„Ако ще давате парите, давайте ги, не се подигравайте с нас”, заяви Ердоган

Автор: Няма коментари Сподели:

„Ако ще давате парите, давайте ги, не се подигравайте с нас”, заяви Ердоган… 

Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че на срещата с европейските лидери във Варна ще постави категорично въпроса за финансирането за бежанците в страната му, обещано от ЕС, предава кореспондентът на БГНЕС от турската столица. 

Срещата на върха между лидерите на Европейския съюз и Турция ще се проведе на 26 март в резиденция „Евксиноград”. 

В реч пред магистрати в Анкара Ердоган подчерта изключителната роля на Турция за предотвратяването на мигрантския наплив към Европа и припомни, че ЕС не изпълнява споразумението за финансовата подкрепа. 

„Ние не затворихме границите си, както направиха други съседни държави. Оказваме гостоприемство на 3,5 милиона души от Сирия и 500 000 от Ирак, и не се поколебахме да поемем този риск. Не оставихме никого да бъде жертва на режим или на терористичните групировки. Посрещаме всичките им нужди, особено за образование, здравеопазване. Предоставихме убежище на всички, които го потърсиха. За съжаление, обещанията, които ни се даваха, не се изпълняват“, посочи държавният глава, като визира договорените два транша от общо 6 млрд.евро от ЕС за подкрепа на бежанците в Турция. 

От тях обаче до момента са изплатени само 850 млн.евро, които са косвена помощ за Червения кръст и Агенцията за авариите и бедствията /AFAD/.

„Ако ще давате парите, давайте ги, не се подигравайте с нас. Тази нация има достойнство и чест. Но онези така са свикнали, въобразяват си, че ще се молим пред вратите им. И говорят за втория транш, а не сме получили първия. Следващата седмица ще бъдем заедно във Варна и ще им поставя въпроса – или плащайте, или си признайте честно, че няма да има пари“, каза Ердоган. 

Той ще предостави на всички участници в срещата фотографии и видео-материали, доказващи усилията на Турция по отношение на бежанците в страната.

                    Прочети още на:                http://www.bgnes.com/sviat/balkani/4574484/

Предишна статия

ОТКРИТИЯТА НА ИВАН ДИМОВ ПОКОРЯВАТ ЕВРОПА

Следваща статия

Радев поиска израелски инвестиции в родните информационни технологии

Други интересни