Проф. Слатински: Зловреден дъх се носи от социалния ни организъм

Автор: Няма коментари Сподели:

Това написа в коментар на публичната си страница във Фейсбук проф. Николай Слатински. Заглавието е на редакцията.

Днес имах срещи с приятели. 
Единият е специалист по човешки ресурси. Когато се опитва да каже на ръководители на фирми и администрации, че констатира проблем с неграмотността сред техния персонал, те го гледат недоумяващо – защо им говори очевидни и общоизвестни, банални неща, та неграмотността вече е до болка ясен и естествен факт, приет от тях като даденост.

Друг приятел е в България за няколко дни. Потресен е от елементарността на отношенията между хората из институциите – бутат се, пререждат се, говорят ти на ти, държат груб и невъзпитан език, никакво взаимно уважение, безпардонна арогантност.
Трети приятел често пътува по проекти и на запад, и на изток. 

Навсякъде има граждански общества, доброволци, съпричастни активисти, готови да откликнат, да помогнат, да ти съдействат, проявяват искрена благотворителност. 

У нас, страда той, мислят само за бичене и забърсване на проекти, нахъсени са за ударяне на кьоравото, никаква гражданска активност, нула желание да се свърши някаква общополезна работа – пасивност, користолюбие, сметкаджийство и тотално отсъствие на мислене Кой, ако не аз; кога, ако не сега!

И аз, аз също споделих с приятелите си болезненото усещане, че почти на никого не му пука за настоящето и бъдещето на България – орди от спасяващи се поединично индивиди, блуждаещи в брауново движение асоциални атоми, никаква солидарност, никой никому не помага да се направи нещо съвместно, нежелание да се върши дори това, за което ти плащат, скатаване, халтурене и шикалкаване, през пръсти и по възможно най-безхаберния начин…

Защо пиша това ли? Защото у нас вървят страшни деструктивни, остадяващи и оскотяващи ни, ребиологизиращи и десоциализиращи процеси. Водени от некомпетентни, зле образовани, лошо възпитани и корумпирани еднооки лидери, ние ослепяваме като личности и разумни същества. 

Отгоре тръгва отровата на некадърността, безотговорността, бездарието и простотията и тази отрова ни разяжда като общество, унищожава с проказата си нашия социум. 
Хора, българи! Нека се опомним! Рибата може да се вмирисва от главата, но нима не чувствате какво като зловред дух и почти непоносим дъх се носи от целокупния ни социален организъм!?!?

https://frognews.bg/novini/prof-slatinski-zlovreden-dah-nosi-sotsialniia-organizam.html

Предишна статия

Легендарният АНУБАНИНИ – ВОЖД НА ПЪРВОТО В СВЕТА АНТИРОБСКО ВЪСТАНИЕ

Следваща статия

Северна и Южна Корея: ботуши, глад и поктанджу срещу супер стандарт

Други интересни