Северна и Южна Корея: ботуши, глад и поктанджу срещу супер стандарт

Автор: Няма коментари Сподели:

Реклама: Чакаме ви в Северна Корея!

Световната новина: Северна и Южна Корея си подадоха ръка. Исторически момент. Дипломатически триумф. Ким Чен Ун отиде в Сеул при президента Мун Дже Ин. Нещата потръгват…

Рано сутринта в петък Ким Чен Ун пресече демаркационната линия, разделяща поуострова, и  така стана първият севернокорейски лидер, който посещава Южна Корея след края на корейската война през 1953-а година.

 Мнозина се питат какво накара Ун да стане толкова отстъпчив и готов за преговори. Нали до онзи ден се заканваше на САЩ, Южна Корея, Япония и половината свят, че ще ги громи с ядрени ракети? И изведнъж…

Да напомним: Директорът на ЦРУ Майк Помпео (вече държавен секретар) наскоро е пътувал до Северна Корея. Там се срещнал с лидера Ким Чен Ун. Споделил му някои неща. Срещата станала по време на великденските празници. Коментатори се пошегуваха, че Помпео е показал на Ун снимки с него в спалнята, банята и секретни военни обекти. Оставил го да помисли, а на сутринта Ун бил добро дете.

 Кой кой е на историческата среща, питат се много българи. Някои от тях от време на време шумно защитават Пхенян и комунистическия режим там, защото се репчели на американските капиталисти. Чисто глупост, разбира се, но те с тази глупост се хранят… Човек сам избира да е идиот, ползвайки за възглавница идеите на Чучхе, омишани в криворазбран марксизъм-ленинизъм.

 СЕВЕРНА КОРЕЯ – 25,1 млн души население

 За да няма недоразумения: информацията за Северна Корея е предимно от руски източници.

Ким Чен Ун обича да е в обкръжението на апетитни девойки…

 Ето какво пише един от най-големите и влиятелни руски сайтове Lenta.ru, популярен и у нас.

 „Серевна Корея е най-затворената страна в света. Срещу нея се приемат периодично международни икономически санкции. Въпреки това тази държава успява да търгува с други държави и дори е създала някакво подобие на пазарни отношения. Експерти смятат, че това е дало положителен резулат в повишаване доходите на населението. Но да сме наясно, става дума за черен пазар, на който се търгуват наркотици, оръжие, фалшиви валути и контрабандни стоки. Този пазар се поддържа от специално създаденото от тайните служби по заповед на Ким Чен Ун „Управление 39“. Специалната структура контролира не само черния пазар, но и нелегалния трафик към други страни. Същото управление организира и разрастващата се индустрия с проститутки“. Това пише в анализа на Лента.ру.

Последният икономически розов репортаж бе от откриването на завод за гъби в покрайнините на Пхенян. Режейки лентата, др. Ким Чен Ун каза: „Това е върхово постижение на корейската промишленост, вдъхновена от идеите на нашата велика партия. Ние се грижим да има какво да яде нашият народ, затова сме построили този модерен завод. Завод с прекрасен колектив отвътре, и с влияние навън. Той е част от икономическите успехи, за които светът завижда на Северна Корея“. Тъй рече др. Ун. А светът тръпне и завижда. За гъбите, разбира се.

 Почти през цялото си съществуване Северна Корея е зависила от помощта на Съветския съюз. През последните години обаче Москва има свои проблеми и не и е много-много до др. Ким Чен Ун. Износът към Северна Корея е намалял драматично. Това предизвика кризи в Северна Кория, както и поголовен глад – в средата на 90-те години. От кризата се измъкна „сух“ единствено комунистическия елит, който богатее от невиждана корупция. Това ражда сенчестата икономика. Тя пък се ръководени от тайните служби, които се отчитат на ръководството.

Неочаквано за мнозина, в Северна Корея в последно време се появи нов проблем – пиянството. Акохолната мода в КНДР се нарича сонджу – местна водка с бира. Смесват ги и „падат от стола“ още след първата доза (100 гр. водка с бутилка местна бира). Великото държавно ръководство се опитва да обясни проблема с влияние от руските специалисти, работили в КНДР. Което е доста пресилено.

