„…грабят от народът гладен, граби подъл чорбаджия, за злато търговец жаден и поп с божа литургия!“

Автор: Няма коментари Сподели:

„…грабят от народът гладен,

граби подъл чорбаджия,

за злато търговец жаден

и поп с божа литургия!“

     Христо Ботев

Истина боли, зная! Никак, обаче, не е чистоплътно да се ползва физическата смърт на дядо Добри, за личен пиар на ядро от ченгета, облечени като свещеници. Така мисля аз, без да искам да бъда съдия на никого. 

Лично дядо Добри ми е казвал, че е много грешен човек и има причина за своя начин на живот и че той не желае да бъде наричан „светецът от Байлово“. 

Не така стоят нещата за православните скотове, в лицето на миряните и клира, които в свободното си време си разменят шамари. Оказва се, че това е твърде доходно занимание за загладили косъм творчески безделници.

Дядо Добри не беше живият светец между нас и точно това го превръща в светъл лъч. 

Впрочем, този човек беше унижаван, арестуван, бит и подиграван от държавни институции, полиция, включително от много свещеници и политици. 

Смятаха го за умствено неразвит индивид, който няма реална оценка за заобикалящия го свят. Луд, който прави неразбираеми жертви, в името на химери.

Да, дядо Добри е луд, колкото и всички ние сме такива. Луд от любов към Бог и неговото творение – човекът. Луд, следствие на заобикалящия го полудял свят на несправедливост, непочтеност, пороци и лицемерие. 

Лудост, следствие на робска бедност, нищета, недохранване, мизерен начин на съществуване и много дълъг списък от болести, за които нямаш средства да се погрижиш навреме. Това беше истинското лице на дядо Добри!

Не съм виждал по-дебели от нашите свещеници, нито разбирам как след толкова годишни „пости“ стават все по дебели и лъснати. Толкова лъснати, че да се возят дежурно в правителствения самолет, в компания на политици – богоборци и да твърдят с православните си уста, че луксозните ауди и мерцедес са неделима част от православното войнство.

Дядо Добри беше превърнат в особен вид спонсор на този очеваден духовен разврат и отиде на небето без луксозна лимузина. 

За разлика от тези, които лукаво експлоатират името му и след смъртта на добрия човек, ще продължат да го правят…

НИКОЛАЙ МАРКОВ                                                 Николай Марков                http://afera.bg

Предишна статия

В тази територия даже и мъже със сърца няма…„хъшове“ под юрганите…

Следваща статия

Бай Добри, безсребърника, светият човек…

Други интересни