ДИПЛОМАТИЧЕСКИ СКАНДАЛ С МИРИС НА МИЛИОНИ…

Автор: Няма коментари Сподели:

                                   Велизар Енчев

ДИПЛОМАТИЧЕСКИ СКАНДАЛ С МИРИС НА МИЛИОНИ: ПРАВИТЕЛСТВОТО НАЗНАЧИ МАКЕДОНСКИ ОЛИГАРХ ОТ ПАНАМСКИТЕ ДОСИЕТА ЗА НАШ ПОЧЕТЕН КОНСУЛ В МАКЕДОНИЯ

България е назначила Йордан (Орце) Камчев за почетен консул в Македония и очаква да бъде одобрен от македонското Министерство на външните работи, съобщи скопският сайт „Сакам да кажам“. Сайтът се позовава на източник в министерството, като публикува изпратена на 13 април вербална нота на посолството ни в Скопие до МВнР на Република Македония с искане за неговото одобрение. 
Почетният консул ще е със седалище в Щип, като в обсега на неговата дейност ще са районите на Щип, Кочани, Делчево, Зриновци, Карбинци, Македонска Каменица, Пехчево, Берово, Пробищип, Чешиново-Облешево, Виница, Радовиш. 
Кой е този македонец, удостоен с високата чест да е наш почетен консул в Република Македония и на практика да е вторият български посланик, но със седалище в Щип? 
Според класацията на списание „Форбс“ за 2015 г., която никой не оспорва, той е най-богатият македонец, с капитал от 228 млн. евро. 48-годишният бизнесмен е собственик на „Орка холдинг“, в който работят над 3000 души. Притежава и дялове в болницата „Аджъбадем Систина“, в „Стопанска банка – Битоля“, в най-големия селскостопански комбинат ЗИК Пелагония, в строителната компания „Бетон Щип“, в хотел „Ибис“ и в десетки други компании. 
С две думи – оправно момче! Което ще е лице с дипломатически статут и ще отговаря за голям район в Република Македония, където съвсем случайно са негови селскостопански комплекси и строителни компании. 
Орце бе собственик и на медийната къща МПМ, която фалира и 400 журналисти бяха изхвърлени на улицата с неизплатени заплати. Интересното тук е, че МПМ бе най-сериозният донор на падналата от власт ВМРО-ДПМНЕ. На местните избори през 2013 г. медийната къща дари 253 000 евро на партията на тогавашния премиер Груевски. След като през 2017 г. социалистът Зоран Заев дойде на власт, прокуратурата започна разследване за ролята на МПМ при манипулиране на изборите. 
И сега да видим черешката на тортата, която трябва да взриви българското външно министерство, съгласило се точно такава персона да е почетният ни консул в Македония. Камчев отдавна е клиент на македонската прокуратура заради съмнения за укриване на данъци и финансови машинации. През 2006 г. бе арестуван, но излезе на свобода срещу гаранция от 60 000 евро. Преди две години името му „изплува“ от т. нар. Панамски досиета заради негова офшорна компания на Бахамските острови.
В МВнР се мълви, че кандидатурата на Орце е лансирана от заинтересовани лица на „Пиротска“, където е централата на управляващата ВМРО. Това са същите овластени лица, за които тези дни френският „Нувел Обсерватьор“ разкри, че са замесени в криминална търговия с български паспорти, продавани на космически цени на албанци в Косово и Македония.
Защо външният министър Екатерина Захариева е одобрила това скандално назначение, е въпрос за милиони, колкото са милионите на Орце.
Защо точно тази персона е пленила сърцето на вожда на “Пиротска”, който лансирал тази номинация, е въпрос с лесен отговор.
Защото македонският олигарх и македонстващото ни вице са сродни души, еднакво обичащи трапезите, аферите и далаверите.
И защото парите не миришат, особено ако са офшорни.

                                                                                              ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ

https://sdk.mk/…/ortse-kamchev-da-bide-pochesen-konzul-sed…/

Image title

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10214053285338917&id=1015211075

Предишна статия

Стани, стани юнак балкански, от сън дълбок се събуди и сега…

Следваща статия

Димитър Стефанов Стоянов, по-известен като Радой Ралин – писател, поет, сатирик…

Други интересни