По данни на ООН по време на кризите с глада през 90-те години и през 2001 г. са умрели от няколкостотин хиляди души до няколко милиона. Данните са тайна.  

Корейската народна армия наброява 1,3 млн души. Общо военният персонал е около 9 млн души. Това я прави най-военизираната нация в света. Близо 40% от бюджета на страната отива за военни цели (при 2% средно за страните от НАТО).

 Около 70% от населението на КНДР страда от недохранване.

 Икономиката на Северна Корея все пак е нараснала за последните 17 години. Ръстът е от износа на суровини и полезни изкопаеми. Предимно за Китай. БВП на Северна Корея през 2017 г. се е увеличил с 3,9 на сто. Растежът се дължи на минното дело и енергетиката. 

Пада си и по генерали, а генералите – по него…

Износът от Северна Корея е нараснал с 4,6 процента. БВП на глава от населението през 2016 г. е бил 1,5 милиона вона (1136 долара). Мизерно, но в сравнение с 600-те долара преди 2 години и направо скок. 
Северна Корея не публикува данни за състоянието на икономиката си. Данните обикновено са от ООН, Световната банка и Южнокорейската централна банка. 
Наред с огромен арсенал от конвенционални оръжия, КНДР има петнайсетина ядрени бойни глави и харчи около 3,5 млрд. долара годишно за ядрена програма. И тези данни са неофициални.

 ВНИМАНИЕ! Днес севернокорейският брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението е 1/40 от този на Южна Корея.

 Според Световната банка Северна Корея има най-лошата бизнес среда в света. Преди нея са дори Куба, Венецуела и Зимбабве. Понятия „собственост“ и „върховенството на закона“ не съществуват.

Търговският дефицит, който някои приемат като външен дълг е за над 49 млрд щатски долара. Невръщаем, според експерти. Най-големи донори през годините са били Съветския съюз, САЩ и Китай. Южна Корея помага и досега.

 Ceвepнa Kopeя има coбcтвeнa чacoвa зoнa: „Πxeнянcĸo вpeмe”. Това е връщане към време отпреди десетилетия.

 Ceвepнoĸopeйcĸитe гpaждaни cлeд Kopeйcĸaтa вoйнa ca cpeднo c oĸoлo 5 cм пo-ниcĸи oт южнoĸopeйцитe. Това се дължи на недохранване и често боледуване. 1/3 от децата са недохранени – статистика на ООН.

 Ceвepнa Kopeя твъpди, чe населението е 100% грамотно. За грамотен се счита всеки, който може да чете и да пише. Чужди експерти смятат, че цифрата е силно завишена.

 28 прически са утвърдени от държавното и партийно ръководство. Разпределени са за момичета, неомъжени жени, омъжени жени и пенсионерки. Мъжете се „радват“ на 3 прически. Дължината на косата за тях е между 5 и 7 см.

 Северна Корея е на първо място по корупция в света. И на последно по свобода на словото и медиите.

 ЮЖНА КОРЕЯ – 44,3 млн души население

 Южна Корея е развита страна с пазарна икономика, концентрирана върху износа на високо технологични продукти. От 1960-те до края на 1990-те години икономиката ѝ е една от най-бързо развиващите се в света. Силният ръст идва най-вече автомобили и електроника. През 2009 година Южна Корея е била най-големият износител в световен мащаб. Към 2017 г. е в Топ 10-те най-големите. Страната има и един от най-високите резултати в Индекса за човешко развитие на ООН. Перфектна образователна система, благодарение на която икономиката ѝ е сред най-иновативните в света.

 През 1980 южнокорейският БВП на глава от населението е 2300 щатски долара. Много под тези на Сингапур, Хонг Конг и Япония. През 2010 г. БВП вече е 30 000 долара. През 2017 г. – 38 000 долара.

