ХИСАРСКИТЕ ДЕЦА ПОРАЗИХА ЖУРИ И ПУБЛИКА

Автор: Няма коментари Сподели:

 И тази година певческият международен конкурс за популярна българска музика събра хиляди слушатели в Хисаря. Специално за конкурса пристигна и вицепрезидентът на Република България – Илиана Йотова, под чийто патронаж се провежда той. Магистърът по музика, музикалният педагог Иван Димов, който скри вълненията си дълбоко в душата, за да дава кураж на своите възпитаници, сега е по- спокоен и може да отговори на въпросите. 

– Г-н Димов, повече ли бяха парите за провеждането на конкурса в сравнение с минали години? Общината, спонсорите, членовете на сдружението „15 лалета” доволни ли са? 

– Повече не бих казал, но успяхме да се справим (с малки компромиси).Участници от цялата страна и от чужбина пристигнаха в града. 

– Колко бяха те и в колко възрастови групи бяха разпределени? 

– 448 участници от 21 области на България и символично чуждестранно присъствие. По традиция нашите участници са в пет възрастови групи, като нямаме ограничения за възраст. 

 – Както всяка година най – интересно е кои прочути музиканти и певци п оценяваха изпълнителите? 

– Да, наистина бяха прочути изпълнители. Председател: Мими Иванова – почетен гражданин на град ХисаряВаня Костова – една от емблематичните български поп- изпълнителки – солистка на вокалните групи „Тоника СВ“ и „Фамилия Тоника“. Невена Пейкова – поп- изпълнител, носител на Гранд при от първото издание на „15 лалета“ през 2013г. Снежана Петкова – поп – изпълнител, член на вокално трио „Трик“. Петър Алексиев – музикант, композитор и аранжор, трикратен носител на Гран при през 2013г., 2015г. и 2017 г. в направлението за нови аранжименти „Ние и песента”. Алекс Нушев – музикант, композитор и аранжор. Здравко Петров – музикален редактор и водещ в Българското национално радио, преподавател в Държавна музикална академия „Панчо Владигеров“. Развигор Попов – музикант, композитор и аранжор, оценяваше в направление „Ние и песента” и във войната на гласовете. Автор е на голяма част от песните, които прозвучаха в конкурсната програма. 

–  Каква е тяхната оценка за хисарските участници? 

– Оценката за хисарските изпълнители от музикалните специалисти е изключително позитивна. Красноречив факт за това е, че домакините спечелиха общо деветнадесет отличия. И това, което ни интерисува най – много – наградите. 

– Не можем да изредим всички от страната, но бихте могли да кажете кои от нашата община впечатлиха журито и бяха сред наградените? 

– Носители на Grand prix в трите направления на конкурса станаха:„С песните на Мими и Развигор“ – Ивайла Терзиева от град Пловдив.„15 лалета“ – Иван Стоянов от Бургас.„Ние и песента“ композиторът Валери Костов за новия аранжимент на вечния хит на Мими Иванова и Борис Гуджунов „Хора и улици“. От хисарските таланти журито отличи: Стилиян Пенков е първи подгласник на Grand prix, в направлението “С песните на Мими и Развигор“, освен това спечели и сребърен медал в направление „15 лалета“. В дует с Василена Конзова е носител на златен и сребърен медал в двете направления.Близначките Наталия и Борислава Гайкови бяха отличени както индивидуално в двете направления, така също и като дует (общо по 3 златни и по 1 сребърен медал).С отличия от „15 лалета“ се окичиха и дует „Контраст“, Радост Христова, Наталия Попова, Наталия Докузова, Нина Мушевска. 

– Какво е бъдещето на тези деца, които представяха Хисаря? 

– До голяма степен всичко е в техни ръце. Дали музиката е само хоби и нещо временно, или желаят да и се отдадат, ще решат те. 

–  Предвидени ли са участия в международни конкурси на вашите възпитаници? 

– Много от хисарските таланти и тази година ще огласят редицаевропейски сцени, надявам се, с успех. Сигурен съм, че вашият сайт отново ще популяризира успехите им. 

– Давате ли си сметка колко труд, енергия и талант влагате, за да издирвате и популяризирате музикалните таланти на тази община? 

– Когато резултатите са явни, всичко останало минава на заден план. Надявам се всичко това един ден да бъде оценено и от местната общественост, а да не се приема само като даденост. 

– Пожелавам ви здраве, развитие на музикалната ви дарба и усет за нови, малки певци, които да усъвършенствате и да водите нагоре и напред към необятния свят на музиката!

– Благодаря!  

                       Разговора води Ирина Кирилова                                                              ТРАКИЙСКИ СВЯТ

Предишна статия

СКАНДАЛНА НАРЕДБА ЗА РЕКЛАМА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ГИЛОТИНИРА ЧАСТНИ ФИРМИ И ТЪРГОВЦИ В ИНТЕРЕС НА „ПРИЯТЕЛСКИ“ ФИРМИ ЗА БИЛБОРДОВЕ

Следваща статия

Мика Зайкова: Защо най-мързеливите хора – депутатите, са с най-високи заплати?

Други интересни