Цената на тока!

Автор: Няма коментари Сподели:

Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК)

В последните 25 г. нямам спомен работодатели и синдикати да са заявявали намерение да протестират толкова масово, както сега – срещу повишаването на тока за индустрията или т.нар. планирано повишаване на ценовата добавка “Задължение към обществото” от 1 август т.г. От това ще пострада не само бизнесът, но и хората на наемния труд. Проблемът касае цялата индустрия, всички ще са потърпевши.


Ние не искаме самоцелно да не се вдига цената на ел. енергията и то за сметка на други. Смятаме, че има други резерви, за което постигнахме съгласие с правителството и със законодателната власт. Част от предложенията ни бяха приети в един ускорен темп в Народното събрание (НС), но това, което се случи впоследствие доста се различава от договорките ни. Заедно с изпълнителната и законодателната власт ние, като работодатели, се обединихме около няколко мерки, които трябваше да покрият текущия дефицит в НЕК. По отношение на резервите в държавната енергетика настоявахме за 10% намаление на административните разходи- за година те са около 1.4 млрд. лв. В крайна сметка се прие 10% намаление само на външните услуги. Договорихме и мерки, свързани с ВЕИ – ставаше въпрос за преглед на тези от тях, които са ползвали двойна преференция при своето изграждане и са надули своите инвестиционни разходи с цел постигане на по-висока цена. Бяхме се разбрали и за количеството енергия от соларните централи над лимита им от 1250 часа – да се продава по други, а не по преференциални цени. Постигнахме съгласие и по отношение на ускоряването на нотификацията на наредбата за смекчаване на ефекта от ВЕИ върху енергоинтензивните производства. Имахме консенсус и за тези поправки, касаещи американските централи “Марица Изток” 1 и 3, макар за тях да се изискваха предварителни действия. Предлагахме и частично облагане на износа на ток с тази добавка, но не в пълен размер, за да се облекчи местната индустрия. В крайна сметка, се намесиха “други фактори”, но в обратна посока. Нещо повече – в частта за ВЕИ в парламента бяха гласувани допълнителни мерки за производство на ток от биомаса. И то при положение, че сме преизпълнили нашата цел до 2020 г.


След като стигнахме до общо заключение при преговорите с изпълнителната и законодателната власт, че нашите предложения ще покрият дефицита на НЕК, т.е. няма да се налага повишаване на цените на тока за индустрията, пакетът от контрамерки обезсмисли всичко. Най-общо – договорката не бе изпълнена и то не от наша страна. Това е причината за протеста ни, обявен за 29 юли пред Министерски съвет (МС), където засега са заявили участие над 1000 фирми от страната, с подкрепата на двата най-големи профсъюза. Там ще изразим нашето несъгласие с новите цени. Все пак, трябва да уточня, че ние не знаем още какво ще е крайното решение на регулатора КЕВР, което ще бъде взето 1-2 дни преди 1 август. Но самият факт, че не се покрива дефицита в НЕК, говори, че ще има повишение на тока. Може би не в този размер, в който бе обявено първоначално, но съм убеден, че ще бъде все така неприемливо за индустрията. Предстои да видим ефекта и резултата от нашите протестни действия и тепърва предстои да вземем решение как ще продължим нататък, ако властта остане глуха към нашите искания.

Копирано от standartnews.com

Предишна статия

Берлускони в Русия!

Следваща статия

Държавният дълг на България расте!

Други интересни