ХИСАРЯ, КОЗАНИ, АЛЕКСЕНАЦ – ТРИ ПРОТЕГНАТИ РЪЦЕ

Автор: Няма коментари Сподели:

                              ХИСАРЯ, КОЗАНИ, АЛЕКСЕНАЦ – ТРИ ПРОТЕГНАТИ РЪЦЕ 

Image title

 Делегация на община Хисаря заминава на 8 февруари 2018 година за побратимените градове Еани и Козани. 

 Посещението е по покана на кмета на Козани – най- големият град в Западна Македония. След побратимяването с Еяни община Хисаря се побратими и с този град, който е на 120 километра югозападно от Солун, и е известен, че има най- голям брой книги в градската библиотека след град Атина. 

Image title

 Забележителното в него е, че има фолклорно – исторически музей на шест етажа, а в центъра на Козани е църквата „Свети Николай”, строена в 1664 – 1721 година. В нея има прекрасен иконостас с дърворезба от края на XVIII век, а иконите са изписани от Христофор Жефарович. 

 Гостуването на хисарчани е свързано с тристранен европейски проект за социалните дейности по линия „Европа за граждани” между Козани, Хисаря и побратимения с нашата община град Алексинац – Сърбия. 

 В делегацията са включени кметът на община Хисаря – инж. Пенка Дойкова, заместник- кметът – Тони Илиева, председателят на Общинския съвет – Гатьо Султанов, общинският съветник – д-р Стефан Недевски, директорът на Дом за стари хора в село Старосел – Цветелина Стоянова – Калимери, директорът на Дневния център в Хисаря – Стоянка Календерска, Боряна Илиева от Центъра за обществена подкрепа – Хисаря, Славка Чавова – главен специалист „Социални дейности” в общината и Тодора Богутова от счетоводството. 

 В началото ще има среща в община Козани, ще бъдат посетени социални домове, децата от Хисаря ще се срещнат с ученици от Еани, ще бъдат изнесени концерти. Тринадесет деца от детския танцов състав от квартал Миромир с ръководител Иван Сираков ще бъдат придружавани от Ива Вълчева – общински съветник и председател на читалището. 

 От квартал Момина баня Мариана Вълкова – секретар на читалище „Никола Вапцаров” ще води кукерски състав от 12 деца, които ще участват в дефиле, а в концерта гърците ще видят подскоци, кръгове, танц със саби и с геги. 

 Магистърът по музика – преподавател в училище „Климент Охридски” и в СУ „Христо Смирненски”, музикалният педагог Иван Димов ще се представи с Виктория Главчева, Никол Пирянкова, Стилиян Пенков и Зорница Чавгова, които ще пеят популярни песни. 

 Делегацията от Хисаря е на издръжка на гърците, хисарчани ще платят само пътните. 

В Гърция ще бъдат и сръбските приятели на община Хисаря от побратимения град Алексенац – Сърбия. Image title

                                                             Тракийски Cвят

Предишна статия

ДОТАМ ЛИ Я ДОКАРАХМЕ? „КАЧЕСТВЕНИ И МОРАЛНИ БЪЛГАРИ“ … НА КАСТИНГ! ИМАШ САМО ЕДИН ИЗБОР, СЛАВИ, САМО ЕДИН!

Следваща статия

ЩЕ ИМА ЛИ БЮДЖЕТ ЗА 2018 ГОДИНА ОБЩИНА ХИСАРЯ???

Други интересни