Румен Радев: Шипка е капитал от исторически достойнства

Автор: Няма коментари Сподели:

 Събираме се на този див, чутовен връх, за да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало. Под снега, в пръстта на Свети Никола, Околчица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости. 

След 140 години трудно някой ще каже кои са български и кои руски, но от тези кости е съградено скелето на нашата, българската свобода. На руската и българската бойна слава. 

Това заяви президентът Румен Радев в словото си на връх Шипка по случай 140 години от Освобождението на България, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

 Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем. 

През годините, в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото вие знаехте, че с вашето присъствие, с вашата почит, скрепявате историческата истина. 

Вие, млади и стари, сте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност, добави Радев. 

Благодаря на Негово Светейшество Неофит и митрополит Софийски и Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, за съслужението, за мъдрите думи, за признателността и благодарността и за християнския дух, който помни, но и прощава. 

Който осмисля свободата и извисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите за нашето национално Освобождение. 

Вечна памет за героите! Вечна признателност към воините на Царя-Освободител! 

                          Да живее България!, завърши словото си Румен Радев.

                  Прочети още на:             http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4571223/

Предишна статия

Сан-Стефанският мир легитимира българската държавност

Следваща статия

Най-новата победа на Путин над Америка

Други интересни