицер, то целите сухопътни войски ще почервенеят от срам. В Търговище не очаквам нещо да се случи при това правителство, този премиер обеща, че ще продадем 500 МТЛБ-та на Ирак, но…? Твърденията, че закупуването на техника трябва да бъде геополитическа сделка, са за хора без държавническо мислене.

Това казва бившият военен министър и лидер на партия “Нова алтернатива” Николай Цонев в навечерието на 6 май, Гергьовден – Ден на храбростта и празник на българската армия.

– Г-н Цонев, военните паради са хубаво неща – повдигат духа на войската, радва се обществеността. Но трябва ли в тези скръбни за армията времена да изхарчим няколко стотици хиляди лева, за да се начеше егото на някои личности?

– За съжаление нашите политици се сещат за армията само на военния парад и се стремят да бъдат на първия ред, за да ги хванат камерите, а когато трябва да гласуват бюджета на отбраната започват да философстват дали трябва или не трябва да бъде модернизирана българската армия. Даже и по-лошо, отменят цяла глава от закона, която касае социалните стимули на военнослужещите , които правят военната служба по-привлекателна и съпоставима с другите видове професии.

– Управляващите сякаш дават надежда, че трите големи модернизационни проекта за армията може да се случат в близките години. Как ще коментирате думите на премиера Бойко Борисов казани тези дни, че той като сухопътен офицер ще направи възможното за закупуване на нови бронирани машини за пехотата. В състояние ли е заводът в Търговище да произвежда такива машини? Той не е ли завод на ТЕРЕМ и в него не се ли ремонтираха танкове и БТР-и преди време?

– Ако Бойко Борисов е сухопътен офицер, то целите сухопътни войски ще почервенеят от срам. Той не само опетни званието “генерал”, но и званието “офицер”, което се олицетворява с чест и достойнство, висок морал и готовност да направиш всичко за армията и за народа си, което не се връзва с образа на сегашния министър – председател. Не само аз, но и почти всички военнослужещи не вярват на нито една негова дума, тъй като той ако искаше да направи нещо за армията, защо не го е направил през последните 10 години. Той самият каза още в първия си кабинет, че армията не го интересува и не случайно назначи за министър човек, който не е служил войник и е с розови разбирания .

В Търговище не очаквам нещо да се случи при това правителство, защото ако се върнем на 29.05.2012 г., на изложението „Хемус” в Пловдив, същият този министър-предеседател, обяви, че ще продадем 500 МТЛБ-та на Ирак и това гръмна в световната преса като една огромна оръжейна сделка. Нека обществото да прецени дали може да се вярва на сегашните му намерения.

– Как ще коментирате споровете между президента Румен Радев и втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов за избора на нов изтребител и геополитичската ориентацията на България.

– Убеден съм, че Цветанов и Борисов играят на доброто и лошото ченге и в буквалния, а и в преносния смисъл. Цветанов не е от нивото на президента Радев и той добре го знае, затова излиза с бомбастнични съобщения, които освен, че са неверни, са и смешни. На всички е ясно, че никой не иска страната ни да напуска НАТО и ЕС, но това не значи, че трябва да сме в положение на война със страни, които не са членки на тези две организации.

Докато обществените поръчки и търговете за модернизация  на съществуващата техника не бъдат правени прозрачно, открито, ясно, с точни и категорични критерии, винаги в обществото ще остава съмнение за лобистки интереси в едната или другата посока. Твърденията, че закупуването на техника трябва да бъде геополитическа сделка, са за хора без държавническо мислене и ниско ниво на ителигентност. Правилото е, че техниката трябва да бъде комуникативно и опреративно съвместима с портньорите ни от НАТО, а страната, в която се произвежда, няма никакво значение.

– Вече се проведоха няколко Консултативни съвета при президента по въпросите на сигурността и армията. Като че ли решенията за войската си останаха само на думи и на книга? Върховният главнокомандващ иска, а управляващите обещават, но не решават. Така ли е?

– Да, съгласен съм, че от тези консултативни съвети не произлезе нищо, но стана нещо важно много ясно: министър-предесдателят на България, Бойко Борисов не го интересува националната сигурност, не го интересува сигурността на обществото, не го интересува Консултативния съвет по национална сигурност. Това той доказа с театъра, който разигра като отиде с час и половина закъснение, а неговите министри демнстративно излизаха и влизаха на съвета. И ако се върнем на по горния въпрос за сухопътния офицер, това поведение на офицер ли е?! Прави чест на президента, че запази спокойствие като истински офицер и не го изхвърли от съвета както пише в устава на българската армия, който трябва да се спазва от всички „офицери”.

– “Реалното състояние на армията не е много добро. Ние разполагаме с остарели бойни платформи. Недостигът на личен състав е от около 5 700 човека. Системното недофинансиране отдавна поставя пред изпитание националната сигурност.” Как ще коментирате тези думи на началника на отбраната ген. Андрей Боцев.

– Най- точната досега оценка за състоянието на българскат армия беше дадена в доклада на служебното правителство на министър-предеседателя Герджиков, като там тактично беше загатното, че имаме сериозен проблем във въоражените сили. Сегашното правителство изтегли този доклад и направи нов. С изтеглянето на този доклад и внасянето на нов състоянието на армията не се подобри, дори напротив. Ежеседмично десетки военнослужещи напускат армията.

– Днес некомплектът в поделенията е около 5700 души. На времето, когато вие бяхте министър на отбраната, също имаше такъв проблем, но вие го решихте и спечелихте уважението на войската. Какво трябва да се направи сега? Само с увеличение на заплатите ли ще стане работата?

– Реално цифрата е с 2-3 хил. души повече, но от Министерство на отбраната крият проблема. На българските военнослужещи трябва да бъде върнато на първо време достойнството и уважението на обществото и определени социални стимули, да бъдат мотивирани да изпълняват своите войнски задължения. Как ли се чувстват военнослужещите от Специалните сили, когато цялата бригада е вдигната под тревога да издирва битов криминален престъпник?

Убеждението, че защитаваш Родината си, защитаваш териториалната цялост на страната си и народа си, трябва да бъде оценено и поощрено от обществото и правителството.

 Министър Каракачанов като че ли се мъчи да направи нещо за армията, но когато удари на камък, все се оправдава с премиера и липсата на достатъчно средства. Как ще коментирате тази негова позиция.

– Независимо на какво си министър, щом се оправдаваш, значи не си свършил работата. Не си оправдал очакванията на всички служители в системата  и си се подиграл с техния труд и с тяхната надежда.

Честит празник на всички воини!

                                                           Интервю на Красен Бучков

https://frognews.bg/inteviu/nikolai-tsonev-premierat-borisov-opetni-zvanieto-general-zvanieto-ofitser.html

Предишна статия

Борисов се хвали, сипе огън и жупел срещу президента Радев

Следваща статия

Толкова са българите, които живеят под прага на бедността

Други интересни