НА КОГО Е СТОПАНСКИЯ ДВОР В СТАРО ЖЕЛЕЗАРЕ?

Автор: Няма коментари Сподели:

От годишното отчетно – изборно събрание на кооперация „Прогрес” в Старо Железаре става ясно, че от страх да не нахлуят селяни в салона, организаторите са извикали охранителна фирма „ТИТАНИУМ”. 

Image title

 Засегнати, че не са пуснати в салона, затова, че нямат пълномощни от починалите си родители, млади хора, недоволни от бъркотията, викат полиция, та така на площада се срещат охранителите и полицаите. А вътре са били две десетки хора, които са имали картончета, че имат право да присъстват на това отчетно събрание и да представляват и останалите с пълномощни за десетина човека. Едното от тях е било подписано от кмета на Черничево, а други две от кмета на Старо Железаре. Така присъстващите вътре се водят около 70 човека. Кооперацията не е провеждала няколко години такова събрание и целта му е била да бъде свален председателя Никола Пирянков и да бъде избран нов председател. 

Водещ на събранието е бил адвокат Данчо Дамбулев, а протоколчик – Нанко Шейретов – началник общинска служба „Земеделие” в община Хисаря. В следваща статия ще ви поднесем факти и цифри за финансовото състояние на кооперацията. 

– А защо не са разнищили въпроса за стопанския двор на кооперацията? – пита Николай Богойски от Старо Железаре. Нямаше да повдигаме въпроса, ако не се отнасяше до имоти на старожелезарската кооперация.

 Ето за какво става дума. Николай Богойски не е пуснат на събранието, тъй като кметът Илия Тонов не му е заверил пълномощно, но разказа пред нас:

– Преди няколко години кооперация „ПРОГРЕС” ми даде стопанския двор срещу поддръжка. Заварих порутени сгради, всичко с боклуци, аз го възстанових и го направих приличен за ползване. Занивам се с билки и имам вложени доста инвестиции там. Подписваме договор за покупко- продажба с кооперацията. Отиваме да уреждаме договора и се оказва, че има изваден констативен нотариален акт от кооперация „АГРОКОМЕРС 98” с председател Атанас Куковски. 

 Председателят Никола Пирянков се натъква на факта, че кооперация „Прогрес” вече не е собственик на стопанския двор. Оказва се, че „АГРОКОМЕРС 98” има констативен нотариален акт, оформен от помощника на нотариус Бистра Тонева, която кой знае защо на 27 август 2012 година я няма в кантората, и документът е подписан от Виктор Боев – нотариус по заместване. 

 В нотариалния акт пише, че нотариусът признава „Агрокомерс 98” с председател и законен представител Атанас Петров Куковски за изключителен собственик по силата на продължило повече от десет години давностно владение на следния недвижим имот: 

 масивна стопанска сграда „Хамбар” с площ 541 кв. м., метален навес със застроена площ 254 кв. м., навес дървени подпори със застроена площ от 793 кв.м.

В кантората при издаването на нотариалния акт свидетели са били Илиян Боруков – шофьор в „Агрокомерс 98”, Стояна Машева и тракторист от фирмата. 

 Истрията не свършва до тук. С нотариалния акт „АГРОКОМЕРС 98” отиват в Министерството на земеделието, правят искане и купуват държавната земя от 6 дка и 220 кв. м. в Старо Железаре. 

 За да объркат напълно нещата, хората на „АГРОКОМЕРС 98” са участници в едно гражданско дело с “Екотурс Старосел”. Това е фирма на Соня Нешева Тодорова,съпруга на Минчо Тодоров-кандидат за кмет на Старосел от “Коалиция за Хисар”, създадена на 2 януари 2016 година. В това дело „Екотурс Старосел” в исковата молба твърди, че има договор за наем, забележете, за същите имоти – три склада и земята от 6 дка и 200 кв. м. 

Имотите трябвало да бъдат предадени до 24 април 2017 година. „АГРОКСОМЕРС 98” изцяло признава предявения иск и кооперацията е осъдена да предаде на „Екотурс Старосел” тези имоти и да плати разноските по делото.

Решението е 3633 на Районен съд Пловдив. Учуден и объркан от наученото, чрез адвокат Ивайло Вражилов, председателят на кооперация „ПРОГРЕС” – Никола Пирянков пуска искова молба срещу кооперация „АГРОКОМЕРС 98” . В нея той обяснява, че след придобиване на имотите, съгласно трите договора за прехвърляне на собственост върху недвижим имот, сключен с общото събрание на правоимащите на заличеното ТКЗС „Българо-кубинска дружба”, от 5 януари 1995 година кооперация „Прогрес”е собственик и ги ВЛАДЕЕ НЕПРЕКЪСНАТО. 

 До 2009 година ги стопанисва лично, а после ги дава под наем, в това число и на „АГРОКОМЕРС 98”. С тях договорът е сключен на 1 януари 2011 година за три години и изтича на 1 януари 2014 година. 

 Започва дело в съда, с което Никола Пирянков иска да се обяви за нищожен констативния нотариален акт и да върне стопанския двор на член – кооператорите на Старо Железаре.

 Следват заседания след заседания и винаги се намират уважителни причини „АГРОКОМЕРС 98” , представлявана от адвокат Данчо Дамбулев, да отлага заседанията и съдът да не взема решение. 

Така се стига до събота 17 февруари 2018 година, когато се провежда годишно-отчетно  събрание , на което трябва да бъде сменен Кольо Пирянков,  идват и двама представители на „АГРОКОМЕРС 98”със заверени пълномощни. Това са Петко Кисьов и Стоян Бонев. 

                               Заключението: 

 Има ли връзка между исковата молба на Никола Пирянков – вече бивш председател на кооперация „Прогрес” срещу констативния нотариален акт на „АГРОКОМЕРС 98” и свиканото отчетно – изборно събрание на 17 февруари? 

 Има ли връзка свалянето на Никола Пирянков с присъствието на пълномощниците на „АГРОКОМЕРС 98”?Защо изведнъж някои хора се сещат, че години не е правено събрание на кооперацията и че на него могат да свалят Никола Пирянков? 

Така и правят. Избират нов председател и той се казва Николай Мустаков. Името му се свързва с фирма „СОЛАР НЕТ”.

Този човек е първи братовчед на бащата на общинския съветник и председател на Местната инициативна група – Мария Мустакова. 

 Имаме въпроси към новия председател г-н Мустаков: 

– Смятате ли да потърсите имотите на кооперация “ПРОГРЕС”, която вече ръководите, или ще оттеглите от съда исковата молба, подадена от сваления председател? 

– Ще загубят ли старожелезарските стопани това, което по право им принадлежи, но е отнето с констативен нотариален акт със свидетели? 

– Какво може да накара един преуспяващ бизнесмен да застане начело на фалирала кооперация със 350 хил.лв задължения към НАП и НОИ? 

 А към читателите се обръщаме да си следят имотите, за да не се окаже някой ден, че нивите не са тяхна собственост.

                                                                                    ТРАКИЙСКИ СВЯТ – IMPERATORA

Предишна статия

Реалност ли е корупцията в България?

Следваща статия

ДА ДАДЕМ ВСЕКИМУ СВОЕТО…

Други интересни