КМЕТОВЕ СРЕЩУ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ

Автор: Няма коментари Сподели:

                                        КМЕТОВЕ СРЕЩУ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ 

 Словестен двубой стана в залата на общинската администрация на работната среща между кметовете от селата на община Хисаря и общинските съветници, заедно с ръководството на общината. 

Ако се бяха замеряли не с думи, а с камъни, щяха да се изпотрепят. 

Срещата беше за пари – пари, които да се намерят от бюджета на общината, за да се назначат в селата чистачи. 

 На сесията на Общинския съвет задължиха финансовия отдел да намери пари до началото на февруари, но кметовете не останаха безучастни и поискаха тази среща, която беше не буря, а направо ураган. 

 Някои я нарекоха популистка, но други сериозно се вживяха в ролята на съдници и кавгата започна. 

 Най – гласовита се оказа инж. Пенка Рахова, която обвини инж. Георги Пирянков, че бил оставил като кмет дългове от 4 милилона, та не могли да се справят с тях и до днес. 

 Жената, седнала след Пирянков на кметския стол, не се обади нито да го защити, че му е била заместник – кмет, нито да го обвини. 

 Инж. Пирянков каза, че това е чиста лъжа и че нищо такова не е имало в неговия мандат, особено що се отнася до пречиствателната станция. Има корекции, но те в никакъв случай не са толкова милиони, колкото казва съветничката от БСП. 

 Нейните колеги от БСП продължиха с напева да се откажат от половината си заплати и тогава инж. Ненко Костов от НФСБ ги попита не се ли срамуват да искат това, след като гласуваха да опростят 75 хл. лв. на фирмата на щерката на своя съпартиец – Данчо Кощелаков. 

 Съдът определи решението като незаконосъобразно – продължи Костов.За учудване на всички го подкрепиха инж. Бойко Гавраилов от ГЕРБ, който се обърна към съветниците от БСП и им каза, че влизат от популизъм в популизъм. 

 Инж. Атанас Куковски от „Коалиция за Хисар” предложи на инж. Пенка Рахова да се избере един кмет, да му вземе чистач и да му дарява заплатата си всеки месец. 

 Селските кметове искаха пари и за това, че ако внасят печалба в общината, част от нея трябва да се връща при тях за облагородяване на селищата. 

 Тогава Инж. Пирянков ги попита знаят ли колко им струва тока, знаят ли колко стотици хиляди левове са инвестирани в Старосел, знаят ли колко е издръжката им. 

 Изказаха се кметът на Кръстевич – Румен Айвазов, кметът на Черничево – Богдан Иванов, който каза, че заверил над 300 документа, та с една дума допринесъл за финансовото състояние на общината.

 Кметът на Мътеница – Минчо Минчев обобщи, че наистина парите за селата са малко, че бюджетът е направен точно и ясно, но трябва да имаш необходимото образование, за да го разбереш. 

 Тогава кметът на Красново Цвятко Истилянов обяви, че се дистанцират от кмета на Мътеница, за когото са смятали, че е с тях, но с това изказване той не потвърдил това. 

 Стана и Ива Вълчева, защото Румен Айвазов подхвърли, че за културната програма са заделени 70 хил. , а общината не може да намери 30 хил. лв. за чистачи. Тя се съгласи, ако трябва, да вземат от парите за култура. 

 На тази среща стана дума от къде могат да дойдат пари, напомни се за училището в Паничери, което има около 60 ученици, а се харчат много пари, за общинските гори, които, са на загуба, за губеща детска градина и т. н. 

 Кметът на общината – инж Пенка Дойкова обобщи, че ако има пари, е готова да даде за всякаква дейност, но бюджетът е с над 800 хил. лв. по- малък от миналогодишният. 

 Съветниците не увеличават туристическата такса, която продължава да е 40 ст., а в Павел баня, примерно, е 2 лв., не приемат нов промил за Такса битови отпадъци, която не е променена от 2014 годинаа/ за сравнение в село Калояново промилът е 7.5 за 2017 година и ще остане същият и за тази, а през 2016 е бил 7/. 

 Всъщност защо беше цялото това надговаряне? 

 Ако съветниците дават 50 процента от заплатите си, ще се съберат около двадесетина хил. лв. А се търсят 30 хил. лв. 

 Ще се намерят ли тези пари, ще се разбере на извънредната сесия на 6 февруари, когато отоново ще бъде внесен неприетият през януари бюджет на община Хисаря. 

 Чак когато видят какво предлагат от общината за селата, кметовете ще решат как да действат по – нататък. 

 За сега те са внесли при председателя на Общинския съвет – Гатьо Султанов една декларация, в която определят поведението на общината към селата като геноцид. 

 Един съветник още в началото на мандата каза, че ще минат месеци и ще се разбере как общината затъва. 

И предрече, че колкото повече се върви към края на мандата, толкова повече ще затъва. 

 Защото преди този мандат има неща, за които трябва да се бръкне по – надълбоко, да се анализират и да се търси отговорност на виновните. Ами, прав е човекът. 

                                                              Тракийски Cвят

Предишна статия

… ИМАМЕ САМО ЕДИН ПРАВИЛЕН ХОД И ТОЙ Е „НА НОЖ!“

Следваща статия

ВИЕ/НАРОДЪТ СТЕ НАГЛИ И ХЛЕНЧЕЩИ!

Други интересни