Най-новата победа на Путин над Америка

Автор: Няма коментари Сподели:

Най-новата победа на Путин над Америка

Най-сетне узнахме с какво се е занимавала Русия през последните години: от ежегодната реч на Путин светът научи за гигантската руска програма за превъоръжаване. Това няма да остане без отговор, смята Андрей Гурков.

Владимир Путин

Руските избиратели обичат победите. Особено ако става дума за победи над омразните американци. През първите си два президентски мандата Путин успя да повиши значително благосъстоянието на руските граждани. Но популярността му достигна апогея си по време на третия му мандат, когато Путин завладя Крим. Мнозина в Русия и до днес са убедени, че по този начин той е “натрил носа” на Вашингтон.

Благодарение на неуморната работа на държавната телевизия и на останалите прокремълски медии, руснаците се гордеят и с друго голямо постижение на страната си – военната операция в Сирия. Но преди президентските избори на 18 март Путин искаше да зарадва своите избиратели с нещо ново и свежо, което обаче трябваше да е също толкова мащабно, колкото и досегашните му победи.

Русия: телевизорът надвива хладилника. Засега.

Икономическото положение на руснаците се влошава все повече. Но Путин и неговите медии неспирно внушават, че без него щяло да бъде още по-зле. Засега телевизорът надвива. Все някога обаче хладилникът ще отвърне на удара. (12.02.2018)

Ето колко струват обещанията на Путин

Посланието на Путин: Или аз, или хаос!

Козът на Путин

И ето: броени дни преди изборите президентът обяви, че в сферата на въоръжаването Русия е удържала победа над Америка. Цели 45 минути, почти половината от тази най-важна реч преди изборите, Путин посвети на подробно описание на най-новите руски ракети, подводни дрони, бойни лазери и други системи, които могат да преодоляват американската противоракетна отбрана и така фактически я правят безсмислена. На огромни екрани се въртяха видеоклипове, показващи изстрелването на всевъзможни ракети, които елегантно заобикалят препятствия и радарни системи и в крайна сметка поразяват някакви цели в океана и отвъд него.

Именно тази виртуална победа над Америка е козът, с който Путин иска да спечели четвъртия си президентски мандат. На фона на всички тези грандиозни военно-технически новости първата част от речта му направо избледня. Нищо, че в нея Путин обеща да увеличи значително дохода на глава от населението и да удвои разходите за здравеопазване, развитие на градовете и изграждане на нови пътища.

Всичко това обаче са само благи намерения, защото изобщо не е ясно откъде ще дойдат парите за удвояване на разходите. Путин се спря съвсем кратко на този въпрос, като намекна за повишаване на данъците. Другояче стоят обаче нещата с новите оръжия, заяви Путин – тях вече ги има, съвсем реални са. Преминали са през всички изпитания и вече са на разположение на армията.

По следите на парите

Сега най-после стана ясно с какво се е занимавала Русия под ръководството на Путин през последните десетина години. Стана ясно за какво са били изразходвани значителни суми от приходите от петрола и природния газ, над какво са работили най-добрите математици и инженери в страната. Стана ясно защо високите технологии за граждански цели са все още слабо развити, защо се влоши положението в здравеопазването, защо не се строят нови пътища, а хората все по-масово напускат малките градове.

Руският президент обвинява за всичко американците и техните противоракетни системи. Да, аргументите на САЩ защо разполагат тези системи в непосредствена близост до руските граници, в началото наистина не звучаха убедително, с което Вашингтон провокира Москва да предприеме ответни мерки. Но вместо да положи дипломатически усилия за намирането на решение, което да е приемливо и за двете страни, гордият Кремъл предпочете да отвърне на удара – въпреки слабостта на руската икономика. Човек трудно може да повярва, че при това “отвръщане на удара” Русия е мислила единствено и само за своята отбрана. Не и след анексията на Крим, превземането на Дебалцево, бомбардировките над Алепо и многократните кибератаки в Америка и Европа.

Андрей Гурков

                                                                           Андрей Гурков

Нова надпревара във въоръжаването

Казано накратко: с речта си руският президент за пръв път информира света за гигантската руска програма за превъоръжаване. Нещо повече дори: Путин увери, че никой друг в света не разполага с подобни оръжия. С което на практика обяви стратегическото превъзходство на Русия.

Това няма да остане без отговор. Ако прочутата реч на Путин в Мюнхен през 2007 година беше изтълкувана като предвестник на новата Студена война между Русия и Запада, сегашната демонстрация на мощ определено може да бъде разглеждана като стартов изстрел за нова глобална надпревара във въоръжаването. Глобална, защото отговор ще дойде не само от Вашингтон. Речта на Путин със сигурност ще напомни на САЩ за заплахите на севернокорейския лидер Ким Чен Ун да нанесе ракетен удар на американска територия. А европейските страни-членки на НАТО, в това число и Германия, няма да се поколебаят да увеличат отбранителните си разходи до минимум 2 процента от БВП.

Вече няма съмнение, че четвъртият президентски мандат на Путин ще бъде белязан от конфронтацията между Русия от една страна и САЩ и НАТО от друга. Конфронтация, която ще се засилва все повече в рамките на глобалната надпревара във въоръжаването. В една такава ситуация е повече от ясно, че на Москва навярно няма да ѝ останат пари за всичките прекрасни мерки за повишаване на благосъстоянието, за които стана дума в първата част от речта на Путин.

  • Дата 02.03.2018

  • Автор Андрей Гурков                   http://www.dw.com/bg

Предишна статия

Румен Радев: Шипка е капитал от исторически достойнства

Следваща статия

Фотоволтаичните чорбаджии – златните кокошки на ГЕРБ

Други интересни