Румен Радев: Санстефанският договор сбъдна мечтата на нашите възрожденци

Автор: Няма коментари Сподели:

Румен Радев: Санстефанският договор сбъдна мечтата на нашите възрожденци  

На днешния ден преди 140 г. бе подписан Санстефанския мирен договор. Той сбъдна мечтата на нашите възрожденци всички българи да живеят в една свободна държава. 

Този блян живя само няколко месеца, погреба го Берлинският конгрес. В цяла Европа романтичният устрем на XIX век загина под откосите на драматичния XX век. 

Но в спомена за пролетта на 1878 г. ще остане непреходното българско вдъхновение. Това е споменът за дързостта на младите хъшове, селяни, даскали, които след многогодишни борби през април 1876 г. с цената на живота си върнаха българския въпрос в европейския дневен ред. 

Това заяви президентът Румен Радев в словото си на площад „Народно събрание” в столицата, където се провежда тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България – 3 март, предаде репортер на БГНЕС.

Споменът за Виктор Юго и Макгахан, които чуха стоновете на Панагюрище и Батак, това е споменът за братския устрем на руското общество, който доказа, че православните българи не са сами.

 Него ние няма да забравим. Няма да забравим словата в манифеста на император Александър II, който обявява война на Османската империя, защото така изисква чувството за справедливост и нашето собствено достойнство.

 Народът сам се вдигна на война, пише Достоевски, а хората четяха манифеста и се кръстеха. Тези сцени, тези чувства са дълбоки и неподвластни на користни политически интерпретации.

 По полетата на Руско-турската война загинаха много воини от много народи – руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци. За всички тях България е последен дом, тях ние почитаме като свои герои. 

140 години по-късно ние трябва да помним нашата история, защото другите не забравят тяхната. Нашата българска историческа енергия не е в носталгията по отминало величие, а в осъзнаването на стойността на свободата – в нашия дълг към мъчениците, които платиха цената, в светлия идеал за чистата и свята република. 

Поклон пред падналите за свободата на Родината! Да живее България!, завърши словото си президентът Румен Радев

                Прочети още на:    Image title          http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4571287/

Предишна статия

Николай Марков – в десятката…

Следваща статия

Испанската актриса Пенелопе Круз получи престижната награда “Сезар”

Други интересни