СКАНДАЛНА НАРЕДБА ЗА РЕКЛАМА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ГИЛОТИНИРА ЧАСТНИ ФИРМИ И ТЪРГОВЦИ В ИНТЕРЕС НА „ПРИЯТЕЛСКИ“ ФИРМИ ЗА БИЛБОРДОВЕ

Автор: Няма коментари Сподели:

Здравейте,

Столична Община е стартирала процедура за приемане на нова Наредба за рекламата и преместваемите обекти в гр. София.

В момента Наредбата е публикувана за обществено обсъждане в сайта на Общината: https://www.sofia.bg/web/guest/naredba-za-removable-objects-for-advertising-activity

Наредбата е изготвена от екипа на Главния Архитект г-н Здравков и предстои да бъде приета от Столичния общински съвет.

Наредбата е скандална – Ако бъде приета ще навреди сериозно на бизнеса в гр. София!

1. Ще пострадат търговските обекти!

Забранява се поставянето на всякакви материали, включително стикери и всякакво фирмено брандиране по витрините на търговските обекти (офиси, магазини, банки, телекоми и т.н.) на повече от 20% от площта на витрините.

Т.е. обектите в града трябва да бъдат с почти „голи“, прозрачни витрини, БЕЗ фирмено брандиране, БЕЗ надписи, БЕЗ плакати, БЕЗ реклами, БЕЗ оферти и т.н., които заемат повече от 20% от площта на стъклото – Виж стр. 13 от Проекта за изменение на Наредбата:

§ 42. В чл. 68, ал. 1 се създава т. 3: „3. повече от 20% реклама върху прозорците и витража на търговски обекти, разположени на партерните етажи – брандиране по фронта на първостепенната улична мрежа, свързана с търговеца или със стоки и/или услуги, които се предлагат в търговския обект.“ – Виж също и стр. 19 от Проекта за изменение – Преходни и заключителни разпоредби – § 65

В Преходните и заключителни разпоредби, в § 65 (стр. 19 от Проекта за изменение) се прави промяна и в Наредбата на Столичен общински съвет за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на Столична община:

В чл. 9 се създава ал. 7: „(7) Не се допуска повече от 20% реклама върху прозорците и витража на стационарни търговски обекти, разположени на партерните етажи – брандиране по фронта на първостепенната улична мрежа, свързана с търговеца или със стоки и/или услуги, които се предлагат в търговския обект.“

Това е грубо посегателство върху бизнеса и облика на десетки хиляди търговски обекти, както на големи, включително международни компании, така и на представители на средния и малкия фамилен бизнес в столицата на България.

На практика търговците (и всички с обекти/офиси на партерен етаж) ще бъдат лишени от правото си да се възползват от витрините на своите обекти, за които плащат наем!

Кой лобира за това?

1. Това ограничение е по предложение на фирми, които се занимават с външна реклама (билбордове) и има за цел да принуди някои от по-големите търговци да плащат на тези фирми за реклама, тъй като ще бъдат лишени от правото да рекламират дейността си на собствените си витрини.

2. Тези фирми преследват и друга цел – големите компании (например за напитки, цигари, сладоледи и др.) имат бюджети за „Външна реклама“, които обичайно включват две пера – 1) Реклама по търговски обекти и 2) Билбордове.

Целта е, чрез потъпкването на правата на всички търговците, да се елиминира възможността големи фирми да рекламират при някои от търговците. А търсеният резултат е – бюджетите за външна реклама да бъдат пренасочени основно към фирмите с билбордове.

2. Елиминиране на билбордовете в частни терени!

Въвежда се свръх регулация – Няма да има билбордове в частни терени (вкл. паркинги към търговски обекти като хипермаркети и бензиностанции например), които са на разстояние < 60 м един от друг (в някои случаи <80 м и <100 м) или от други билбордове в други, вкл. в общински терени., Също така няма да е възможно наличието на билбордове, които са на разстояние <60 от фирмен тотем. Това се отнася и до конструкциите тип билборд на фасадите на сградите – например хипермаркети, строителни маркети, мебелни салони и т.н., тъй като Наредбата ги третира по същия начин като билбордовете – „рекламни елементи“.   – Виж § 53 на стр. 15-17 от Проекта за изменение на Наредбата

Тези ограничения отново са по инициатива на същите тези фирми за билборд реклама, които вече са спечелили специалните търговете на Общината за всички общински места в София за билбордове за срок от 10 години напред! Крайната цел е да останат в София само общинските места за билбордове, от които да се възползват тези няколко, близки до Общината фирми.

