АМ „Струма” погребва наново античното селище Скаптопара…

Автор: Няма коментари Сподели:

Бъдещето трасе на Автомагистрала „Струма” от Благоевград до Крупник ще мине върху разкритите заради нея останки от древното селище „Скаптопара”, предшественик на днешния Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС. 

160 работници, 30 археолози, екип от реставратори, геодезисти и др. работят на разкопките край благоевградското село Покровник, ръководени от доц. д-р Здравко Димитров от НАИМ-БАН. 

Проучванията се извършват по трасето на ЛОТ 3.1.на магистрала “Струма” от Благоевград до Крупник. Тук, край село Покровник е открито селище от III век със сгради, погребални камери, баня и храм, намерени са керамика, монети и др., както и 57 скелета на индивиди. 

Разкопките трябва да приключат до м. юли, археолозите предполагат, че откритото селище е римското “Скаптопара”, предшественик на днешния Благоевград. 

Макар че досега тук няма открит надпис, който да го потвърди. Такъв е открит преди години на 2 км от разкопките в квартал „Грамада” на Благоевград. 

В момента един от археолозите разкриваше скелет на развит индивид в погребална поза с поставени на предната част на таза ръце и разположен в посока изток запад. Така откритото заради магистралата селище, отново ще го погребе под пластовете насипи и асфалт. 

Така както гробището на тракийските войни край Долна Диканя и като неолитното селище отпреди 8 хиляди години край Мурсалево. 

Общественици създадоха инициативен комитет, който поиска трасето на магистралата да бъде изместено, но според министъра на регионалното развитие Николай Нанков, това няма как да стане.

            Прочети още на:             http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4582017/

Предишна статия

ВГЛЕДАЙТЕ СЕ – ВИЖДАТЕ ЛИ КЪДЕ СА ПАРИТЕ? Е, КАК ЩЕ ГИ ВИДИТЕ, ВЗЕТИ СА!

Следваща статия

Информация за обидното изказване на шефа на Специализираната прокуратура Иван Гешев…

Други интересни