Нова Зеландия е най-малко корумпирана, България е на 71-то място…

Автор: Няма коментари Сподели:

Източник: БГНЕС

Нова Зеландия е най-малко корумпираната страна в света. Тя получава 89 точки. Това показва новият доклад на международната неправителствена организация ”Трансперънси интернешънъл”, публикуван и в сайта на българското представителство. Данните са за 2016 година.

Сред отличниците в тази класация за поредна година са още Дания, Финландия, Норвегия, Швейцария и други.

Индексът на България през 2017 година е 43 пункта, с което страната се нарежда на 71 място в световната класация и на последно място в Европейския съюз. За сравнение, през 2016 година, страната ни заемаше 75-то място в класацията.

Сравнението с индексите на страните от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към общността през 2004 и 2007 г., показва значими разлики: България все още не успява да навакса темпа на повишаване, който поддържат по-голяма част от държави в тази група, като например Чехия, Естония, Латвия и Литва.

От друга страна позициятае съизмерима със средната оценка в глобален мащаб (43) и със средната стойност на индексите на останалите страни от Балканите (42,27), което ни поставя сред Вануато, Буркина Фасо и доста преди Албания, са заключенията в доклада.

На последните места също традиционно са страни като Сомалия.

Индексът за възприятие на корупцията (CPI) е създаден през 1995 година като комплексен индикатор за оценка на нивото на корупция в публичните институции, припомня “Трансперънси”.

Измерва се нивото в 180 държави. Те са оценени по скала от 100 (показател за ниско ниво на корупция) до 0 (високо ниво на корупция). Стойности под 50 пункта са индикатор за системен проблем в противодействието на корупцията.

 Използват се 13 различни изследвания, проведени от 12 независими една от друга авторитетни международни институции и изследователски организации.

Основава се на аналитични доклади, оценки и непосредствените възприятия на представители на чуждестранния бизнес, академичните среди и анализатори на политическия и икономическия риск, включително и анкетирани експерти от изследваните държави.

https://frognews.bg/novini/nova-zelandiia-nai-malko-korumpirana-balgariia-71-miasto.html

Предишна статия

Греховете, за които няма прошка

Следваща статия

Скоростни шосета до Пекин, Виетнам…

Други интересни