По улиците на Сеул

 Южна Корея има по-голям БВП от Руската Федерация – 2,3 трильона долара срещу 1,8 трильона на Русия.

 Годишно Южна Корея помага на други страни с около 1,9 млрд долара. Отделно помощите за Северна Корея възлизат на близо 4 млрд долара годишно.

 Историята на Южна Корея официално започва със създаването на Южна Корея на 15-ти август 1948. В следствие на японската окупация на Корея, която завърши с поражението на Япония във Втората световна война през 1945 г., Корея е разделена по 38-мия паралел в съответствие с договорът на Обединените нации. Съветският съюз поема администрирането на северната част, а САЩ – на южната. Южна Корея има територия от 100 000 кв. км, а Северна – 130 000 кв. км.

 Икономиката на Южна Корея е третата по големина в Азия и тринадесета в света по БВП.

Южна Корея, град Пусан.

 По качество на живот Южна Корея е в Топ 30 от 224 държави.

 Образователно ниво в Южна Корея нараства скоростно по Индекс на Развитие (HDI). Страната е в зона “Високо ниво”, притежавайки 99% ставка за ограмотяване на възрастни.

 Южна Корея има репутация на най-големия в света корабостроител с многонационални предприятия, като например Hyundai Heavy Industries и Samsung Heavy Industries.

 Автомобилната група Хюндай Киа, направи Южна Корея петата по големина в света произвеждаща коли нация.

 Транспортът в Южна Корея се състои от широка мрежа от железопътни линии, магистрали, автобусни маршрути, фериботни услуги, както и въздушни трасета, които кръстосват страната. Магистралната мрежа е сред най-модерните в света.

 Корейската поп културата стана популярна в света и спечели името Hallyu или “корейски вълна”.

 В Южна Корея силно доминират технологиите, включително мобилни телефони и повсеместни онлайн игри. 

Южна Корея пък е петият най-голям износител и осмият най-голям вносител в света. Страната е с най-голям бюджетен излишък от членовете на Г-20 и страната с най-висок кредитен рейтинг в Източна Азия.

 Южна Корея е най-иновативната икономика в света.

 Фирми от Южна Корея се насочват и към САЩ и Европа. През 2016 г. телефоните на Samsung водеха с 8% по пазарен дял в Западна Европа спрямо iPhone на Apple.

 Държавно устройство на Република Корея се извършва в рамките на президентската представителна демократична република, при която председателят е начело на държавата и на многопартийната система. Изпълнителната власт се упражнява от правителството. Законодателната власт е поверена както на правителството, така и на Народното събрание. Съдебната власт е независима.

 Приоритет в политиката на всички правителства и партии е борбата с корупцията.

Народното събрание има 299 членове, избира се за четиригодишен мандат.

 Такава е картината на живота в Северна и Южна Корея. Разликите са зашеметяващи. В Пхенян управляват комунистите със заветите на Ким Ир Сен. В Сеул е демократично управление с всички плюсове и проблеми. Статистиката показва при кой строй как живеят хората.

                                                                                                                            Фрог нюз

П.П. На вниманието на другаря Бойко Борисов и другарката Йорданка Фандъкова. Метрото в столицата на КНДР – Пхенян, е открито през 1971 г. Лентата резнал другарят Ким Ир Сен. Метрото е построено главно от съветски специалисти. Допреди две години е било “забранен обект” за западни туристи. Вече е отворено за посещения. Може пък Ким Ир Сен да се окаже третият “университет” на Борисов след царя и бай Тошо… 

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/severna-iujna-koreia-botushi-glad-poktandju-sreshtu-super-standart.html

Предишна статия

Проф. Слатински: Зловреден дъх се носи от социалния ни организъм

Следваща статия

„ЕВРОДИКОФ“! ВИЖТЕ ШОКИРАЩИ ВИДЕА – РАЗКРИТИЯ ОТ СПЕЦ.АПЕЛАТИВЕН СЪД ПО ДЕЛОТО ЗА МЯРКАТА НА ИВАНЧЕВА!

Други интересни