Светлина Стоянова стана абсолютна любимка…

Автор: Няма коментари Сподели:

Ница е слънчева през тези януарски дни, докато в останалата част на Франция времето е хубаво “само” по няколко пъти на ден. 

Няма обаче и облаче съмнение, че в главната опера на Лазурния бряг се случи музикален пир, по вина на Моцарт и на творчески екип, сред който е българката Светлина Стоянова. 

Спектакълът привлече интереса на музикалните общности и на любителите на операта, а културните събития по тези места се случват по няколко пъти дневно дори през зимата. 

Светлина Стоянова вече е известна в оперните среди и предизвиква все по-осезаем интерес. Младата оперна певица направи професионалния си дебют в операта на сцената в Ница. 

Още на премиерата на “Сватбата на Фигаро” в петък, 19 януари, тя изненада препълнената зала със забележително музикално и артистично присъствие. Неделното представление вече убеди зрителите, че виждат безапелационен старт на нова оперна прима. Ролята на пажа Керубино обичайно се изпълнява от мецосопранов глас. Светлина Стоянова не само успя да влезе в натюрела на младия любимец на жените, но и да демонстрира без притеснения отличната си вокална дарба, развита вече над средното професионално равнище. 

Но “съкровището” в центъра на ролите, както я определи местната преса, е толкова по-ценно, колкото е по-добър спектакълът. А “Сватбата” бе припозната от публиката и от музикалната критика като успешна. Внушителен декор и използваното с мярка 3D светлинно въздействие се съчетаха с добрите изпълнения на ансамбъла като цяло, на хора и на танцьорите и актьорите. 

Светлина Стоянова стана абсолютна любимка, и няколко зрители споделиха след неделния спектакъл, не просто от куртоазия, че са изненадани от нивото, впечатлени и очаровани от интерпретацията на 26-годишната изпълнителка. 

Публиката награди Керубино с аплодисменти непосредствено след двете арии на героя, а излизането му за поклоните бе съпроводено с бурни овации. От останалата част от ансамбъла се откроиха двамата италианци – Луиджи ди Донато в ролята на Фигаро и Валери Кондолучи като графинята. Много силно бе участието на Жан-Люк Балестра като граф Алмавива. 

Отлична работа на диригента Гьоржи Рат с Филхармонията на Ница. Даниел Беноа е режисьорът, който създаде и светлинната обвивка на декорите на Жан-Пиер Лапорт. 

Още два спектакъла ще има тази седмица, а след това “Сватбата” се мести в Антиб, който е също на Лазурния бряг.

Прочети още на:       http://www.bgnes.com/laifstail/muzika/4562871/

Предишна статия

В морето от лъжи, корупция и криминал…

Следваща статия

…Политическият Ал Капоне – домакин на елита на ЕС

Други интересни