Неслучайно, след като бяха раздадени последните пакети с общински места за билбордове за срок от 10 години, сега се предлага в Наредбата срокът на разрешителните занапред да бъде намален на 5 години (§26 от Проекта /стр. 9/ – Промяна в чл. 30 от Наредбата). Така постепенно Общината ще отсее местата за билбордове и за сметка на билбордовете в частните терени, ще остави само тези в общинските, които впоследствие ще раздава в пакети на съответните фирми.

3. Рестрикция за фирмените тотеми!

Това са пилоните с лога на фирмите на територията на собствените им земи (каквито например имат бензиностанциите, ИКЕА, Фантастико, Кауфланд и т.н.). Ограничава се рекламната им площ да бъде максимум 6 кв.м. – за сравнение площта на един стандартен билбрд е 12 кв.м. и като се има предвид, че визията на тотема е монтирана значително по-високо от тази на билборд, на практика се губи ефекта и смисъла от съществуването на фирмен тотем.   – Промени в чл. 55 – Виж §39 на стр. 12 от Проекта за изменение на Наредбата

Целта е големите вериги да бъдат принудени да наемат билбордове, защото ще са лишени от правото си да ползват адекватно собствените си имоти за това. Това е директен удар против частните фирми и частната собственост в България!

4. Елиминиране на LED екраните в София!

Въвеждат се прекомерни ограничения за всякакви LED екрани, които на практика обезсмислят изцяло съществуването им. Въвежда се забрана на такива екрани да се излъчва видео и каквато и да е анимация. Изображенията трябва да само статични – Виж стр. 2,  §10 от Проекта за изменение на Наредбата. В ерата на дигиталните технологии, когато във всички европейски и световни столици (Вижте например Пикадили съркъс в Лондон или Таймс Скуеър в Ню Йорк), градската среда придобива все по-модерен вид и наличието на такива лед екрани (и дори цели стени на сгради) определено допринасят за това, София е на път да ги отхвърли.

Защо?

Защото кръгове, които имат влияние в Общината и разчитат на дългосрочните си договори за общински места за билбордове, нямат интерес тези нови и модерни технологии да се развиват и да привличат на пазарен принцип повече клиенти.

Защо обаче от това трябва да страдат модерните технологии и търговците, магазините, банките и т.н., които искат да използват тези технологии, за да рекламират своята дейност?

Достатъчни са изискванията, които се въвеждат в Наредбата за звук и за регулиране на светлината на подобни екрани, но забраната за всякаква анимация на тях е прекалена – превръща ги в едни обикновени афиши и на практика ги убива.

____________

Самите вносители казват в Мотивите към на Проекта за изменение: „Една от целите, които си поставя изменението, е подобряване на естетическото въздействие на градската среда чрез намаляване на наситеността с преместваеми и рекламни елементи…“ – Въпросът е това ли са начините? Защо за сметка най-вече на малкия и среден бизнес? В чий интерес? Кой ще допусне този лобизъм? Г-жа Фандъкова наясно ли е с проблема? Защо главният архитект го предлага и ще го приеме ли Столичният общински съвет?

Защо на срещите за обсъждане на текстовете на Наредбата, проведени в сградата на НАГ, ул. Сердика 5, през м. октомври и м. ноември 2017 г. с арх. Здравков, общинският съветник Зафир Зарков и експерти от Общината, бяха канени единствено фирмите, които имат бизнес с билбордове???

Все въпроси, на които апелираме да се потърсят отговори и се надяваме вашата медия да не остане безучастна и да коментира тази тема!

А надяваме се да зададе и своите въпроси към съответните лица, за да се изясни проблемът.

Жители на гр. София и предприемачи,

Николай Серафимов

Димо Николов

Анелия Стоименова

Симеон Николов

Радослав Пенчев                                  http://afera.bg

Предишна статия

ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ВСИЧКО ТОВА?

Следваща статия

ХИСАРСКИТЕ ДЕЦА ПОРАЗИХА ЖУРИ И ПУБЛИКА

Други интересни