МАЛОУМНИЦИТЕ В КАТ НИКОГА НЯМА ДА СВЪРШАТ… ПОРЕДНИТЕ „ГЕНИАЛНИ“ ИДЕИ…

Автор: Няма коментари Сподели:

Преди време написах в един пост, че малоумниците в КАТ никога няма да свършат. Сега искам да кажа, че няма бивш малоумник! Повод са поредните „гениални“ идеи на един бивш КАТ-аджийски началник.

Ето какво е измъдрил бившият шеф на Пътна полиция Алекси Стратиев:

1.Глобата от КАТ да няма давност, докато не бъде връчена на нарушителя. Трябва да направим така, че давността да действа едва след връчването на акта или фиша на нарушителя.

2. Шофьорите да отнасят двойно по-солени глоби, ако не си платят до една година след връчването на акта или фиша.

3. Новия Закон за движение по пътищата, ще бъде написан от експерти по пътна безопасност.

Защо са малоумни идеите(отзад напред):

3. Закон се пише от юристи, а не от експерти по пътна безопасност. Те са експерти, за да консултират по специфичните проблеми на пътната безопасност, а не да пишат правни норми, свързани с отговорността и наказуемостта, защото това са ПРАВНИ проблеми, а не пътни. Иначе, ние юристите да започнем да правим мозъчни операции!

2. Не може да се увеличават наказанията, в случая глобите, затова че не са изтърпени навреме. Никой не може да бъде принуждаван „доброволно“ да търпи наказание или да плаща глоба. За това са създадени специализирани държавни органи, които харчат бюджетна пара да събират тези държавни вземания. Не може да се наказва гражданина шофьор, за това че държавен орган е нефелен да си изпълнява задълженията.

1. На студентите втори курс право е ясно, че давността се прилага основно по отношение на деянието т.е. след като е изтекъл определен срок от извършване на дадено нарушение, ако срещу извършилия го не се предприемат мерки за търсене на отговорност от съответния държавен орган, лицето не може да бъде наказано. По отношение на глобата и сега има давност, ако наказателното постановление е влязло в сила – това за сведение на Алекси! Ако вие сте некадърни да откриете лицето, не прехвърляйте вината върху него! Ако се приеме тоя принцип и в наказателното право, давността следва да тече от връчване на обвинителния акт!

След Алекси Кесяков и Алекси Стратиев, май е време в КАТ да дойде Алекси Сокачев(спортен коментатор по БТВ-то), може би разбира повече!

                                                                                          Иван Петров

адвокат, прокурор на столична апелативна прокуратура /1995-2008/      http://afera.bg

Предишна статия

СЛЕДВАЩАТА СТЪПКА НА РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ НЕОЧАКВАНА, ДРЪЗКА И ЕФЕКТИВНА НЕ ПО-МАЛКО ОТКОЛКОТО В КРИМ И В СИРИЯ

Следваща статия

Отново ни мислят злото. Не в Брюксел, а в София.

Други интересни